Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Sült répa lilahagymával és levendulavirággal

2019. október 31. - Heni süt neked

A nemes egyszerűség, a kevés alapanyag - maximális élvezet kombó mindig elkápráztat. Lenyűgöz, ahogy egy sima sárgarépa szintet tud lépni attól, hogy másképp állunk hozzá, és nem mellék-, hanem főszereplőként kezeljük. Ez az étel ugyanis egy kis plusszal főétellé vagy épp különleges köretté avanzsál. Nem kell más hozzá, mint némi fantázia és nyitottság. :)

Az eredmény egy lélegzetelállítóan finom és különleges fogás lett.

img_9460.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4-5 szál sárgarépa
  • kevés vaj/olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 ek (organikus) levendulavirág
  • só, bors
  • pár csepp citromlé
  • 1 dl víz

img_9463.jpg

Elkészítése:

Kevés vajon pirítsuk le a felkockázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépákat. Adjunk hozzá 1 dl vizet, majd fedő alatt pároljuk puhára. Ennyi idő alatt (amíg megpuhul a répa) épp el fog párologni az a kevés víz, ami inkább azért kell hogy gőz képződhessen a fedő alatt és párolódjon a zöldség. Nyugodtan hagyjuk, hogy lepiruljon a répa, csak ne engedjük megégni! 

Ha elkészült, tálaláskor szórjuk meg kevés levendulavirággal. Különlegessé teszi az amúgy is egyedi ételünket. Legvégül pár csepp citromlével egyensúlyozzuk a répa édességét. Mennyei harmónia ez így együtt! :)

Jó  étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9462.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8515220836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2019.11.01. 14:59:48

Nem szívesen szólok hozzá, mert moderálsz, és az undorító. Aki vállalja a nyilvánosságot, az vállalja a következményt, a véleményt is. Ezt most törölni fogod, ezért az igazi kritikát a második hozzászólásban írom meg.

kocsmagomba 2019.11.01. 15:00:05

Nos a pár csepp citromlé helyett én bevállalnám a pár csepp balzsamecetet, és némi mézet. Ugyanakkor nem felejteném le a tányérról a zsírjában konfitált hízott libamáj szeletet se. Így lenne egy teljes értékű őszi fogás.

Attilajukkaja 2019.11.01. 17:52:49

@kocsmagomba:
A balzsamecet jó ötlet. A mézet kihagynám, mert a répa már magában is édeskés. Felesleges túltolni az ételekben a cukrot.
Engem itt még soha nem moderáltak ki, legfeljebb ignoráltak. :o)

Amúgy hol szereztek be ilyenkor levendulavirágot?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.11.01. 17:56:00

@Attilajukkaja: ne már! :) sosem ignoráltalak :)
levendulavirág: egy barátnőm termeszti Szentendrén (csak maguknak), teljesen organikus és tőle kaptam. Eltettem egy jól zárható üvegbe, tökéletes így. Teának, fűszernek egyaránt kiváló.

Sunny Days 2019.11.01. 20:42:33

Heni, ez a recept annyira jól hangzik, hogy szinte a számban érzem az aromákat, ahogy olvasom. Holnap megyek és veszek sárgarépát és lilahagymát.
Levendulám csak filteres (tea) van itthon, meglátom, hogy működik vele. De van itthon levendulás borecet, a savanyításhoz majd azt használom.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.11.01. 20:45:01

@Sunny Days: De jó ezt olvasni :) jó főzést!
és milyen jó ötlet a levendulás borecet, még nem találkoztam ilyennel, de isteni lehet vele jó pár étel :)

user friendly 2019.11.02. 00:36:26

Hmm, ez nem csak jól hangzik, de marha jól is néz ki! Én levendula híján egy kis őrölt koriandert tennék hozzá, azt nagyon bírja a répa.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.11.02. 00:40:22

@user friendly: nem rossz! de talán a friss koriander vagy akár csak a petrezselyem is jó aromát add neki :)

Attilajukkaja 2019.11.03. 09:26:38

@Mordegard Glesgorv:
@Heni süt neked:
Köszönöm a levendulavirágos ötleteket!