Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Pikáns pirított laskagomba mazsolával és fűszerekkel

2019. január 30. - Heni süt neked

Olyan egyszerű és mégis különleges ez a gombás étel. Keverednek benne a fűszerek, az ízek, a zamatok, az aromák és teszik mindezt olyan harmóniában, annyira egyetértésben, hogy az eredmény egy ínycsiklandó, rafinált ízvilágú saláta (?), egytálétel (?) lett. A laskagomba kissé háttérbe szorult az…

Tovább

Narancslekváros-mustáros rostélyos

Rostélyos. Sajnos legtöbben csak levesnek használják, pedig a csontos verzió (pont úgy néz ki, mint egy nagyméretű csontos karaj) húsos, ízes. Körbeveszi egy vékony zsírréteg, ami a sülés során csak még jobban szaftossá, zamatossá teszi a húst. Na, egy ilyen gyönyörű darab kacsingatott rám a…

Tovább

Csokis-kókuszos torta (liszt,- cukor-, és tejmentesen)

Eleve nem nagyon szoktam tortát sütni, ahogy már többször írtam, nem vagyok egy édesszájú típus. Azonban ha egy kedves ismerős megkér, hogy a lánya szülinapjára egy olyan tortát süssek, amiben nincs liszt, se cukor, se semmilyen tejtermék, de még gyümölcs se, na, az már kihívás! Törtem a fejem elég…

Tovább

Rakott dinsztelt káposzta kolbászhússal

Igen, tudom. Kicsit vadul hangzik. Pedig fenomenális. Volt itthon a fagyasztómban jóféle kolbászhúsom, meg egy fej káposztám. Gondoltam egy merészet és összepárosítottam. Hogy ne legyen túl száraz, a rétegelést tejföllel gazdagítottam. Őszintén állíthatom, elég jól sikerült. Semmi extra, ismert…

Tovább

Porchetta zöldfűszerekkel és áfonyával

A porchetta egy igazi aduász egy családanya, egy vendégváró, valamint egy gasztrotündér kezében is. Ugyanis ez az az étel, amiből nem lehet keveset készíteni, ugyanakkor melegen és hidegen egyaránt tökéletes. Frissen kivéve a sütőből a ropogós bőrével, körettel és salátával maga a mennyország, míg…

Tovább

Klasszik sült csirke csicsókával és lila batátával

A világ legegyszerűbb és legfinomabb étele a grillcsirke. A legkényelmesebb is. Hiszen csak előkészítjük, majd a sütő elvégzi a dolgát. Én imádom ezeket az egyszerű, laza, nem pepecselős egytálételeket.  Attól, hogy egyszerű, még lehet finom. Mert ez nagyon az. A vaj, a zöldségek csodát művelnek,…

Tovább

Fűszeres marhahús csíkok pirított zöldségekkel

 Az igazi húsos egytál. Egyszerűségében nagyszerű, ízeiben letisztult, csodás ízorgia ez az étel. Szemnek-szájnak kívánatos, szinte elcsábít. Mondjuk nem esik nehezünkre megadni magunkat neki, hiszen minden részletében tökéletes. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, a hozzávalók bárhol, bármikor…

Tovább

Mustáros-chilis sült tarja

Nincs is jobb, mint egy jól ízesített sült, ami ropogós, fűszeres kérgével elvarázsol, omlós állagával pedig elandalít. Teszi mindezt akkor, amikor a villánkra "felépítjük" a tökéletes falatot és élvezettel betoljuk a szánkba. Ott aztán a zamatok kiszabadulnak, a hús szinte szétomlik. Mi pedig…

Tovább

Ínyenc káposzta

Ha szereted a fejes káposztát, akkor ennek nem fogsz tudni ellenállni. Van ebben minden, amitől önálló életre kell és magával ragadóan csábító. Dinsztelt káposzta, fokhagyma, kapor és végül isteni, krémes tejföl. Mennyein ízes, kicsit még ress (bevallom én úgy szeretem, ha van még mit harapni a…

Tovább

Pirított tofu édes chiliszósszal

Tudom, most sokan fanyalogni fognak, hogy jajjjj, tofu. Az íztelen, gumiszerű ízé. Hadd emeljem ki a hányattatás szomorú sorából a tofut, amit ha úgy kezelünk, mint egy natúr alapot, amit aztán olyan ízűre, formájúra, állagúra alakítunk, amilyenre csak kényünk és kedvünk szerinti, akkor a legjobb…

Tovább