Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Ízes, pirított sütőtök és tofu kockák (vegán)

2019. február 26. - Heni süt neked

Imádom a jó, húsos ételeket. Ez tény. De olykor teljesen hatalmába kerít egy-egy ízes vegán fogás. Ez is tény. Mint például ez a mostani sütőtökös, tofus étel, aminek fantasztikus zamatát a sörélesztő pehely adja, no meg egy kevés fokhagyma. A sörélesztő pehely egy olyan cucc, ami teljesen sajtos…

Tovább

Brunch - sült portobello szeletek, tükörtojással

Brunch, vagyis a breakfast és a lunch szavak összeolvasztásának eredménye. Magyarul talán a villásreggeli fejezi ki legjobban azt az étkezési időszakot, amikor már épp nincs reggeli idő, de még ebédhez sem kongatnak. Amikor a lusta hétvégeken sokáig az ágyban maradva, semmi kedvünk főzöcskézni…

Tovább

Puttanesca tenger gyümölcseivel gazdagítva

Hadd sztorizgassak kicsit: a spaghetti alla puttanesca jelentése nem más, mint, hogy az örömlányok (ez a finomabb megfogalmazás) spagettije. Habár egy nagyon közismert ételről van szó, egyáltalán nem régi étel. Ez a dél-olasz stílusú szósz a XX. század közepe környékén bukkant fel. Nagy…

Tovább

Bambuszban párolt színes karfiol, bazsalikom mártással

Az a legjobb dolog, ami történhet a friss zöldséggel, ha bambuszban, gőzben pároljuk. Ilyenkor ugyanis megmarad a színe, az eredeti zamata. Teljesen más, mint vízben párolni. Szinte minden ázsia boltban kapható már ez a bambusz pároló, megfizethető és ha jól bánunk vele, akkor nagyon sokáig jó…

Tovább

Tejszínes gombás pappardelle sütőben sütve

Ha igazán friss gombához jut az ember, akkor próbálja a legjobbat kihozni belőle. Ami ez esetben egy isteni tejszínes, pirított gombás tészta, sütőben elkészítve. De az alap, az valóban a friss gomba. Most épp barna csiperke. Ez a fajta ízesebb, aromásabb. És ha mindezt friss rozmaringgal,…

Tovább

Fátyolhájba tekert göngyölt tarja

Eredetileg a fátyolhájat a cigánkához használták, ami nem más, mint a disznóvágáskor megmaradt máj betekerve sertéshálóba/recehájba/fátyolhájba. Ki hogy nevezi. És azért cigánka, mert a disznóvágás idején, faluhelyen nem becsülték a sertésmájat, odaadták az arra járó cigányasszonyoknak. Most…

Tovább

Tandoori csirkemell, salátával

Tulajdonképpen nem tudom eldönteni, hogy ez egy meleg saláta, vagy egy egytálétel. Mindenesetre csodás keleti ízeket idéz meg a tandoori fűszerkeverékkel elkészített csirkemell, ami szaftos, fűszeres, kissé pikánsan csipős, vagyis maga a csoda! A kísérője pedig nem más, mint egy egyszerű jégsaláta…

Tovább

Apácafingocska (Apátza-fingotska)

Angliában nun’s puffs, a franciáknál pet de nonne, katalánoknál pet de monja, a németeknél nonnenfürzle a sütemény neve, ami mind a magyar apácafingocskának felel meg. Sok történet kering a világban, hogy honnan is kapta a nevét ez a réges-régi sütemény, de maradjunk a valóság taláján. Leginkább…

Tovább

Feketebabos, paradicsomos cukkini

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy hirtelen kellett valami finomat varázsolnunk a konyhában. Ez az étel is pont így született. Egyik este váratlanul betoppantak kedves barátaim, és persze mint mindig, most is nagyon éhesek voltak. Nagyok az elvárásaik velem szemben, hamár gasztroblogger vagyok,…

Tovább

Fahéjas ropogós

Ha azt mondom, hogy 15 perc alatt elkészül a világ legegyszerűbb és legfinomabb sütije, akkor úgysem hisztek nekem. Pedig ez tényleg az. Kb. reggeli előtt, míg a kávé lefő, el is készül és máris ott a mennyei, ropogós finomság. Ez a fahéjas ropogós igazából melegében jó, azonnal elfogyasztva. Ha pl.…

Tovább

Farkassügér és cimbije az aranydurbincs

Az "Együnk több halat" mozgalom lelkes híveként szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy halhoz jutni már a legtöbb szupermarketben is lehet (friss és fagyasztott egyaránt kapható). A Lidl-ben, Aldiban mindig van jó áron, jó minőségű tengeri és folyami halválaszték. Ez tehát nem lehet indok arra,…

Tovább