Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Rakott zöldbab vörösboros raguval

2018. november 21. - Heni süt neked

Imádom az egyszerű, klasszikus ételeket kicsit felturbózni. Ez esetben egy rakott zöldbabbal történt mindez. A turbózás azt jelenti, hogy jófajta vörösborral készítettem a darált húsos ragut hozzá, és nem tejföllel, hanem görög joghurttal kentem le a tetejét. Úgy érzem, hogy a rakott zöldbab is kezd a feledés homályába merülni, pedig generációk hosszú sora nőtt fel rajta. Egyszerű, mégis nagyszerű ízvilága, a rakottsága, a zöldbab ilyenfajta felhasználása igazán figyelemre méltó. Nem hiába van ilyen múltja és nagyon remélem, hogy jövője is.

Elkészítése sem egy ördöglakat, sőt, mondhatni pofonegyszerű. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki már kezdi elfelejteni, aki szeret egészségesen, mégis ízletesen táplálkozni. Aki szereti a rakott zöldbabot :)

img_6570.jpg

Tovább

Sült pisztráng kaporral, fokhagymával és citrommal

Egy klasszikus. Gyors és zamatokban gazdag. Kényelmes elkészítés. Egészséges, A, D és B12 vitaminban gazdag. Annyira egyszerű, hogy csak ilyen tőmondatokban lérdemes róla írni. Egyszerűsége mellett a csodás ízvilága, amit felturbózunk sok-sok kaporral, citrommal és fokhagymával, ünnepi étellé varázsolja egy egyszerű hétköznapon is ezt az ételt. 35 perc a sütőben és kész is. Előkészítés szinte nincs is. Csak az élvezet. :) 

Kár, hogy ennyire kevés halat eszünk, pedig változatos kínálatot találunk ma már szinte minden nagyon szupermarketben. Természetesen a piac is egy tökéletes választás, nem beszélve a piacolás nyújtotta szuper érzésről. 

Ez az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb elkészítése egy jófajta pisztrángnak. Ezért érdemes bekapcsolni a sütőt egy borongós, őszi napon.

img_1749.JPG

Tovább

Teriyakis füstölt tofu karfiolrizzsel

Ez egy harmatkönnyű, fűszeres, szénhidrátszegény, azonban igazán ízletes fogás. Sokan ágálnak a karfiolrizs ellen, pedig nem ördögtől való. Aki szereti, annak jó megoldás rizs helyett. A tofu a teriyakival mennyei párosítás. Kellően fűszeres, pikáns, élettel teli. A kettő együtt pedig valóban csodás. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges, ázsiai ízvilágot, akinek nem ciki egy most divatos, de abszolút érthető módon kedvelt karfiolrizst elkészíteni és fogyasztani. Mert olykor a trendi is lehet jó. Ráadásul pikk-pakk elkészül :)

img_5792.jpg

Tovább

Ropogós kacsacomb édeskömény ágyon, grapefruittal

Nincs is jobb, mint a ropogós kacsacomb. Az íze kicsit teltebb, mint egy csirkének, ízesebb. Talán picit zsírosabb is, de ha jól megsütjük, akkor kisül belőle, viszont a visszamaradt sültzsír a világ legfinomabb étele tud lennei, ha ropogós, friss kenyérre kenjük, és lilahagymával gazdagítjuk. 

Na, de térjünk vissza a kacsacombra. A mennyei íze tökéletesen passzol a sült édesköménnyel és a grapefruit enyhe fanyarságával. Így együtt csodás párost alkotnak. Ez a köret kissé enyhít a kacsacomb fajsúlyosságán. A gyümölcs savassága ellensúlyozza a teltebb hús ízvilágát. 

Érdemes kipróbálni ezt a kissé szokatlan köretet, mert igazán fenséges.

img_6705.jpg

Tovább

Kolbászhúsos húspogácsa fűszeres paradicsomszószban

Egy sima húspogácsát is fel lehet tuningolni, ha a darált húshoz sütnivaló kolbászhúst keverünk. Fűszeresebb, kicsit vadabb ízélményt nyújt ez a kombó. Ha mindezt  sütőben, olaj nélkül sütjük, az aromák is jobban koncentrálódnak, igazán ízesek lesznek. Az egészet egy pikáns, fűszeres, kissé csípős paradicsommártásba ültetjük, így a húspogácsa sült kérge kissé megpuhul és átveszi a szósz pikáns zamatát. Kimondottan üdítő, friss ételt kapunk, főleg a friss bazsalikom által, ami egy borongós, őszi napon napfényt csempész a hétköznapokba. Gyors, mennyei, kihagyhatatlan!

img_6454.jpg

Tovább

Grillezett füge kéksajttal, dióval, mézzel

Ma már mindenhol kapható friss füge, sőt kertjeinkben is megterem már. Kedvencem a lila, pedig valójában ízre teljesen egyforma mind a zöld, mind a lilafüge. Mégis. Lehet, hogy egyszerűen csak tetszetősebb a sötétebb fajta. Süteményekbe, salátákba egyszerűen pazar, de grillezve az igazi szerintem. Ráadásul, ha kecskesajttal, vagy épp kéksajttal készítjük el és diót is sütünk mellé, az pedig leírhatatlan ízorgia, amit muszáj mindenkinek kipróbálni. Ha valaki nem szereti a karakteresebb sajtokat, nyugodtan használjon mozzarellát. Ismét egy egyszerű, mennyei ételt mutatok, ami ercek alatt elkészül, és mindenki oda lesz, meg vissza. Érthető módon. Mert ez az étel megéri a pénzét :)

img_6534.jpg

Tovább

Húsleves gazdagon

Egy mezei húsleves is tud csodás lenni, meglepően teljes és korrekt főétekezés. Főleg, ha sok-sok csirkehúst és aprólékot, valamint rengeteg zöldséget főzünk bele. Így tulajdonképpen egy főzésből, több ételt is el tudunk készíteni, mint ahogy én is tettem. Hiszen a levesbe főtt csirmemellből egy gyros jellegű saláta lett másnap, a combokat megsütöttem, miután kivettem félúton a levesből, és klasszikus paradicsommártással tálaltam a leves után. Az aprólék pedig a leveshez külön lett tálalva, ahogyan a főtt zöldségek is. 

A totális gazdaságos megoldás. Érdemes így (is) elkészíteni a levest. 

fotojet_9.jpg

Tovább

Sült színes répák levendulával, chilivel és joghurttal

Most már piacokon és jobb zöldséges boltokban hozzá lehet jutni ilyen szépségekhez, mint a színes répák. Lila, vörös, narancssárga és citromsárga színekben pompáznak ezek a példányok, amiket a minap lőttem. Egyszerűen kiáltott azért, hogy megsüssem és sok chilivel és enyhet adó joghurttal tálaljam. Így is történt. Annyira egyszerű és annyira isteni ez a fogás, hogy jószívvel ajánlom mindenkinek, aki kicsit is ki tud lépni a gasztronómiai komfortzónájából. Arról pedig nem is kell beszélni, hogy a szemnek mennyire gyönyörű ez a átvány.

img_6621.jpg

Tovább

Garnélás paella

Paella. Az egyik legegyszerűbb rizses egytálétel. Bármivel lehet gazdagítani: csirkehússal, tengeri herkentyűkkel, kolbásszal. Amivel csak akarjuk. Amit csak megkívánunk. Jelen esetben a fagyasztóban csücsülő garnélák voltak olyan kihívóak, hogy egyből az ugrott be: paella! Hogy ezt most muszáj elkészíteni. A színeivel visszacsempészni a nyári nap sugarait. Az ízével elvarázsolni családtagjainkat, barátainkat. Mert hogy ha ránézünk egy tál gőzölgő paellára, akkor biztos, hogy mosolyra fakadunk. Azonnal egy pohár jófajta vörösborra vágyunk hozzá, amivel megkoronázzuk ezt a fenséges ételt. Az elkészítése egyszerű, az eredmény látványos és mennyei aromákkal teli. 

Elég csak ránézni, szerintem te is megkívánod.

img_6694.jpg

Tovább

Levendulás sült batáta fügével és balzsamecet krémmel

Abszolút az ősz színeit és ízvilágát idézi meg ez a finomság. Nassolni, köretnek, vagy önálló étkezésnek is tökéletes. Olyan zamatos, olyan finom, hogy kár lenne kihagyni. Édes krumplit, fügét már bárhol beszerezhetünk, az ára is megfizethető. Különleges, nem megszokott ízek ezek, tudom, de nyugodtan lépjünk ki a főzés adta komfortzónánkból és próbáljunk ki új dolgokat. Például ezt. Nem mondom, hogy pörkölthöz kínálnám, de egy szelet sült vagy rántott húshoz kitűnően passzol. Habár önmagában is kimondottan mennyei. Kipróbálásra erősen ajánlott!

img_6550.jpg

Tovább

Karamelles-diós csokis pite (sütés nélkül)

Ez a sütemény Mennyország! A kényelem és ízkavalkád süteménye. Sütés nélkül, félóra alatt elkészülő édesség, aminek nem lehet ellenállni. Ami elvarázsol. Ami valóban a mennybe repít. Aminek ízei úgy harmonizálnak egymással, mint a csodás szonáta dallama. Egyszerűen elgyengül tőle az ember. A térdkalács megremeg. 

Egyetlen egy hátránya van: erős függést okoz. :)

csokis_pite_1.jpg

Tovább

Sült csülök sörös savanyú káposztával

Végy egy csodás, húsos füstölt csülköt - kezdődik így a recept. Na, de álljunk is meg itt egy pillanatra. Ne kapkodjuk el a dolgot, alaposan nézzük meg azt a csülköt. Legyen formás, húsos és ami a lényeg NE gyorsan pácolt, hanem igazi füstölt csülök legyen. Biztos emlékeztek még arra az időre, amikor a főzés előtt olykor még be is kellett áztatni, mert annyira sós volt a hús. És arra emlékeztek, amikor a főzőlevet félretettük, hogy később egy isteni bableves/babgulyás legyen majd belőle? A gyors pácolású füstölt áru leve semmilyen. Max. a zsír fő ki belőle, de hogy zamata, klasszikus füstölt aromája nincs, az tuti. Ezzel szemben a valódi füstöléssel készült csülök összetéveszthetetlen, leírhatatlan ínyencség. Főleg, ha sütőben ropogósra sütjük egy igazán különleges sörrel locsoltgatva, ami aztán az edényben mellette pihenő savanyú káposztán, almán és hagymán landol, megízesítve azokat.

És akkor ejtsünk pár szót arról a sörről. Mert tulajdonképpen bármilyen jó minőségű világos sör passzol hozzá, de az igazi bukéját az adja, ha a Reczer ser kollab sorozatának egyik új darabjával, a white IPA típusú Egyszeregy elnevezésűvel készül. Ez a sör mennyeien passzol a csülökkel. Enyhén citrusos aromája feloldja, kiegyenlíti a kissé nehezebb füstölt ízvilágot.

És akkor forduljunk a célegyenesre! Így néz ki, ha elkészül ez a csodás finomság hagymával, almával, friss rozmaringgal és az EGYSZEREGGYEL:

img_6584.jpg

Tovább

Mézes-szójaszószos ragacsos oldalas

Ez egy olyan étel, amit kizárólag kézzel szabad enni úgy, hogy hadd ragadjon össze a szánk, az ujjaink és csak kéjesen nyögjünk fel, hogy: ááááá, ez a mennyország! Mert ez valóban az. Igazi húsos étel. Fűszeres, ragacsos, sült oldalas. Fantasztikus ízorgia, amit minden újabb harapással átélhetünk ezzel a sült oldalassal. 

Sütőben, lassan sütve, ropogósra elkészítve tökéletes.

 img_5128.JPG

Tovább

Tofu ropogós

Ha chipsre vágysz, de nem akarsz olajos, nehéz vacakokat ennyi, jó szívvel ajánlom ezt a megoldást. Persze nem ugyan az az ízélmény (és???), de tökéletes alternatíva akkor, amikor ropogtatnál valamit tévézés közben, vagy csak úgy...

10 perc alatt elkészül, kellően fűszeres és pikáns, tökékletesnek mondanám.

img_6232.jpg

Tovább

Falafel pite sült szőlővel

Amikor a kényszer szülte megoldás csodás eredményhez vezet. Na, pont ilyen ez a falafel pite is. Úgy történt, hogy nem volt gáz a házunkban hosszú napokig, így a főzés, sütésre korlátozódott. Mindent a villanysütőben készítettem el. Egyik nap nagyon vágytam egy jó kis falafelre. Miután nem tudtam volna kisütni olajban a golyócskákat, így maradt az a megoldás, hogy elkészítem házilag a csicseriborsót, majd egy jénaiban megsütöm. Egyben. Szerényen szólva is mennyei lett. A sült, fűszeres szőlő tökéletes kiegészítője. Így együtt egy ízorgia, ellenállhatatlan.

img_4494.JPG

Tovább