Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Klasszik sült csirke csicsókával és lila batátával

2019. január 15. - Heni süt neked

A világ legegyszerűbb és legfinomabb étele a grillcsirke. A legkényelmesebb is. Hiszen csak előkészítjük, majd a sütő elvégzi a dolgát. Én imádom ezeket az egyszerű, laza, nem pepecselős egytálételeket. 

Attól, hogy egyszerű, még lehet finom. Mert ez nagyon az. A vaj, a zöldségek csodát művelnek, nem beszélve a friss zöldfűszerekről, amik teljesen megbolondítják. Rohanós hétkönapokra, lusta hétvégékre kimondottan ajánlott! :)

img_6856.jpg

Tovább

Fűszeres marhahús csíkok pirított zöldségekkel

 Az igazi húsos egytál. Egyszerűségében nagyszerű, ízeiben letisztult, csodás ízorgia ez az étel. Szemnek-szájnak kívánatos, szinte elcsábít. Mondjuk nem esik nehezünkre megadni magunkat neki, hiszen minden részletében tökéletes. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, a hozzávalók bárhol, bármikor beszerzhetőek. Szívből ajánlom egy laza hétvégi ebédnek, vagy hétköznapra vacsorának. Őszintén mondom, hogy ki kell próbálni, mert valóban elvarázsol. Az első falatnál megadjuk magunkat, és csendben nyugtázzuk: hmmmm.... ez a nem semmi! :)  Az már csak hab a tortán, hogy habár bűnös élvezetként fogyasztjuk, mégis egy egészséges, a vonalainkat óvó ételről beszélünk. 

Szóval kipróbálásra és gasztro élvezetekre fel!

img_6899.jpg

Tovább

Mustáros-chilis sült tarja

Nincs is jobb, mint egy jól ízesített sült, ami ropogós, fűszeres kérgével elvarázsol, omlós állagával pedig elandalít. Teszi mindezt akkor, amikor a villánkra "felépítjük" a tökéletes falatot és élvezettel betoljuk a szánkba. Ott aztán a zamatok kiszabadulnak, a hús szinte szétomlik. Mi pedig elégedett hümmögéssel adjuk a világ tudtára: igen, ez az! Az ízvilág harmóniája. 

Ezután a lírai bevezető után térjünk a lényegre! Hiszen eddig el is kell jutni. Meg kell sütnünk a világ legegyszerűbb, mégis legízesebb mustáros-chilis tarjáját.

img_7150.jpg

Tovább

Ínyenc káposzta

Ha szereted a fejes káposztát, akkor ennek nem fogsz tudni ellenállni. Van ebben minden, amitől önálló életre kell és magával ragadóan csábító. Dinsztelt káposzta, fokhagyma, kapor és végül isteni, krémes tejföl. Mennyein ízes, kicsit még ress (bevallom én úgy szeretem, ha van még mit harapni a zöldségen), de azért nem kemény. A kapor olajos aromái kiolvadnak a serpenyőben, ahol aztán a tejföl selymessége teszi fel az i-re a pontot. Nélkülözhetetlen a só, bors, de más fűszert nem igényel. A fokhagyma zamata csak emel ezen a már amúgy is magas szinten. Pikánssá teszi és egyben megbolondítja. Ez a gyors és a maga nemében egyszerű finomság önálló ételként vagy akár sültek mellé, esetleg tükörtojáshoz is pazar. 

img_5637.JPG

Tovább

Pirított tofu édes chiliszósszal

Tudom, most sokan fanyalogni fognak, hogy jajjjj, tofu. Az íztelen, gumiszerű ízé. Hadd emeljem ki a hányattatás szomorú sorából a tofut, amit ha úgy kezelünk, mint egy natúr alapot, amit aztán olyan ízűre, formájúra, állagúra alakítunk, amilyenre csak kényünk és kedvünk szerinti, akkor a legjobb alapanyaggá avanzsál szegényke. 

Mint például ezzel a pirított megoldással, ahol a szójakockák ropogósak, ízesek és kimondotan különlegesek. Ha eltekintünk az előítéleteinktől, akkor csuda finom ételeket készíthetünk tofuból.

img_7095.jpg

Tovább

Vendégváró szendvicsek

Ha az ember a mai világban úgy dönt, hogy pl. szilveszterre vendégül látja pár barátját, vagyis bulit rendez, ezzel bevállalja, hogy az étel-ital ellátmányt is biztosítja. Hiába a sok trendi, puccos ételféle, azért alapnak megmaradnak a szendvicsek. Csak az nem mindegy, hogy milyenek. Mert lehet unalmas, egysíkú, mint a 80-as évek házibulijában a vajas kenyér Piros Arannyal, főtt tojással és párizsival, de lehet izgalmas ízeket, aromákat vegyíteni egy-egy szelet bagetten. Én ezt választottam.

A legegyszerűbb, ha kencéket készítünk és ebből 1-2 falatos kis szendvicseket gyártunk. Vettem hát vajat, bagetteket, márványsajtot, tojást, túrót, némi sonkát, szalámit ezekkel alapozva meg a buli élvezetes kajálás részét. Hiszen a jó hangulatot, a buli sikerét nem csak a jó zene, a finom italok, de a jóízű szendvicsek is biztosítják.

Látványos és ízletes falatkákat tudunk így megalkotni nagyon egyszerűen, gyorsan. Az eredmény, a siker nem marad el.

szendvicsek.jpg

Tovább

Marha tagine aszalt sárgabarackkal

Ha az ünnepekre valami mást szeretnél, nem a megszokott évtizedes menüsort, elég bevállalós vagy, hogy szembe menj a tradícióknak, akkor szívből ajánlom ezt a csodás ízbombát, ami minden jót és finomságot tartalmaz, aminek egy karácsonyi ételben csak lennie kell. Ez nem más mint a tagine (tázsin). Jelen esetben marhalábszárból, mennyei fűszerekből és aszalt sárgabarackból áll alapvetően. De nem lehet kiemelni egy-két dolgot, mert ennek az ételnek pont az a zsenilitása, hogy úgy hamonizál minden összetevője egymással, hogy nem tolakodik egyik íz sem, teret adnak egymásnak, hogy az aromák erősítsék egymást. Ez az étel a béke, a nyugalom, az összhang étele. 

img_7067.jpg

Tovább

Brokkolis csirkemell kockák, chilis napraforgómaggal

Ez az étel egy igazán kímélő, kalóriaszegény, ámde igazán ízletes fogás. Selymes ízvilágát a fokhagyma bolondítja meg, ami ebben a megfázós időben különösen jót tesz a szervezetnek (aki bírja, naponta 1-2 gerezdet nyersen is elfogyaszthat szendvicsbe téve). Egy alapvetően natúr, nem túl karakteres ételt teszünk kicsit izgalmasabbá, a tálaláskor rászórt chikis napraforgómaggal. Ezáltal a puha, kissé roppanós brokkoli, az omlós hús kap egy csavart a ropogós magvakkal.

Egy hétköznapi ebéd, avagy vacsora megoldása lehet ez a gyorsan elkészíthető csodás ételnek.

img_6468.jpg

Tovább

Csokoládés, vörösboros, zöldséges marharagu

A tél beálltával az ember kényeztetésre vágyik. Plusz melengetésre, kedveskedésre, bújásra. Ilyenkor maga a mennyország egy takaróval, vastag zokniban, egy bögre forralt borral behúzódni a heverő sarkába a lámpa alá és elővéve kedvenc könyvünket csak olvasni, olvasni, olvasni. No meg a kedvenc zenénket hallgatni. Legjobb bakelitról. Lehet, hogy kissé ódon vagyok, de nekem ez a nyugalom, a béke maga. Mindehhez hozzátartozik egy tál csodás étel is, ami önmagában kényeztetés, és az elkészítése is laza, egyszerű, kényelmes.

Ha azt mondom, hogy vörösboros, omlós marhalábszár, finom zöldségekkel ÉS csokoládéval, valamint chilivel, akkor közel se mondtam el mindent. Hiszen ezt az ételt nem lehet leírni, ezt ízlelni kell és élvezni minden egyes falatát. Mert az egész olyan harmonikus ízkavalkádod nyújt a friss alapanyagokkal és fűszerekkel, hogy a bor és a majd 80%-os tisztaságú étcsoki, no és a chili, ami zseniális társa a csokoládénak és a húsnak egyaránt, egész más szintre emelik ezt az ételt.

img_6908.jpg

Tovább

Zsályás nyúlmáj sütötökkel, borsóval

Soha életemben nem ettem még nyúlmájat, pedig nagy máj fan vagyok. Egyszer csak az egyik szupermarket húspultjában kokettált velem egy épp akkor frissen kitett doboznyi cucc. Gondoltam egyet és megvettem. Jól tettem.

Ízében leginkább a csirkemájhoz hasonlít, de mégsem olyan. Tömörebb az állaga, mégis puha. Legyen elég annyi, hogy baromira finom. 

Ahogy a többi májnál, itt is igaz, hogy csak óvatosan a főzésével! Nem szabad túl főzni/sütni, mert megkeményedik. Sózni ezt is lehet, pont úgy, mint a szárnyas májaknál. 

Ezzel a sütőtök-borsó párosítással igazán pazar ízvilágot hozunk tető alá, nem is beszélve a máj és a zsálya bensőséges, meghitt viszonyáról, ami feledhetetlen és kihagyhatatlan. De nézzük!

img_6799.jpg

Tovább

Sült sütőtökkrémes, pestos metélt

Télen eljön a sütőtök időszaka. Mindenkiben emlékeket idéz, amikor a sütőből felszállnak az illatok, mi pedig élvezettel majszoljuk a krémes, édes sült sütőtököt. Én leginkább a kanadai, avagy sonkatököt kedvelem a legjobban, mert ennek önmagában olyan édes a zamata, hogy semmi további ízesítés nem szükséges. 

Na, amikor visszamarad ebből a finomságból, akkor érdemes az újrahasznosítás jegyében elkészíteni ezt a metéltet. Az alapot ugye a kérmes sült tök adja, amihez hozzákeverek egy kevés pestót, hogy egyrészt ellensúlyozza az édes ízt, másrészt a bazsalikom tökéletes harmóniában van a sütőtökkel, így fantasztikus ízharmóniát tudunk létrehozni.

Színre, ízre mennyei. Elkészítése egyszerű és gyors (annyi időbe telik, amennyi idő alatta tészta kifő). Gyerekek és felnőttek nagy kedvence lesz. Ha kipróbálod, tuti siker!

img_6685.jpg

Tovább

Beluga lencse édesköménnyel, sült kolbásszal

A beluga lencse, másnéven kaviár lencse, egy enyhén diós aromájú csodás hüvelyes fajta. Apró szemű, fekete formájáról kapta a nevét, hiszen valóban úgy néz ki, mint a kaviár. Felhasználása igen sokrétű. Ez a fajta lencse ma már nagyobb szupermarketekben, bioboltokban is elérhető és megfizethető. Tehát bárki elkészítheti ezt a különleges ízvilágú, csodás ételt. 

img_0002.JPG

Tovább

Fokhagymás-joghurtos gombasaláta

A gomba sokféleképpen elkészíthető. Ritkán szoktuk azonban salátaként, köretként tálalni, vagy akár önálló fogásként ebédre vagy vacsorára. Ez a mostani egy karakteres ízesítésű, tökéletes ízvilágú fogás. Joghurttal készítve kissé savanykásabb, a fokhagymától zamatosabb, a rengeteg petrezselyemtől salátás jellegű lesz. Könnyű elkészíteni, kitűnő étel egy zűrös hétköznapon.

img_6423_1.jpg

Tovább

Harcsapaprikás

A minap a piacon jártam és egész jó áron láttam afrikai harcsafilét. Azonnal lecsaptam rá. Vettem egy nagyobb darabot. Gondolatban már azonnal el is készítettem: egy vajon, citrommal, zöldfűszerekkel sült verziót és a paprikást. Ez nem lehetett kérdés. Imádom a harcsapaprikást. És így, filézett formájában még inkább. 

Őszinte leszek, próbálom behozni a lemaradásomat hal fronton. Sajnos én is, mint honfitársaim legtöbbje elég kevés halat eszem. Pedig egészséges, ízes, finom. Szóval mostantól jóval több ilyen receptem lesz majd, hiszen az elkészítésének tárháza végtelen és nagyon változatos.

Tehát harcsapaprikás. Pofonegyszerű, mennyeien finom. Gyorsan elkészíthető. Mi kell még? Semmi :)

img_6612.jpg

Tovább

Szivárvány mángold egytál

Nincs gyönyörűbb zöldség, mint a szivárvány mángold. Olyan színei vannak, hogy az maga a káprázat. A mángold nyele ilyen fantasztikus, a levele ugyanolyan zöld, mint a sima verzióé. A mángold régen közkedvelt zöldség volt a konyhákban, aztán nagy csönd és most pár éve ismét beszivárgott a köztudatba. Egyszerűen zseniális. Főzeléknek, párolva, vagy salátának elkészítve is pazar. Nyugodtan mondhatjuk, hogy felhasználása igen sokrétű. 

Ez a mostani recept a szemnek csodás, a testnek ízorgia, a léleknek balzsam. 

Tartalmas fogás. Fehérbabos, paradicsomos, sárgarépás, zöldfűszeres csoda. Kihagyhatatlan.

img_6956.jpg

Tovább