Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Sült hús, gombás-kolbászos mártással

2019. november 17. - Heni süt neked

A hétvége az az időszak, amikor kicsit ráérősebben állunk a főzéshez, amikor picit több időt szánunk arra, hogy valami finomságot varázsoljunk (például) a vasárnapi asztalra. Mindez persze nem azt jelenti, hogy valami bonyolult, pepecselős ételt kellene elkészítenünk, dehogy! De tény és való, hogy összetettebb, mint egy párolt zöldség. 

Nézzük, miről is van szó: egy egyszerű egyben sült hús, amit feldobunk egy ínycsiklandó mártással gombából és füstölt kolbászból. Köretként a hússal egyben sült krumplit kínálunk. Így az egész egy csodás, mély ízvilágú étel testes aromákkal, mégsem elnehézítő, kajakómát okozó fogás. Omlós hús, fűszeres szósz, ropogós burgonya. Mennyei egység :)

img_9204.jpg

Tovább

Alternatív snack: apróhalak sütőben sütve

Szeretnél valami gyors rágcsálnivalót? Úgy nassolnál valami sósat a film alatt? Váratlan vendégek jönnek? Mindhárom kérdésre a tökéletes válasz: sült apróhalak, citrommal. Az alternatív snack! :)

Sütőben sütve nagyon gyorsan elkészül, nem lesz olajszag a lakásban, ropogós finomság lesz az eredmény, amely sokkal egészségesebb, különlegesebb (itt még halmozhatnám a pozitív jelzőket, de nem teszem), mint bármelyik chips. Csak előnye van, semmi hátrány. Nem kell utána mosogatni, nem nehezülünk el tőle, szóval csak ajánlani tudom! :)

Nem egy szépségverseny győztes étel, de annál ízletesebb! :)

img_9591.jpg

Tovább

Húsos, paradicsomos rakott kínai kel

Akár nevezhetném lasagne-nak is, de mégsem az. Hiszen egy egy jófajta rakott kel, nagyon hasonlatos ízesítéssel, mint az előbb említett olasz finomság. Ez azonban sokkal egészségesebb verzió, mint a tésztás változat, könnyed, különleges és friss ízekkel teli. 

Kicsit időigényesebb, de tényleg csak egy kicsit, ráadásul ha összehangoljuk a munkafázisokat, akkor valójában tök egyszerű és akár gyors is lehet. Hiszen amíg pirítjuk a húst, addig feltesszük a kelt előfőzni, ha kész, akkor a besamel jön, az is pikk-pakk elkészül, már csak a rétegezés van hátra és egy rövid sütési idő. Ugye, hogy nem egy ördöngösség? :)

Vágjunk is bele!

img_8447.jpg

Tovább

Sütőben sült fetás-joghurtos brokkoli

Egy húsmentes hétfőre igazi kényeztető finomság ez brokkolis cucc. Krémes fetával, sűrű, jó minőségű joghurttal, izgalmasan fűszerezve, sütőben sütve,  nem is gondolnátok, milyen tuti kis finomág kerekedik ki belőle. Pedig de! :) Ropogós brokkoli rózsák, krémes, enyhén sós sajttal a tetején, amit inkább kenünk, mint morzsolunk vagy reszelnénk, és legvégül sűrű joghurt enyhe savanysága üdítő hatással lesz így az egész ételre. 

Hamar elkészül, csak össze kell állítani, betolni a sütőbe, ott ropogósra megsütni és kész is. Persze nem árt, ha némi fűszerrel is gazdagítjuk az ízvilágát, mint pl. só, bors, kevés fokhagyma szétnyomva, esetleg friss bazsalikom még pluszban is dobhat egyet rajta, amikor tálaláskor megszórjuk vele.

img_9600.jpg

Tovább

Gyümölcsös sült zabkása

Hétvége. Lustálkodás. Kényeztető ételek. Mert megérdemeljük. Ez a finomság, ami épp olyan tökéletes reggelinek, mint desszertnek, pont az ilyen hétvégi lazulásokra való. Amikor pár perc előkészület után csak betoljuk a sütőbe a cuccot, mi meg visszakúszunk a jó meleg ágyba, hogy tovább élvezzük a semmittevés mennyei élményét. Viszont a teljes élvezet, a kéjes hümmögés majd akkor lesz, amikor kanalanként élvezzük ki a gyümölcsös sült zabkásánkat.  Mert az igazi dolce far niente érzését ez a már-már erkölcstelen élvezetet nyújtó süti jelenti. 

img_9679.jpg

Tovább

Sült csirkecombok szilvás-zsályás zöldségekkel

Egy olyan receptet ajánlok most, ami ízvilágában nagyanyáink vasárnapi sült húsos, befőttes ebédeit idézi meg. Mert ugye van, aki emlékszik még a befőttre? Amit a nagyi házilag készített (hogyan másképp???), hogy aztán lusta estéken felbontsunk egy üveggel és visszaidézzük a nyár gyümölcseinek ízét vagy épp a már előbb említett hétvégi ebédek mennyei kísérője legyen a sültek mellé. Akkoriban az étkészleteket még úgy árulták, hogy a szett szerves része volt a kompótos tál. 

Na de térjünk vissza ehhez az ételhez. Szerencsére a jó idő miatt szilva még van dögivel, használjuk ki! Készítsünk egy olyan finomságot, ami zöldséges, húsos, zamatos, egyszerűen az egyik legízesebb étel, amit valaha is készíthetünk. Persze, mint (szinte) mindig, ez is pikk-pakk elkészül, semmi extra főzőtudomány vagy alapanyag nem kell hozzá, csak egy kis fantázia :)

img_9504.jpg

Tovább

Almás-tejszínes sütőtök krémleves, tökmaggal

Igen, tudom. Nem egy nagy cucc, meg úgyis szezonja van, stb... De akkor is! Én imádom. Sütőtök krémleves... Ahogy leírom, máris érzem a számban azt a tökéletes krémes, csodás aromagazdag ízvilágot, amit ez a leves jelent. Tejszínes, selymes, lágy. Na, és persze ebben is van egy kis csavar. Egy kis alma. Az összes pikáns savanyúságával, amely annyira harmonizál a sütőtök édeskés zamatával. Testes, de nem túl karakteres. Ezért is jó előcsalogatni almával, fűszerekkel, tejszínnel. 

Összességében ez egy tökéletes leves. Sűrű és észbontóan finom. Önálló fogás, amely után például egy kis sós pogácsa igazán mennyei tud lenni. :)

img_9531.jpg

Tovább

Kapros-tejfölös lecsó oldalassal

Az utolsó lehetőség, hogy még lecsót készítsünk. Amikor még a paprikának paprika íze van, a paradicsom még paradicsom és nem narancssárga, kemény, íztelen valami. Mindez elérhető áron, nem aranyban mérve. Ezt mind kihasználva gyorsan készítettem egy már-már elfeledett, régen-volt lecsó klasszikust, a kapros-tejfölöset. Hogy még egyet csavarjak a recepten, hozzáadtam az előző napról megmaradt pár darab sült oldalast. Picit különleges, mégis a megszokott lecsó köszön vissza ebben az ételben. Puha kenyérrel kínálva verhetetlen! :)

img_9637.jpg

Tovább

Sült répa lilahagymával és levendulavirággal

A nemes egyszerűség, a kevés alapanyag - maximális élvezet kombó mindig elkápráztat. Lenyűgöz, ahogy egy sima sárgarépa szintet tud lépni attól, hogy másképp állunk hozzá, és nem mellék-, hanem főszereplőként kezeljük. Ez az étel ugyanis egy kis plusszal főétellé vagy épp különleges köretté avanzsál. Nem kell más hozzá, mint némi fantázia és nyitottság. :)

Az eredmény egy lélegzetelállítóan finom és különleges fogás lett.

img_9460.jpg

Tovább

Birsalmás libaleves

Ugye az megvan, hogy libát nem csak Márton-napkor vagy karácsonykor lehet enni, hanem az év bármely szakában?!

Ez épp olyan, mint a halfogyasztás. Hajlamosak vagyunk csak ünnepnapkor elkészíteni egy-két csodás halételt, és az is leginkább halászlé vagy rántott hal. A liba/kacsa is ilyen. Ne csak sültekben gondolkozzunk! Hiszen annyiféle megoldás van még. Például ez a libaleves, ami birsalmával van megbolondítva. A beszerzése egyszerű, az ára kimondottan olcsó, hiszen libaaprólékból készült, az eredmény fenomenális! :)

Érdemes tehát többször libaságokat készíteni, megéri!

img_9629.jpg

Tovább

Csirkemájragu csirkemellel, zöldborsóval

Minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy ez az étel egy igazi csemege mindazoknak, akik szeretik a csirkemájat. Semmi flanc, semmi hókuszpókusz, csak a letisztult ízek, zamatok egy kevés, de valóban kevés fűszerezéssel gazdagítva.

Képzelj el egy sűrű, ízletes szaftot, puha csirkemell kockákat és vajpuhára sült csirkemájat, mindezt zöldborsóval felturbózva, hogy elnyerje egytálétel jellegét. :)

Kár is tovább írnom erről, inkább nézd meg! Képzeld el, ahogy a szádban eggyé válnak a különböző összetevők ízei. Ha elképzelted, akkor garantálom, hogy el is akarod készíteni! 

Nosza! :)

csirkema_j_ragu_zo_ldborso_val.jpg

Tovább

Zöldség curry

Egy húsmentes hétfőre (is) kitűnő megoldás ez a fűszeres, gazdag ízvilágú zöldség curry. A sokféle, izgalmas zöldségekből és pikáns fűszerekből álló étel melengető, majdhogynem testes egytálétel. Kimondottan telt aromáival, sűrű ízletes szaftjával tökéletes ebéd vagy akár vacsora is lehet sietős hétköznapokra. Hiszen gyorsan elkészíthető, és ha elhagyjuk a chilit belőle, akkor a gyereknek is kedvére való lesz. Az, hogy mennyire készítjük fűszeresen, az ízléstől függ. Én rajongok azért, amikor a számban csak úgy tobzódnak a különböző zamatok, aromák. Na, ez az étel ilyen. Pont ilyen. Ízes, fűszeres, és még egészséges is! Az egyik nagy kedvencem. 

img_9340.jpg

Tovább

Egyben sült fűszeres tarja, krumplival

Valljuk be őszintén, nincs is annál finomabb, mint amikor egy gyönyörű darab hús a megfelelő elkészítéssel mennyei eledellé változik. Ez az egyben sült, fűszeres tarja olyan pazar ízélményt nyújt, amit elképzelni nem lehet, csak elkészíteni, és megkóstolni. Semmi túlfűszerezés, semmi extra cucc. Csak a hús, alapfűszerek, egy sütő és türelem, ami meghozza eredményét, a már szinte tökéletes fogást, az egyszerűségében oly nagyszerű sültet. Só, bors, csipet pirospaprika, jó minőségű hús, némi friss fűszernövény és ennyi. A csoda maga.

img_9175.jpg

Tovább

Tárkonyos-joghurtos hagymaleves, kolbász ropogóssal

Levesfüggő vagyok. Ez tény. Szükségem van a rendszeres adagomra. Minden típusától lázba jövök, egyet kivéve és az a gyümölcsleves. Egyszerűen nem szeretem az édes leveseket. Úgy általában az édességeket. Csak nagyritkán, de az se legyen tömény, gejl. 

De vissza a levesekhez. Ez a mostani recept azon túl, hogy (mint mindig) egy gyorsan elkészíthető finomság, egy kicsit még a különlegességével is elvarázsol. Hiszen van itt kérem szépen minden, mi szem-szájnak ingere. Friss tárkony, jófajta joghurt, házi vaj, egy kevés fehérbor és persze többféle, szám szerint 4 féle hagyma és megkoronázásként a tetejére kolbász chips. Hát lehet ennek ellenállni? Lehet ennél izgatóbb egy egyszerű leves? Kétlem. De meggyőzhető vagyok. :)

img_9478.jpg

Tovább

Brokkolikrém, fűszeres túróval

Brokkoli. Nem csak a gyerekek körében megosztó étel. Tény és való, hogy az általános elkészítési módja (párolva) nem valami fantázia-, vagy ízdús megoldás. Sajnálatos módon szinte csak így készítik el legtöbben. Pedig annyi felhasználási módja van még! Annyi íz, aroma teheti igazán kívánatossá a brokkolit. Lehet sütni, levesként vagy épp kencének elkészítve fogyasztani. Ez a recept pont ilyen. Kenyérre kenve reggelire, uzsonnának, vacsorára vagy vendégvárónak tökéletes és finom megoldás. Pirítóssal egyszerűen verhetetlen :)

Tessék szabadon engedni a fantáziát főzéskor! Ne csak a megszokotthoz ragaszkodjunk. Sok-sok kellemes meglepetés érhet így minket kulináris élményként. 

img_9412.jpg

Tovább