Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Pak choi indonéz stílusban

2019. június 16. - Heni süt neked

Színekben, ízekben gazdag, könnyed ez az étel. Egy üdítő fogás a nyári melegben, amikor az ember csak valami gyors, egyszerű, de mégis különleges finomságra vágyik. 10 perc alatt elkészül, és isteni finom. Aki szereti az ázsiai ízvilágot, az aromák teljességét, az ételek letisztultságát, annak biztosan kedvére lesz ez a fogás. Nem csak az ízlelőbimbókak, de a szemnek is élmény. Persze az sem elhanyagolandó tény, hogy mindez glutén-, és laktózmentes, de cukorbetegeknek, vega, sőt vegán élemódot követőknek is tökéletes választás. :)

img_8024.jpg

Tovább

Egy jó sajtlevest fehérborral?

Ebben a melegben senkinek sincs kedve hosszú időt eltölteni a konyhában, a tűzhely melege fölött. Így maradnak a gyorsan elkészíthető, hidegen-melegen fogyasztható levesek. Mint például ez a sajtkrémleves, aminek szerintem a fehérbor és a többféle sajt a "titka", ami ennyire vonzóvá teszi. Mert hogy egyszerűsége, selymessége, mindent felülíró krémessége valóban lenyűgöző. És hogy pikk-pakk elkészül? Az már csak hab a tortán :)

img_8524.jpg

Tovább

Laskagomba vad rizzsel, cukorborsóval ázsiai stílusban

A laskagomba egy olyan fantasztikus fajtája a gombának, amit mindig nagy előnyben részesítek. Hiszen tömörebb az állaga, így sokkal alkalmasabb egy jó pörkölt elkészítésére, mint a csiperke. Íze kicsit 'vadabb', teltebb, ezért jobban érvényesül egy olyan ételnél, ahol nem mártás készül belőle, hanem mint a hús, önálló részeként egy egytálételnek. Pont, mintha húst használnánk. Izgalmasabb lesz, higgyétek el, főleg, ha a zamtát úgy csalogatjuk elő, hogy ráerősítünk még gyömbérrel, fokhagymával, chiliszósszal. És akkor még a másik két összetevőről nem is beszéltünk: a vadrizsről (valójában egy rizs mix, ami már szinte mindenhol beszerezhető, és ami vörös-, barna-, valamint feketerizsből áll), továbbá a cukorborsóról (amit pedig nagyobb és szélesebb kínálattal bíró zöldségeseknél vásárolhatunk). Jelen esetben a cukorborsó a teljes szettet takarja, vagyis az apró borsókezdeményt és a héját egyben, ami valóban édes, mint a cukor.

Na, szóval ez a nagy hármas, így együtt nagyot tud alkotni. Fantasztikus színei, összetett állaga (roppanós cukorborsó, pörgős, egy icipicit fogkemény rizs és a laska puha, de tömör húsa), és ezek ízharmóniája lenyűgőző és magávalragadó. 

Hát ilyen ez az alapjaiban egyszerű, mégis egyedi, mennyei manna, enyhe ázsiai ízvilággal:

img_8484.jpg

Tovább

Mustáros, pirított húskockák batátával, friss kaporral

Valami kis pikáns. Valami kis egyszerű. Valami nagyon finom. Valami, ami egyszerre selymes és ropogós. Valami, aminek a letisztult ízvilága teszi azzá, ami. Saját ízeiben erőssé. Valami, ami olyan üde és friss a kaportól, hogy csak na. Ez mind, ez az egytálétel. Kényeztető, egyszerű, laktató, mégsem nehéz. Egy kevés mustár életet lehel bele, a batáta enyhe édessége a mennyekbe repíti, a pirított húskockák natúr fűszeres zamata csavar rajta egyet - így lesz maga a tökély, a mámor, az ebédkirály.

img_8426.jpg

Tovább

Nyári, üde zöldségleves

Nincs is annál finomabb, mint amikor idei, zsenge répákból, karalábéból, zöldborsóból levest készítünk. Főleg melegben esik jól egy tál langyos, üdítően friss és könnyű zöldségleves. Az egyszerűségével, letisztult ízeivel egyszerűen elvarázsol. Nem kell ide sok fűszer, hiszen a zöldségek natúr ízét szeretnénk élvezni. Ilyenkor a só és a bors a legjobb barátunk, no meg egy kis friss petrezselyem. Ennyi aroma, a már meglévők mellé, bőven elég, hogy elérjük azt a bizonyos "hmmmm" érzést. Amikor csak kanalazzuk, kanalazzuk a levest, aminek minden cseppje emlékeket ébreszt. A nagyi leveséről, gyerekkorunk nyarairól... Amikor a rohanó világban egy szusszanásnyi időt kapunk a teljes ízélmények megélésére. Nyugalmat arra az 5 percre, amikor az agyunk kikapcsol, és mi csak és kizárólag erre a tál levesre összpontosítunk. Mert ez a leves tényleg elvarázsol.

img_8402.jpg

Tovább

Spenótos-paradicsomos rakott tőkehal

Egy jól kezdődő hétre. Egy húsmentes hétfőre (vagy bármely másik napra). Egy könnyed, laza halas étel. Egy olyan étel, amit még azok is kedvelnek, akik nem rajonganak a halakért. Zöldséges, üde, mondhatni kívánatos. Nem sok fűszert kíván, de ami kevés van rajta, azt minden falat meghálálja. Az egész rakottas piszok egyszerű és ehhez képest istenien finom. Kipróbálasra erősen ajánlott! :)

img_8394.jpg

Tovább

Pacal római módra

Trippa alla romana

Lehet utálni és rajongani érte. Lehet levesként enni vagy rántva. Mert nem csak a pörkölt verzió létezik, bármennyire is ezt gondolják sokan kicsiny hazánkban. Hogy mennyire nem, arra itt ez a fantasztikus recept, ami az olaszoknál alap. Igaz, tájegységenként más és más. A legismertebb változatok a firenzei, milánói, genovai és még ki tudja hányféle verzió... De nekem a nagy szerelem, a római elkészítési mód. Most ezt mutatom meg, mert higgyétek el, aki szereti a különleges, ízes, aromás ételeket, aki szereti a pacalt magát, az nem fog tudni ellenállni ennek a csudának.

De hogy mitől római? Hát attól, hogy sárgarépával, szárzellerrel, olívaolajjal, vörös-, és fokhagymával, ki s fehér borral, valamint pecorino sajttal készül!

A végeredmény mennyei!

 img_6214.JPG

Tovább

Római salátába göngyölt fűszeres darált hús

előétel vagy önálló fogás is lehet

Már előre gondolkozom, hogy majd a nagy melegekben vajon mit főzzek, ami könnyű, friss, gyorsan elkészíthető. Az egyik ilyen étel, ami minden fentebb felsorolt kritériumnak megfelel, az a római salátába göngyölt darált hús zöldségekkel. És miért épp római saláta? Mert szerintem ízesebb, mint a jégsali, amivel semmi bajom nincs, jó egy csomó féle salátához, de ehhez speciel nekem nem ízlene. Pont az ízetlensége miatt. Pikk-pakk elkészül, nagyon finom, és bármily furcsa, kimondottan laktató étel. Üde, roppanós, tökéletes. 

img_8082.jpg

Tovább

Marharagu lábszárból gombával, zöldséggel

 Ha hétvége, akkor valami egytálétel a legmegfelelőbb ebédre. Méginkább, ha végre jobb idő ígérkezik, és inkább kimozdulnánk otthonról, mintsem, hogy a konyhában pepecseljünk. Erre a legjobb megoldás ez a recept, ami egy tartalmas marharagu, rengeteg zöldséggel és omlósra főtt mennyei lábszárral. Csak összekészítjük és máris mehet az edénybe, ahol szépen, lassan 1 óra alatt puhára fő és az ízek is összeérnek. Csak ajánlani tudom!

Íme:

img_8204.jpg

Tovább

Zöld leves

 A világ legegyszerűbb, egyik legfinomabb selymes krémlevese ez. Olyan összetevőkből, amik bármikor, bárhol beszerezhetőek, amik egészségesek és nagyon, hangsúlyozom nagyon finomak így együtt. Simasága, selymessége, krémessége lenyűgöző, a szemnek is csodás látvány, az ízlelőbimbóknak is nagy élmény. Pikk-pakk elkészül, és akár főfogásként is fogyaszthatjuk, hisz elég tartalmas. Főleg, ha valami levesbetétet is adunk hozzá, mint pl. pirított zsemle-, bacon,- vagy épp kolbász kockákat. Ízléstől és étkezési módunktól függ (mármint, hogy vegák, vegánok vagy húsfogyasztók vagyunk). 

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a krémleveseket, a valódi ízeket, a szép ételeket. :)

img_8089.jpg

Tovább

Vegán egytál a narancsszín jegyében

 Gyors, egyszerű, finom? Igen! A tökéletes választás egy rohanós hétköznapra ebédre vagy vacsorára. Kellemes, ízes, üdítően friss aromák, és a szemnek,szájnak egyaránt kedves összetevők a narancssárga szín jegyében. Ha szereted a zöldségeket, a tofut és nincs kedved hosszú időt tölteni a konyhában a főzéssel, akkor jó szívvel ajánlom ezt a könnyed egytálételt, ami egy kis különlegességet csempészik be a mindennapokba anélkül, hogy ez extra pénzkiadással vagy egyedi hozzávalókkal járna.

Íme:

img_8185.jpg

Tovább

Mustáros-tárkonyos, krémes csirkemell, bébi laskával

 És eljött végre a friss fűszernövények ideje, amikor csokorban kaphatóak, frissen, üdén, illatosan! Végre! Az egyik nagy kedvencem a tárkony. A tárkony, amit egyrészről megbocsáthatatlanul keveset használunk (nagyjából a tárkonyos csirkergu levesnél ki is merül a felhasználása), másrészről azon növények egyike, ami szárítva meg sem közelíti a zöld verzióját. 

Na, szóval tárkony. Az szerintem egyértelmű, hogy a tárkony mindig valami pikáns, savanykás ízhez passzol a legjobban. A mustár példának okáért a legjobb cimborája. És miután kedvenc zöldségesemnél megláttam egy csokor illatos, bujazöld tárkonyt, azonnal tudtam, hogy eljött az ideje ennek a mostani receptnek. Ki ne hagyjam a bébi laskagombát (mert hogy ilyet is lehet már vásárolni hála az Amigo a mi gombánk termékcsaládnak), ami elengedhetetlen összetevője ennek a finomságnak.

Hát lássuk:

img_8258.jpg

Tovább

Fűszeres marhahátszín céklával, répával, házi BBQ mártásban

 Bizonyos ételeket a hentesem inspirál. A tipikus gombhoz a kabátot verzió jön be olyankor, amikor belépve az üzlethelyiségbe, máris kokettál velem egy darab gyönyörű hús. Ez esetben is így történt, amikor első látásra szerelembe estem egy márványos, csodás marhahátszínnel. Még nem tudtam mi lesz belőle, de azt tudtam, hogy akarom! Őt akarom, mert bármit is készítek majd ebből a gyöbyörűségből, az csak isteni lehet. 

És így lett. Zsenge céklát és répát álmodtam hozzá, és hogy dobjunk rajta egy fajsúlyosat, házi BBQ mártást kapott a nagy trió. Elég jól szóltak így együtt. És elég nagyot. Nem akarok szerénykedni, ez valami baromi jó lett. Valami új íz, valami új állag, szóval valami új. Az eredmény az omlós sült marha szeletek, és az ízes, zamatos zöldségek, amik úgy körbevonták szaftjukkal a húst, hogy a teljeség alakult ki ilyen formán. Egységes, harmonizáló, mégis külön-külön felismerhető és értelmezhető ízek. 

Jó lett, na. :)

 

img_8299.jpg

Tovább

Spárgafőzelék! Mi más?

Ezerrel tombol a spárga szezon. Olvasunk mindenféle receptről, ami süti, rántja, baconbe tekeri, tésztára fekteti, szóval van itt kérem minden, mint a búcsúban. Ha megengeditek én most egy pofonegyszerű spárga ételt mutatok be, amiben semmi trendiség, semmi flanc nincs, mert hiszen ez egy mezei spárgafőzelék. Krémesen, csodásan, feledhetetlenül. Előnye az a 15 perc, ami alatt elkészül. Hátránya, na az nincsen. Csak az élvezet, az egyszerűségben rejlő csoda, az íz, ami befészkeli magát az emlékeink közé.

Hát lássuk: 

img_8295.jpg

Tovább

Gyros saláta - maradék sült húsból

Biztos mindenkinél előfordult már, hogy az isteni, friss és ropogós sült húsból megmaradt valamennyi. Mert elszámoltuk magunkat, vagy mert a körettel együtt kevés is elég volt belőle. Sajnos a hideg, megmaradt hús már nem olyan ízletes, kivétel, ha a lesütött húst zsírjában tesszük el és később határozott szándékkal fogyasztjuk el kenyérre kenve, elégedett hümmögések közepette. Miközben egy nálunk vendégeskedő külföldi elborzasztva tátja a száját, mert nem képes felfogni, hogy a csodába lehet ZSÍRT  enni? Kicsit undorodva, de belekóstol a fokhagymás sült zsírba, nem kevés noszogatásunkra. És akkor kinyílik egy világ számára, megvilágosodik és az AHA élmény teljes átélésével tolja magába az egész szelet zsíroskenyeret, amin egy-két sült hús darabka pihent. Elfogyasztása után, üdvözült mosollyal orcáján dolgozza fel az imént átélt gasztroélményt :)

Na, de nagyon elkalandoztam. Térjünk vissza a megmaradt sült húshoz, amiből ínycsiklandó gyros salátánk készül!

img_8206.jpg

Tovább