Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Puttanesca tenger gyümölcseivel gazdagítva

2019. február 22. - Heni süt neked

Hadd sztorizgassak kicsit: a spaghetti alla puttanesca jelentése nem más, mint, hogy az örömlányok (ez a finomabb megfogalmazás) spagettije. Habár egy nagyon közismert ételről van szó, egyáltalán nem régi étel. Ez a dél-olasz stílusú szósz a XX. század közepe környékén bukkant fel. Nagy valószínűséggel egy regényben említették meg, méghozzá a nápolyi születésű Raffaele La Capria “Halálos seb” című regényéből származik, 1961-ből. Itt olvaható először ez a fajta elnevezés: “spaghetti alla puttanesca come li fanno a Siracusa” , vagyis a kurvák spagettije, ahogy azt Szirakúzában készítik.

Az én verzióm tengeri herkentyűkkel van felturbózva, és még a spagettit is elhagytam mellőle. De hidd el, így is tökéletes :) Természetesen mindenki úgy készítse el, ahogy az ízlése diktálja. Nekem így... :)

Az alap a megszokott mediterrán ízek szerint készül, persze a mondás itt is érvényes: ahány ház annyi szokás. 


img_7603.jpg

Tovább

Bambuszban párolt színes karfiol, bazsalikom mártással

Az a legjobb dolog, ami történhet a friss zöldséggel, ha bambuszban, gőzben pároljuk. Ilyenkor ugyanis megmarad a színe, az eredeti zamata. Teljesen más, mint vízben párolni. Szinte minden ázsia boltban kapható már ez a bambusz pároló, megfizethető és ha jól bánunk vele, akkor nagyon sokáig jó barátunk lesz a konyhában. Akár gombócot, akár zöldéget, akár halat, esetleg vékony, laza szerkezetű húst, vagy épp tofut párolunk benne, csak jól járunk. Eredeti ízek, egészséges megoldás a főzésre, könnyű elkészítés jellemzi. 

Mindenképpen tessék kipróbálni, mert nagyon megéri!

img_7511.jpg

Tovább

Tejszínes gombás pappardelle sütőben sütve

Ha igazán friss gombához jut az ember, akkor próbálja a legjobbat kihozni belőle. Ami ez esetben egy isteni tejszínes, pirított gombás tészta, sütőben elkészítve. De az alap, az valóban a friss gomba. Most épp barna csiperke. Ez a fajta ízesebb, aromásabb. És ha mindezt friss rozmaringgal, fokhagymával és krémes tejszínnel készítjük el, akkor az eredmény magáért beszél. Persze a tészta sem mindegy. Azért esett a választásom a pappardellére (ez dupla olyan vastag, mint a tagliatelle, a szélesmetélt), mert így nagyobb felületen tudja magába szívni az ízletes szaftot. Az egész megkoronázása az, amikor a sütőben rápirítunk a gombára és a tészta szélei kissé ropogósra sülnek. Szemnek, szájnak kívánatos ez az étel.

img_7578.jpg

Tovább

Fátyolhájba tekert göngyölt tarja

Eredetileg a fátyolhájat a cigánkához használták, ami nem más, mint a disznóvágáskor megmaradt máj betekerve sertéshálóba/recehájba/fátyolhájba. Ki hogy nevezi. És azért cigánka, mert a disznóvágás idején, faluhelyen nem becsülték a sertésmájat, odaadták az arra járó cigányasszonyoknak.

Most azonban nem májat, hanem gyönyörű, márványos tarját göngyöltem bele ebbe a csodába, ami már rég homályba veszett, és mára már csak egy-egy konyhatündérnek jut eszébe bekérni a hentesétől. Mert ezt nem lehet csak úgy kapni, ezt a hentesünknek be kell szereznie. Nem drága, csak ritka finomság.

Ha ebbe sütjük a húst, a májat, akkor saját zsírjában fog sülni és ezzel mennyei ízt biztosít az amúgy is jóízű ételünknek. Ugyanez a fátyolháj felhasználható stefániához, fasírthoz, a lényeg, hogy plusz zsiradék nélkül, a sütőben sül ropogássá, bármit is tekerünk bele. 

Az én tarjám így nézett ki becsomagolva :)

img_7514_2.jpg

Tovább

Tandoori csirkemell, salátával

Tulajdonképpen nem tudom eldönteni, hogy ez egy meleg saláta, vagy egy egytálétel. Mindenesetre csodás keleti ízeket idéz meg a tandoori fűszerkeverékkel elkészített csirkemell, ami szaftos, fűszeres, kissé pikánsan csipős, vagyis maga a csoda! A kísérője pedig nem más, mint egy egyszerű jégsaláta felkockázva. Ettől az egész légiesen könnyű, az indiai fűszerektől viszont markánsan zamatos. Pillanatok alatt elkészül, és mély nyomokat hagy bennünk. Mert hogy feledhetetlen. Mennyei. Isteni. És tényleg :)

img_6934_1.jpg

Tovább

Apácafingocska (Apátza-fingotska)

Angliában nun’s puffs, a franciáknál pet de nonne, katalánoknál pet de monja, a németeknél nonnenfürzle a sütemény neve, ami mind a magyar apácafingocskának felel meg. Sok történet kering a világban, hogy honnan is kapta a nevét ez a réges-régi sütemény, de maradjunk a valóság taláján. Leginkább könnyed, légies tésztája az, ami miatt ilyen furcsa névvel illetik, de ne feljetsük el azt sem, hogy sütés közben a tészta szusszan egyet, így valamelyest már érhető az egész elnevezés. Arra, hogy miért apáca, egy legenda mentén kaphatunk választ: a Marmoutier apátságból, a franciaországi Tours városából ered a monda, miszerint az apátság püspöke éppen a konyha előtt elhaladva pukkanásokra lett figyelmes. Mindenki tágra kerekedett szemmel meredt a tűzhely mellett álló szent életű Ágnes nővérre, aki elvörösödött, és zavarában újabb tésztagolyókat ejtett a forró olajba, igazolván "ártatlanságát". A püspök elnevette magát, és nevet adott a süteménynek: paix-de-nonne (apácabéke). Csak hát ez kiejtve így is érthető: „pedönon”. Az meg, apácafingocskát jelent. Ez csak az egyik monda csak a sok közül... :)

De térjünk rá magára a süteményre, ami nem más, mint egy egyszerű égetett tészta forró, bő olajban kisütve. Leginkább vanília sodóval tálalják, de én most narancskrémmel készítettem.

img_7539.jpg

Tovább

Feketebabos, paradicsomos cukkini

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy hirtelen kellett valami finomat varázsolnunk a konyhában. Ez az étel is pont így született. Egyik este váratlanul betoppantak kedves barátaim, és persze mint mindig, most is nagyon éhesek voltak. Nagyok az elvárásaik velem szemben, hamár gasztroblogger vagyok, így a szendvics, mint műfaj, azonnal ki lett lőve. Maradt megoldásként valami gyors és nagyon finom vacsorának való melegétel. Volt egy kis cukkinim a hűtőben, babkonzerv és aprított paradicsom a spájzban. Össze is állt a kép. Egy kis fűszer, az előbb említett alapanyagok és kész is ez szemnek és az ízlelőbimbóknak is tetsző finomság.

Ez lett belőle:

img_7387.jpg

Tovább

Fahéjas ropogós

Ha azt mondom, hogy 15 perc alatt elkészül a világ legegyszerűbb és legfinomabb sütije, akkor úgysem hisztek nekem. Pedig ez tényleg az. Kb. reggeli előtt, míg a kávé lefő, el is készül és máris ott a mennyei, ropogós finomság. Ez a fahéjas ropogós igazából melegében jó, azonnal elfogyasztva. Ha pl. beállítanak vendégek, vagy épp a csak a gyerek (vagy mi) szeretnénk valami édeset nassolni, akkor EZ a megoldás. Előkészületekkel együtt 15 perc alatt valóban kész. Megjegyzendő: sosem árt, ha a hűtőben ott pihen egy csomag leveles tészta :)

img_7489.jpg

Tovább

Farkassügér és cimbije az aranydurbincs

Az "Együnk több halat" mozgalom lelkes híveként szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy halhoz jutni már a legtöbb szupermarketben is lehet (friss és fagyasztott egyaránt kapható). A Lidl-ben, Aldiban mindig van jó áron, jó minőségű tengeri és folyami halválaszték. Ez tehát nem lehet indok arra, hogy nem eszünk elég halat. Most nem mennék bele abba, hogy mennyire egészséges, milyen omega x zsírsavakat tartalmaz, elég annyi, hogy BAROMI FINOM! 

img_7418.jpg

Tovább

Pikáns pirított laskagomba mazsolával és fűszerekkel

Olyan egyszerű és mégis különleges ez a gombás étel. Keverednek benne a fűszerek, az ízek, a zamatok, az aromák és teszik mindezt olyan harmóniában, annyira egyetértésben, hogy az eredmény egy ínycsiklandó, rafinált ízvilágú saláta (?), egytálétel (?) lett.

A laskagomba kissé háttérbe szorult az utóbbi években, pedig nála húsosabb, teltebb ízű gomba kevés van. Bármit is készítünk belőle az tartalmas, jóízű finomság lesz. Érdemes hát gyakrabban felhasználnunk mindennapi étkezéseinkhez. Például ezt a mennyei ételt :)

img_7364.jpg

Tovább

Narancslekváros-mustáros rostélyos

Rostélyos. Sajnos legtöbben csak levesnek használják, pedig a csontos verzió (pont úgy néz ki, mint egy nagyméretű csontos karaj) húsos, ízes. Körbeveszi egy vékony zsírréteg, ami a sülés során csak még jobban szaftossá, zamatossá teszi a húst.

Na, egy ilyen gyönyörű darab kacsingatott rám a hentesnél. Otthagyhatatlan volt. Ebből a finomságból készült ez az étel, amihez a csodát a narancslekváros, mustáros keverék és a vérnarancsok, fokhagymák, rozmaring ágak adták. Előkészítés minimális, a sütési idő alatt bármit csinálhatunk, szabadfoglalkozás lehet :)

Az eredmény valami csodás. Ahogy a lekvár beissza magát a rostok közé, ahogy a vérnarancs és a fokhagyma megízesíti, mikor a sütőben kering ez az aroma, az leírhatatlan. Ízvilága ismerős, mégis különleges. 

img_7425.jpg

Tovább

Csokis-kókuszos torta (liszt,- cukor-, és tejmentesen)

Eleve nem nagyon szoktam tortát sütni, ahogy már többször írtam, nem vagyok egy édesszájú típus. Azonban ha egy kedves ismerős megkér, hogy a lánya szülinapjára egy olyan tortát süssek, amiben nincs liszt, se cukor, se semmilyen tejtermék, de még gyümölcs se, na, az már kihívás!

Törtem a fejem elég sokat, beugrott egy vaníliás, aztán egy citromos verzió, de aztán kiütéssel győzött a kókusz! Jó döntés volt. Az eredmény egy kakaós piskóta alap, rajta roppanós csokiréteg, végül krémes, könnyű nagyon kókuszos habkrém. 

A legnagyobb öröm az volt, amikor felhívtak az ünnepi ebéd után, és elmondták, hogy mennyire jól sikerült, mekkora örömöt okozott az ünnepeltnek. És a mentes torta még a gyerekeknek is ízlett, pedig azért nehéz átverni őket, hogy pl. selyem tofuból és vegán mascaponeból készült az isteni krém. No, meg sok-sok kókuszból :)

img_7370.jpg

Tovább

Rakott dinsztelt káposzta kolbászhússal

Igen, tudom. Kicsit vadul hangzik. Pedig fenomenális. Volt itthon a fagyasztómban jóféle kolbászhúsom, meg egy fej káposztám. Gondoltam egy merészet és összepárosítottam. Hogy ne legyen túl száraz, a rétegelést tejföllel gazdagítottam. Őszintén állíthatom, elég jól sikerült. Semmi extra, ismert ízek, mégis egy teljesen más ízvilág. Azt tudni lehet, hogy a káposzta és a kolbász nagy cimbik. Tehát az ötletem volt hamvában holt, vagy annyira forradalmi, hogy ahhoz azért át kellene állítani a gyomrunkat. Sima ügy. Kevés alapanyag és fűszer, nem sok előkészítés, egy kis sütőben pirulás és már kész is ez a nagyszerű egytálétel. Picit nehéznek tűnhet, pedig nem. A kolbász nem zsíros, mert kisütöttem, a káposzta pedig ezen a nem sok zsiradékon, fedő alatt lett lepirítva,  

Tessék kipróbálni, mert az a "mind a 10 ujjamat megnyalom utána" típusú étel ez. 

img_7335.jpg

Tovább

Porchetta zöldfűszerekkel és áfonyával

A porchetta egy igazi aduász egy családanya, egy vendégváró, valamint egy gasztrotündér kezében is. Ugyanis ez az az étel, amiből nem lehet keveset készíteni, ugyanakkor melegen és hidegen egyaránt tökéletes. Frissen kivéve a sütőből a ropogós bőrével, körettel és salátával maga a mennyország, míg hidegen, másnap, harmadnap egy szeletet betenni egy ropogós ciabatta közé, az már csak simán mennyei élvezet. Az ízesítése szinte tájegységenként változik, de az, hogy jó minőségű császárhúst használjunk és bőségesen szórjuk meg friss zöldfűszerekkel az kérem szépen alap. A többi már csak úri huncutkodás az ízek világával. 

Mint ahogy én is tettem a szárított áfonyával, és a hús köré pakolt különféle zöldségekkel és naranccsal, ami mind pikánssá és különlegessé varázsolta a sült porchettámat és a hozzá tartozó pecsenyelevemet (gravy). Mindez a tél jegyében és aromáiban.

img_7225.jpg

Tovább

Klasszik sült csirke csicsókával és lila batátával

A világ legegyszerűbb és legfinomabb étele a grillcsirke. A legkényelmesebb is. Hiszen csak előkészítjük, majd a sütő elvégzi a dolgát. Én imádom ezeket az egyszerű, laza, nem pepecselős egytálételeket. 

Attól, hogy egyszerű, még lehet finom. Mert ez nagyon az. A vaj, a zöldségek csodát művelnek, nem beszélve a friss zöldfűszerekről, amik teljesen megbolondítják. Rohanós hétkönapokra, lusta hétvégékre kimondottan ajánlott! :)

img_6856.jpg

Tovább