Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Gyümölcsös túrókrém 5 perc alatt

2018. augusztus 15. - Heni süt neked

Ebben a melegben senkinek nincs kedve sütni, de valami édességre mindenképp szükség van! Hiszen egy kis nyalánkság a mindennapok megédesítője, egy rosszul sikerült nap fénypontja, egy baráti csevej kísérője, és a szerelmes együttlétek megkoronázása. Hideg, krémes, habkönnyű, gyümölcsös, pikáns, kicsit fanyar, de mégis édes. Pont annyira, amennyire egy kánikulai napon édesnek és hidegnek lennie kell. Ellágyulás, kikapcsolódás, pár perc ízorgia okozta gyönyör. Hunyd le a szemed, merülj el benne...

img_5499_ma_solat.jpg

Tovább

Fóliában sült fokhagymás szűzérme sajtos-baconös krumplival

Ez az igazi jolly joker étel. Akár grillezéskor, akár otthon a sütőben elkészítve csodás élményt nyújt. Alig pár perc, amíg összekészíted, és onnantól kezdve már a grill vagy a sütő dolgozik helyettünk. Nekünk csak élveznünk kell a mennyei ízeket, a 2in1 megoldás miatt pedig még a körettel sem kell bajlódnunk, hiszen egyben sül a hússal. Mindez nem csak a kényelem miatt tökéletes megoldás, hanem amiatt is, hogy a hús kisülő szaftjában sül a krumpli, ami igazán pazar zamatokat eredményez majd. Nem is beszélve a hozzáolvadó sajtról, és vele együtt sülő bacon kockákról. Hmmmmm. Már leírni is csuda. Ízorgia. 

Szóval ez egy lusta háziasszony receptje. Kevés munka, fenséges élvezetek. 

img_5422_2.jpg

Tovább

Bazsalikomos sörös-sajtos csirketekercs

Itt a színvallás ideje. Imádom a göngyölt húsokat. Szeretem, ahogy valamivel meg vannak töltve, ahogy ropogósra sülnek, miközben belül szaftosak, ízesek. Elég régen készítettem már ilyet, tehát épp eljött az ideje.

Először is bepácoltam a filézett csikecombokat finom, paprikás mustárba, borsba, és bátrak előnyben jeligére chilikrémmel. Betettem egy edénybe, ahol nyakonöntöttem egy üveg (0,33 l) sörrel, aztán betettem a hűtőszekrénybe, hogy 24 órán át pihenjen a sörfürdőben. Imádok sörrel főzni, mert nem csak az étel kapja meg ezt a különleges ízt, de főzés közben én is kortyolgatva élvezhetem minden jéghideg cseppjét.

A sörpác nem megszokott, de igen jófajta módja a húsok ízesítésének. Egyrészről a sör szénsavtartalma, másrészt az összetevői tökéletesen alkalmasak arra, hogy a mustár savasságának segítségével átjárják a hús rostjait. Sózni nem szabad még ilyenkor, de bors az mindenképp menjen bele, főleg, ha frissen őrölt. Hát ezek az alapok, de lássuk mi kell hozzá, és pontosan hogyan is készül!

img_5528_ma_solat_1.jpg

Tovább

Sült polenta korongok bazsalikomos paradicsommártásban

Egyszerű, ízletes, húsmentes, mégis telt ízvilágú finomság az alábbi receptben szereplő étel. Csupa frissesség, csupa aroma, csupa kerek letisztultság. Polenta, mezeibb nevén puliszka, parmezánnal és friss bazsalikommal készült. A hozzá kínált szósz egy igazi olasz jellegű sugo egyszerűbb, letisztultabb változata, ami szaftos, de húsos paradicsomból, hagymából, olajból és bazsalikomból áll. 

A két összetevő, azaz a polenta ropogósra sütve és a fűszeres, krémes mártás tökéletesen kiegészítik egymást, szimbiózisban vannak. Együtt alkotnak ütős párost. Külön-külön is ízletesek, de együtt tudják magasabb szintre emelni az egyszerű paradicsomszósz és puliszka duót. 

Elkészíteni pofonegyszerű, cseppet sem időigényes, még ha úgy is tűnik, de NEM, és annyira ízes, zamatos, hogy szinte elvarázsol nemes egyszerűségével.

img_5407.jpg

Tovább

Tejszínhabos roppanós

A világ legegyszerűbb és bátran állíthatom, egyik legfinomabb édessége az alábbi. Habos, krémes, gyümölcsös, édes, a bogyós gyümölcsöktől pikánsan fanyar, roppanós, karemellizált tészta. Így együtt maga a mennyország. Az ízlelőbimbók kényeztetése, egy igazi ízorgia. Minden falat valami csodás élvezet.

Az elkészítése nem igényel tudást, és kevesebb, mint 15 perc az elkészítése ideje. Kell ennél csábítóbb (bűnös) élvezet? :)

img_5250.jpg

Tovább

Saláta dresszing SÖRBŐL? Igen!!!

Hogyan csempésszünk a nyári hétköznapi étkek egyszerűségébe egy kis különlegességet? Hát készítsünk ízletes salátát sör dresszinggel! Igen, jól olvastad. Az öntet SÖRBŐL készül. De nem akármilyenből. Létezik ugyanis egy, a Reczer Gábor serfőző által kifejlesztett Sabotage elnevezésű kézműves sör, ami élőflórás joghurttal savanyított feketeszedres berliner weisse. Savanyú, gyümölcsösen szedresen savanyú. E tulajdonsága miatt nem csak a meleg napok üdítő kísérője lehet (persze jéghidegen), de akár egy fantáziadús salátát is feldobhatunk vele. Az öntethez szükséges savanyú alapot ugyanis ez adja, a többi csak fűszer. A feketeszeder dominanciája nyomja rá bélyegét a sörre, aminek felét elhasználjuk főzéshez, másik felét munka közben elfogyasztjuk. Dupla élvezet! 

img_5391.jpg

Tovább

Lecsó mindenkor, mindenkorra...

Mert eljön az évnek az a szakasza, amikor íze van a paprikának és a paradicsom, amikor megfizethető áron lehet kilószám vásárolni belőlük. Ez a NYÁR. A nyár, amikor a lecsó mindenre megoldás és mindenre gyógyír. Ha összeveszünk: békítő étel, ha boldogok vagyunk: éltető energia, ha szomorúak: megnyugvás, ha kérdésed van: a válasz. Mindenben és mindenhol ott a LECSÓ. Amit lehet enni reggel, délben, este, éjjel. Melegen-hidegen. Csak néhány elvetemült tagadja meg. 

A lecsó, aminek szent szabályai vannak minden családban, és amin tilos változtatni, vagy újítani, mert a nagyszüleink is így csinálták, ehhez szoktunk, így szeretjük. Néha, egy-egy renitens kipróbál újdonságokat, de az csak piha, mert mindig visszatér mindenki az eredetihez. 

Egy lecsó lehet kolbászos, tojásos, gombás, szalonnás, vagy egyben mind. Lehet a paradicsomot a paprikával együtt főzni, és lehet utána beletenni. MINDENT lehet! Mert a lecsónak egy alapszabálya van: paprika, hagyma és paradicsom kell hozzá. A többi már csak fittyfene, ízlés, turbózás. 

A lecsó látványnak nem a legszebb, ízre, aromára viszont a tökély.

Az enyém is ilyen. Kolbászos, gombás, tojásos lecsó. A mennyország. Nekem mindenképp :)

img_5186.jpg

Tovább

Amikor az egyszerű nagyszerű

Valljuk be őszintén, hogy egy mezei sült csirkecomb is tud csodás lenni. Jó fűszerezésével, ropogós bőrével, és egy kevert salátával a kánikula egy könnyed, ízletes ebédje lehet, magas élvezeti szinttel. 

Semmi másra nincs szükség, mint hogy jól készítsünk el egy jó alapanyagot. Egy helyes, kapirgálós csirke ízletes combja mennyei szintre tudja emelni ezt az egyszerű ételt. A saláta pedig egy olyan kiegészítője, ami sokat hozzá tud adni az élvezeti értékéhez, komplexitásához. Mert így együtt maga a tökély. 

img_5344.jpg

Tovább

Paradicsomos fusilli tészta, pirított portobelloval

Egyszerű, nyári, laza ízek. Kevés konyhában eltöltött idő. Mennyei aromák, szemnek is tetsző étel. Ugye milyen jól hangzik? Akkor azonnal állj neki, és készítsd el a világ legegyszerűbb ételét, ezt a friss paradicsomból, fűszerekből és sült gombából álló kis csodát. Ahogy az első falatot a szádban ízlelgeted, elsőre azonnal a nyár jut eszedbe. A napérlelte paradicsom, a friss fűszernövények, a csodás portobello a maga letisztult ízével, mind ezt a csodás évszakot idézi. Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. 

img_5200.jpg

Tovább

Pikáns szilvalekvár joghurttal

Egy nagyon lágy, krémes, nyári üdítő finomság ez a desszert. Nem vagyok édesszájú, de ez nagyon nagy kedvenc. Régebben, amikor még élt a nagymamám, akinek az édesség a mindene volt, mindig befőztem neki finom lekvárokat. Például szilvalekvárt is. Nem a klasszikus sok órán át főzős verziót, hanem egy gyorsabb, frissebb fajtát. Mint ez is. Annyi a különbség, hogy ez egy fűszeresebb, izgalmasabb ízvilág, amit nem eltevésre készítettem, hanem csak egy aznapi édességnek. Persze, azért maradt belőle nyalakodni...

Hamar elkészül, cukor nélkül, kis citromhéjjal, fahéjjal. És egy csipet chilivel. Ez teszi egy csöppet tüzessé, amit a hideg joghurt gyönyörűen ellenpontoz. Egy meleg nyári napon tökéletes desszert. Harmonikus, kerek aromák, csipet pikánsság, kis tűz, kis jég... Maga a csoda!

img_5194.jpg

Tovább

Sertésköröm, rózsaborsos sörrel főzve

Mert van élet a körömpörköltön túl is. Eleve a sertéskörmöt csak a lakosság egy részre eszi, az is pörköltként. Legyen az bográcsban főzve, csülökkel vagy pacallal, de mindenképp pörkölt formájában. Illetve max. rántva, de azt meg inkább borjú lábból, de némelyek azért sertésből is elkészítik.

De vannak olyan elvetemültek, mint  például én is, akik kísérletező kedvükben újítanak. Most egy olyan ételt álmodtam meg, amit Reczer Gábor (kitűnő sörfőző) terméke ihletett meg. Egy nagyon könnyed, a 40% búzamalátának köszönhetően leginkább búzasörhöz hasonlító white saison, rózsaborssal. Rengeteg rózsaborssal, ami szépen belesimult a sörbe, a korty végén a nyelven érezni egy kis fűszerességet (aki esetleg nem ismeri ezt a fűszert: a rózsabors nem csípős, csak fűszerességet ad.) A sör amúgy Kollabors néven fut.

fotojet_4.jpg

Na ez az, ami elvarázsolt, és amihez én a sertéskörmöt álmodtam hozzá. Zseniális lett. És ez nem nagyképűség, hanem az alapanyagokat dicséri. Sok zöldséggel, gerslivel és két üveg sörrel, öntöttvas edényben órákig készült a sütőben. A hús teljesen átvette a sör aromáját, valamint a rózsabors fűszerességét. Cseppet sem lesz tőle keserű, inkább a pikáns, fűszeres jelző az, ami tökéletesen passzol az étel leírásához.

img_5205.jpg

Tovább

Mentás-sárgabarackos csirkecomb csicseriborsóval

Nyaranta teljesen fel vagyok ajzva, amikor kimegyek a piacra. Az a szín kavalkád, az mennyiség és minőség, ami ilyenkor dominál a piacon, leírhatatlan. Júliusban szinte minden megtalálható, ami a nyári kínálatban csak szerepel. Rengeteg új zöldség, még több ínycsiklandó gyümölcs. Illatok és ízek orgiája. Leírhatatlan az piacolás, amikor végig kóstolod a standokat, elbeszélgetsz az árusokkal és ihletet merítesz a következő napok főzéseihez.

Egy ízeiben gazdag, tartalmas mégis könnyed, marokkói hatású ételt mutatok most be. Csicseriborsóval, céklával, sárgarépával, friss sárgabarackkal, mentával és csirkecombbal készül. Fűszerezése kicsit keleties, különleges. Nagy kedvenc itthon sárgabarack idényben. Mennyei, ahogy a friss zöldségek, a fűszerek, a gyümölcs és az üdítő menta milyen harmóniát alkotnak. A szemnek is tetsző, de az ízlelőbimbókat beindító finomság ez a fogás. 

img_5024.jpg

Tovább

Gorgonzolás sült karfiol

Üdítő ebben a melegben valami eszményi finomság, valami habkönnyű tünemény. Igen, egy sós ételt is lehet ilyen jelzőkkel illetni. Hiszen ez a sült karfiol valóban eszményi és habkönnyű. Különleges aromát nyer a krémes gorgonzolától, és igazán pikánssá teszi a sűrű tejföl. És a nagy bravúr, hogy a végén meglocsoljuk citromos olívaolajjal, ami bármilyen ételt úgy fel tud dobni, hogy az leírhatatlan. 

Nagyjából 25 perc az elkészítése, és habár a sütőt be kell indítani, megéri. Erre a kis időre nem fogja átmelegíteni a konyhát... Csodás egyszerűség, kifinomult, lágy ízek, és utána még lelkifurdalás sincs, hogy mennyire teleettük magunkat. Mert bár az érzés olyan, mintha rengeteget ettünk volna, pedig csak egy kis zöldség volt, némi sajttal. Nem is fényezem tovább ezt az ételt, mert magáért beszél:

img_5153.jpg

Tovább

Tormás gombakrém

Nincs is annál jobb, mint amikor egy isteni krémet kenegetünk foszlós, puha kenyerünkre. Legyen ez zöldségkrém vagy akár májpástétom, netán húskrém, ezek mind elvarázsolják az embert egyszerűségükkel és csodás zamatukkal.

Így van ez velem és ezzel a gombakrémmel is. Selymes, krémes, pikáns és egyszerűen csodás. Különleges ízvilágát az a tormás sajtkrém adta meg, amire az egyik szupermarketben leltem. Annyira különleges aromát kölcsönöz a gombának, amit el se képzelnénk. Épp ezért muszáj kipróbálni. Pazar vacsorára, vendégvárónak vagy csak úgy...

img_4375.jpg

Tovább

A legjobb nyári krumplisaláta

Rajongok a salátákért. A helyzet nyáron csak fokozódik. Hiszen annyi friss zöldség csábít ilyenkor. Jöhet a könnyed leveles salátákból készült, vagy épp a főételnek is beillő tartalmasabb fajták. Ilyen például ez az újkrumpliból, kukoricából és más finomságokból álló saláta. Ebben tényleg minden benne van, ami a nyarat, a roppanós zöldségeket jelenti. Kerek, kiteljesedett ízvilág, mennyei zamatok jellemzik. Csábító és valójában kihagyhatatlan fogás. Ajánlom grillezéshez kísérőként, vagy egyszerűen önálló ételként. Mindkettőhöz kiváló.

best5.jpg

Tovább