Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Üde káposztás-burgonyás pite

2016. április 16. - Heni süt neked
Minden szempontból tavasz van. A piacokon megjelentek a friss és színes gyümölcsök, zöldségek. Az eper még elég drága, de hamarosan megy az lejjebb. Eleven zölden mosolyognak a kelkáposzták és a új fejes káposzták. És ha már a káposztánál tartunk: nincs mese, színt vallok. Megkívántam. Akartam. Megvettem. Magamévá tettem.De nem ám akárhogy. Így, pite formájában.Mert ez így tökéletes. Mert ez így isteni. Mert ez így kihagyhatatlan.  Nézzétek és okuljatok, készítsétek el! Jó lesz nektek, meglátjátok! :)
kaposztas-krumlis_pite.jpg


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej káposzta 
  • 60 dkg krumpli
  • 1 kis db cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 cs. újhagyma
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring
  • 1 ek almaecet
  • kevés chili pehely (opcionális)
  • kevés olívaolaj vagy sima napraforgóolaj 
Elkészítése:
Forraljunk fel egy lábosban vizet és tegyük bele a káposzta 5-6 db külső, nagyobb levelét egészben. Főzzük 2-3 percig, amíg kicsit megpuhulnak. Vegyük ki a forró vízből és gyorsan tegyük jéghideg vízbe, hogy ne főjön tovább és megtartsa szép zöld színét. tegyük külön-külön a leveleket és papírtörölközővel vagy konyharuhával itassuk szárazra.
Ugyan abba az edénybe, amiben a levelek voltak, tegyük bele a megtisztított, felkockázott burgonyákat, és főzzük puhára.
Eközben melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy torta-, vagy mélyebb piteformát béleljünk ki sütőpapírral, tegyük szépen, fedésben az aljára és az oldalára 3-4 levelet, majd egy ecsettel kenjük le olajjal.
Egy serpenyőben kevés olajon dinszteljük puhára a felkockázott vöröshagymát, tegyük bele a felkarikázott újhagymát az összes zöldjével együtt (csak a legvégét vágjuk le), tegyük bele a felaprított cukkinit és kb. 2-3 percig pirítsuk össze. Adjuk hozzá kb. 40 dkg-nyi felcsíkozott fejes káposztát, a fűszereket, sót, borsot és közepes lángon főzzük puhára. Amíg a zöldségek puhulnak, addig egy keverőtálban törjük össze a megfőtt krumplit alaposan.Adjuk a káposztás keveréket a krumplihoz a chili pehellyel és az almaecettel, valamint egy kevéske olajjal együtt. Csak annyit, hogy az egész nagyon puha és krémes legyen.
Simítsuk szét ezt az egészet a káposztán, a piteformában, óvatosan, hogy a levelek ne szakadjanak szét. Nyomkodjuk le jó alaposan. A tetejére tegyük a maradék 2-3 nagyobb félretett levelet úgy, hogy teljesen befedje a krumplis tölteléket.Kicsit  kenjük be ezt is pár csepp olajjal. Sózzuk, borsozzuk, és tehetünk a tetejére ízlés szerint friss fűszernövényeket összevágva. De ez igazán csak ízlés kérdése...
Tegyük a formát egy nagyobb tepsibe, amit 1/3-ad részre töltsük fel vízzel. A káposztás pitét fedjük le alufóliával. Süssük kb. 40-60 percig, az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát és engedjük kicsit megpirulni. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Tálaláskor borítsuk ki a pitét a formából egy deszkára, vagy tányérra. Finom, friss salátát ajánlok hozzá, pl. uborka, retek, lilahagyma lereszelt keverékét egy kevés citrommal és olívaolajjal. 
TIPP: a megmaradt káposztát reszeljük le és babérlevéllel, sóval, borssal, köménymaggal, ecettel és kevés cukorral és vízzel forraljuk fel. Nem kell sokáig, csak addig, amíg a fűszerek ízét átveszi a lé. Ebből lesz a csodás káposztasaláta. Ha kihűlt, egy csatos vagy csavaros üvegben tároljuk a hűtőben. Minél tovább áll, annál jobb az íze.
Mennyei mindkettő, higgyetek nekem!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr188632866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása