Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Chimichurri - a szósz, ami mindenhez passzol

2017. július 31. - Heni süt neked

A Chimichurri (csimicsurri) eredetileg egy argentin mártás, amit leginkább az ottani csodás BBQ marhasültekhez kínáltak. Mára azonban ez a szósz világszerte elterjedt, és nem csak mártásnak, de pácnak is kitűnő. Tulajdonképpen olyan, mint egy pesto, csak annál kicsit hígabb. Felhasználási módja ezer is lehet. Köszönhetően annak, hogy az összetétele csupa olyan alapanyagból áll, amit a világ bármely részén könnyen beszerezhetünk, hiszen a konyhák alapvető ízeiről van szó. Úgy, mint petrezselyem, koriander, fokhagyma, hagyma, olaj és fűszerek. Elkészítése pofonegyszerű. Kitűnő halakhoz, sültekhez, grillezett zöldségekhez, sajtokhoz, salátákhoz, de akár csak úgy, chips-ekhez mártogatósként, vagy egy szelet ropogós kenyérhez is  kínálhatjuk. Jó szívvel ajánlom ezt a friss és nagyon üde mártás, szinte mindenhez.

chimichurri.jpg

Hozzávalók:

  • 1 cs. petrezselyem
  • 1 cs. koriander
  • fél fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 2 ek vörösborecet
  • nagy csipet só, bors
  • csipet chilipehely 
  • 1 dl jó minőségű (olíva)olaj

chimichurri1_1.jpg

Elkészítése:

Minden hozzávalót tegyünk egy aprítógépbe és alaposan zúzzuk össze, egészen amíg pépes állagú nem lesz. Amikor levesszük a gép tetejét, azonnal meg fog csapni az a csuda friss és intenzív zöldfűszer illat, ami annyira jellemző erre a mártásra! 

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1912660941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.07.31. 15:38:38

Nemrég láttam egy külföldi étteremben, hogy Maradona-burger volt a heti ajánlat, argentín marhából és chimichurri szósszal.

Attilajukkaja 2017.08.01. 16:43:53

Ezt ki kell próbálni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 13:44:55

Egy fél teáskanál őrölt római kömény okvetlenül kellene még bele - az a délamerikai konyha egyik alapfűszere!

Attilajukkaja 2017.08.02. 19:32:14

@Andrass9:
Megcsináltam. Salátához. Nyári hideg köretnek, mozzarellával frissen rántott padlizsánhoz.
Volt benne római kömény és sumak (a fűszer, he-he) is. Meg uborka, paradicsom, csicseriborsó, oliva bogyó. Nagyon finom lett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.06. 15:38:24

@Attilajukkaja: Remek! Az egyik legfinomabb szósz-öntet ez. Csak Argentín/Uruguay konyhában ettem még ilyet, kedvenc szakácsomtól Sergio-tól! Ha legközelebb főz, publikálom ismét!
süti beállítások módosítása