A főtt kukorica a nyár egyik meghatározó és szinte mindenki által kedvelt csemegéje. Nem is gondolnánk, hogy azon túl, hogy megfőzzük és jól megsózzuk, még hányféleképpen fogyasztják a világ számos országában. Most mutatok pár példát, hogy hogyan lehet belevinni egy kis pluszt a kukorica fogyasztás mindennapjaiba. Érdemes ezeket is kipróbálni, mert rendkívül finomak és nagyon változatos az ízviláguk.
1. Itt van mindjárt egy mexikói igazi street food verzió:
- személyenként 1 cső nyers kukorica
- 2 ek tejföl
- 2-3 ek majonéz
- nagy csipet fokhagymás só
- 1 lime leve
- 1 ek fűszerpaprika vagy örölt chili, ha szeretjük a tüzes verziót
- kevés reszelt sajt
Ha van grillünk otthon akkor arra, ha nincs akkor egy nagyon forró serpenyőbe tegyük bele a nyers kukoricacsöveket és 10-15 percig süssük alufóliával lefedve és 3-4 percenként forgatva. Addig keverjük össze az alapanyagokat (kivéve a pirospaprikát és a sajtot). Amint elkészültek a kukoricák, forgassuk bele a mártásba, majd végül szórjuk meg a a reszelt sajttal (nem kell sok), és a fűszerpaprikával. Azon melegében fogyasszuk!
2. Sütőben sült, alufóliás vajas-fokhagymás kukorica
Hozzávalók:
- fejenként 1 cső nyers kukorica
- 20 dkg vaj - lm diétában margarin
- só, bors
- 4 gerezd fokhagyma
Keverjük össze a olvasztott vaj felét a szétnyomkodott fokhagymával, sóval, borssal. Kenjük meg vele a csöveket, tekerjük alufóliába, és tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35 percig süssük (légkeverésen ha lehet), majd vegyük ki, nyissuk ki óvatosan a fóliát és toljuk vissza pirulni még 4-5 percre (grill fokozat itt a nyerő, ha van). Tálaláskor tegyünk a megmaradt hideg vajból egy-egy kockát a kukoricákra!
3. A fenti receptet elkészíthetjük még így is:
- chili és lime
- friss fűszernövények
- csípős Sriracha szósz
- pesto
- kókuszreszelék és currypor
keverékeivel.
4. Baconbe göngyölt pikáns kukorica
Hozzávalók:
- személyenként 1 cső kukorica
- 1 csőhöz 4 szelet bacon
- kukoricánként 2-3 bazsalikom levél
- ízlés szerint chilipaprika
- lime lé
- görög joghurt - lm diétában lm joghurt
A bacon csíkokat fektessük egymás mellé, tegyük rá a bazsalikom leveleket és a felkarikázott, friss chilipaprikát. Tegyük rájuk keresztbe a nyers kukoricát és göngyöljük bele szorosan. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük és 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük úgy, hogy kb. 5 percenként megforgatjuk őket, h mindenhol egyenletesen süljenek. Ha elkészültek, akkor azonnal tálaljuk. Mégpedig úgy, hogy meglocsoljuk lime lével és a hideg joghurttal. A forró, enyhén csípős kukorica és a hűs joghurt, valamint a lime csodás egyensúlyt és különleges ízeket teremt.
Jó étvágyat hozzájuk!