Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Portobello caprese, avagy az olaszos töltött gomba

2018. január 13. - Heni süt neked

Egyes szupermarketekben már egy ideje elérhető a portobello gomba, ami tulajdonképpen egy nagyra nőtt, nagy kalapú csiperke. Tökéletes sütni, grillezni, hamburgerhúst kiváltani, és TÖLTENI! Nagy felülete, kalapja alkalmassá teszi arra, hogy mindenféle finomságokat halmozzunk rá és süssük ki. Én most sajttal, paradicsommal, zöldfűszerekkel pakoltam tele, vagyis caprese készült, gombával! 10 perc alatt elkészül előkészületekkel együtt, tehát jó barátunk akkor is, ha kevés időnk van valami finomat elkészíteni. Tökéletes ebédre egy jó salátával, rizzsel, kuszkusszal, sült krumplival, de vacsorára is kitűnő egy kis pirítóssal. 

Látványnak sem utolsó. Hiszem, hogy valóban először a szemével eszik az ember, utána következik az ízlelőbimbók kényeztetése.

portobello_caprese2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 doboz portobello gomba (4 db)
  • 1-2 db mozzarella - lm mozzarella 
  • 2 db paradicsom
  • fokhagymás fűszervaj - lm diétában margarinnal is elkészíthető
  • olívaolaj
  • friss rozmaring
  • balzsamecet krém
  • só, bors
  • chilipehely - opcionális

portobello_caprese4.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, grill és sütő funkción

A gombafejeket kenjük le kívül-belül az olvasztott fokhagymás fűszervajjal (ez nem más, mint a zúzott fokhagyma és a vaj összekevert változata). A gomba szivacsos szerkezet lehetőséget nyújt arra, hogy minden finomságot felszívjon. Így a fűszereket, olajokat/vajféléket. A mozzarellát és a paradicsomot vágjuk fel kockákra,  és tegyük a bele a gombák kalapjába. Fűszerezzük borssal, chilipehellyel és a friss, felaprított rozmaringgal. SÓT NE! Mert attól levet ereszt és nem sül, hanem csak párolódik. Locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal a tetejét és tegyük sütőbe 8-10 percre. Ennyi idő alatt a sajt megolvad, a paradicsom picit megpirul és a zamatok összesülnek.

Vegyük ki a sütőből és ekkor már jöhet a sózás is. Legvégül a balzsamecet krémmel öntsük nyakon, de csak óvatosan. Ha nincs ilyen otthon, akkor sima balzsamecetet forraljunk fel cukorral és forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik krémes, karamelles állagúra. 

Ahogy említettem 10 perc alatt elkészül cakk-pakk. Mennyei ízek, gyönyörű látvány, igazi kényeztetés.

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8413571407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása