Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Süngomba steak

2018. június 18. - Heni süt neked

Nem ciki, ha nem tudod, mi az a süngomba. Én sem tudtam, amíg fel nem hívták rá a figyelmemet. Ez egy különleges fajta gomba, amit egyáltalán nem szabad megmosni, mert annyira lazán szivacsos a szerkezete, hogy a legkevesebb nedvességet is beszívja. Ha esetleg valami kis szennyeződést mégis találnál rajta, akkor egy késsel kaparjuk le, de ez maximum a törzsénél lehetséges. 

Nagyon kellemes, nem általános gomba íze van, szóval nem egy csiperke. Leginkább a tenger gyümölcsei ízvilágára hajaz a zamata. Épp ezért semmi extra fűszerezést nem igényel. Jelen esetben is csak vajon pirítás, só, bors kell hozzá. Az eredmény pedig olyan, mintha mondjuk Szent Jakab kagylót ennénk. Állaga és íze is megközelíti ezt a tengeri finomságot. Ha meg akarjuk bolondítani, akkor a sütés után, amikor már megpirult, vagyis összeugrott a húsa, megöntözhetjük egy kevés pezsgővel vagy habzó borral, amit aztán lesütünk, elpárologtatunk. De visszamarad a finom aromája, ami feldobja a süngomba steaket. És ha még egy kevés vékonyra szeletelt fokhagymával is megszórjuk a tetejét, akkor az már maga a mennyország.

(Ez a fajta gomba szerencsére már bárki számára elérhető, ugyanis megvásárolható az Auchan és a METRO üzleteiben.)

img_4847.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg süngomba
  • 5 dkg vaj /margarin
  • kevés olaj
  • só, bors, chilipehely
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl pezsgő vagy habzóbor

fotojet_1.jpg

Elkészítése:

Szeleteljük fel a gombát ujjnyi vastag szeletekre. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat (adjunk hozzá egy kevés olajat, így a vaj nem fog megégni), majd tegyük bele a szeleteket. NE most sózzuk! Először pirítsuk meg mindkét oldalát, ez kb. 3-4 perc oldalanként.

img_4845.jpg

Majd ezek után jöhet a só, a frissen őrölt bors, a chilipehely, majd a pezsgő. De ez utóbbit ne a gombára öntsük, hanem a serpenyőbe, a gombák mellé. Hamar el fog párologni, de ahogy már említettem, az a tökéletes aroma, ami visszamarad, nagyot lendít az összhatáson. 

img_4849.jpg

Tálaláskor szórjuk meg a vékonyra felszelt fokhagymával. Ezzel el is készült a fenséges ételünk. Salátával vagy pirított újburgonyával az igazi most ebben az idényben.

A gombáért köszönet : https://amigombank.hu/

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6914052024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása