Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Thai zöldséges marha

2017. február 09. - Heni süt neked

Szeretem az ázsiai ízeket. Szeretem, hogy gyorsan elkészülnek. Szeretem, hogy bár különleges ízei vannak, de egyáltalán nem olyan kirívó, amire rá kellene készülni lélekben. Inkább az alapízek keveredése vonz benne. A csípős az édessel és a savanyúval. A ropogós a lággyal, a szaftos a szárazzal. Valahogy mindig mosolyra fakaszt, ha egy finom ázsiai ételt eszem, persze a jó társaság sokat hozzátesz ehhez az állapothoz. 

Na de akkor térjünk a lényegre. Találtam a fagyasztóban gyönyörű marhahúst, egész pontosan lábszárat. Anno a hentes már felkocázta, hiszen eredetileg gulyásnak készült, de sok lett a hús, így egy 30 dkg-ot lefagyasztottam. Ez került most elő. Volt itthon sárgarépa (az mindig van, mert egy leveshez vagy köretnek gyakran használom). Újabban teljesen ráálltam a Perfectly Imperfect termékeire, amelyek egy, az élelmiszer-pazarlás elleni kísérleti projekt részesei. Mindez a Tesco teszt jellegű kezdeményezése. Egyelőre korlátozott számú áruházban kapni.  Ennek az egésznek szívből örülök és teljes mértékben egyetértek vele. Ezek olyan zöldségek, gyümölcsök, amik bár nem tökéletesek formára, kinézetre, de felhasználás szempontjából viszont 100%-ak. Például egy ilyen zöldséges ételhez is, mint ez..

Szóval adott volt a marhahús, a répa, volt egy kis zellerem és fűszerek is. Máris készülhetett a thai csoda:

thai_marha3.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahús (lehet sertésből és csirkéből is egyaránt)
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 1 kis fej zeller
  • 1 fej lilahagyma (lehet vörös is)
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej - lm diétában magtej
  • 1 kis doboz kókusztej - vagy kókuszpor ill. reszelék
  • thai fűszerpaszta -vagy: koriandermag, római kömény, reszelt citromhéj és citromlé, fokhagyma, pirospaprika, szójaszósz, kevés halszósz
  • vmi csípős (én ezt imádom: Sárga Vihar )

repa1.JPG

Elkészítése:

A hús csíkokat (kockákat) 5 dkg vajon pirítsuk meg. Sózzuk, adjuk hozzá a fűszereket. Tegyük bele a julienne-nél vastagabb csíkokra vágott répákat, zellert és a laskára vágott hagymát. Reszeljük bele a citrom héját és csavarjuk bele a levét is. Pirítsuk át az egészet, majd öntsük fel a kókusztejjel (ez jó esetben krémes és sűrű) és a sima tejjel. Tegyünk bele a csípősből tetszés szerint. Fedő alatt pároljuk puhára a hűst és a zöldségeket. Minél kisebb, vékonyabb csíkokra vágjuk, annál hamarabb puhul. Ha elkészült, adjuk hozzá a maradék vajat, amitől még selymesebb lesz a szaft. Kb. 30-45 perc alatt elkészül. Attól függ, milyen húst használunk.

Kész is. Rizzsel tálalom, de lehet pitával is. Mennyei. De tényleg :) 

Jó étvágyat!

thai_marha2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6212184568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2017.02.12. 10:31:16

Lábszárnak nem kevés a 30-45 perc? Sajnos nálunk csak olyat kapni ami már 10-20 telet eltöltött a legelőn.....

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.02.12. 23:07:53

@Crip Lee: szia! igen. a lényeg, hogy vékonyra szeleteld. Olyan vékony, de ujjnyi széles csíkokra. Akkor simán megpuhulnak :) sok sikert!
süti beállítások módosítása