Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sült lazac vérnaranccsal, céklával

2020. február 29. - Heni süt neked

A megfelelő mennyiségű és minőségű halfogyasztás az utóbbi években a vesszőparipám lett. Többször elmondtam, hogy mennyire jó lenne, ha túllépnénk - az amúgy isteni - karácsonyi halászlé, rántott hal kombón, a magyar konyhában legtöbbször csak ponty formájában előforduló halfelhozatalon?! 

Hiszen egész évben kapható a halárusoknál, szerencsére ebből is egyre több van, makréla, lazac, hering, busa, keszeg, afrikai- , és szürke harcsa, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az áruk változó. Van, ami olcsóbb, van ami drágább. Alkalmazkodni tudunk pénztárcánkhoz és lehetőségeinkhez. Ne riasszon el a kilóra meghatározott ár, hiszen legtöbbször 2-3 főre készítünk valami nagyon finomat. Ez esetben nagyjából 40-60 dkg mennyiségre van szükségünk és nem több kilóra. Így már sokkal jobban hangzik, nem? 

De most már térjünk rá a mostani receptre. Lazac. Na, ez pl. nem a legolcsóbb fajta, de az itt látható darab 45 dkg-s volt, ami kettőnknek körettel bőven elég volt. Az már csak hab a tortán, hogy az újonnan felfedezett online szupermarket (kifli.hu) egyik fantasztikus szolgáltatásaként (mentsd meg az élelmiszert), közeli lejáratú termékeket 25-50%-kal olcsóbban lehet beszerezni. A minőség kifogástalan, és ha nem akarod azonnal elfogyasztani, akkor le is lehet fagyasztani. 

Így jutottam féláron ehhez a gyönyörűséges szálkamentes, bőrös lazac darabhoz, amit aztán bébi céklával, vérnaranccsal és friss kaporral készítettem el, legnagyobb örömünkre :) !

Különleges, mennyei zamata elvarázsolt minket. Őszinte leszek: hatásom alá kerültem. Olyan elégedett voltam magammal, hogy ezt így, ilyen formában találtam ki és készítettem el.  :)

Szerintem próbáljátok ki, igazán megéri!

img_0474.jpg

Hozzávalók:

  • 45 dkg szálkamentes, bőrös lazac
  • 1 cs. (főtt, vákuum csomagolt) bébi cékla - természetesen lehet nyers, nagyobb és darabolt cékla is :)
  • 1- 2 db vérnarancs - nagyságtól függően
  • 1 cs. friss kapor
  • só, bors
  • csipet őrölt római kömény - opcionális
  • kevés (olíva) olaj

img_0472.jpg

Elkészítése: 

Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd az előzőleg besózott, borsozott (lehetőleg durvára és frissen őrölve) halat bőrével lefelé tegyük bele. Kezdjük el sütni, és közben adjunk hozzá egy felszeletelt vérnarancsot és a céklákat. Ha nyers céklát használunk, akkor azt előzőleg főzzük elő félpuhára. Szórjuk meg a római köménnyel, és egy kis plusz borssal. Pár perc után óvatosan alányúlva fordítsuk meg a halat és további pár percig süssük. Mindezt közepes hőmérsékleten. Végül fordítsuk vissza, most már valóban nagyon óvatosan, hogy essen lemezeire szét a lazac (ajánlom a sütő lapát használatát, vagy bármilyen célszerszámot, amivel meg tudjuk tartani a halat fordítás közben).

Szórjuk meg a felaprított kaporral, facsarjuk rá a másik vérnarancs levét és ezzel el is készült ez a különleges aromákkal és ízvilággal rendelkező ételünk.

Köretként kuszkuszt, vadrizst vagy rósejbnit ajánlok hozzá jó szívvel. 

Könnyed, ízletes ebéd/vacsora laza hétvégékre vagy rohanós hétköznapokra. 

Jó étvágyat! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_0480.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3515488564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása