Jövő héten fizetés, és vasárnap pedig kezdetét veszi a Húsvét, a naptári év első nagy össznépi kajálása. Persze nem akarok senkit megsérteni vallásos érzéseiben, tehát a keresztény vallás egyik legnagyobb ünnepe közeledik öles léptekkel, ami mellesleg nagy össznépi evészettel jár. A fizetést csak azért említettem, mert valószínűleg sokaknak ekkor lesz a programja a húsvéti bevásárlás. Gasztroblogról lévén szó, a piacokra fókuszálok, azon belül is a sonkákra, tojásokra és a friss zöldárukra.
Így csütörtökön nyakamba vettem a várost és elmentem 4 piacra. Név szerint a Hunyadi térre, Újpestre, Óbudára, valamint a Fehérvári útra. Tettem mindezt azzal a céllal, hogy összehasonlítsam az árukínálatot és az árakat.
Bevallom, a várakozásaimat nem múlta felül az eredmény. Nagyjából azonos felhozatal, hasonló árfekvésben. Ami miatt érdemes volt meglátogatni mind a négy piacot, az a különböző hangulat volt.
A tapasztalat: csütörtöki napon még nincs nagy roham, de már érezhető a hétvége közeledte. Reggel 9 órakor kezdtem a körutat, és kora délután végeztem. Tehát ez időben főleg a nyugdíjasok, a kismamák voltak piacolni. Hiszen az átlagember ebben az időtartományban dolgozik. A kínálat érezhetően már az ünnepekre koncentrál. Minden hentes dugig telve füstölt árukkal. Tojásban nem volt érezhető a bővebb kínálat. Általában mindenhol a megszokott mennyiség volt található, köszönhetően annak, hogy szereti mindenki frissen megvásárolni a tojásokat, míg a füstölt húsok elállnak. Valószínűleg nagyobb mennyiségű, minőségű és méretű tojások majd a következő héten lepik el a piacokat. Zöldárú pedig nem Húsvétra időzítődik. Az van. Igaz, hogy az újhagyma most kezd IGAZI újhagymává válni a standokon, nem pedig hagyma csírákat árulnak. A paradicsom még mindig vastag héjú és ízetlen, kivéve bizonyos jó minőségű koktél paradicsomokat, amik viszont nagyjából arany árban vannak. Ja, kérem! Aki minőséget akar... (és ez a gondolat még vissza fog köszönni). Na, szóval. Uborka még mindig kígyó és átlag minőség. Paprika kaliforniai vagy tv avagy kápia. Ízben és árban különbözőek. Elfogadhatóak.
És akkor térjünk rá a SONKÁRA. Vagy legalábbis arra, amit mi sonkának hívunk. Mert ugye ez lehet kötözött sonka, paraszt sonka (első lapocka, hátsó sonka), tarja, csülök, comb. Mindezek persze füstöltek és NAGYON különböző minőségűek. Ezeket hívja a magyar ember húsvéti sonkának. Ezek a klasszikus menü alapjai.
Ajánlat: inkább kevesebb, de jó minőségű sonkát vásároljunk! Az olcsóbb, gyors pácolású sonkák, csülkök, egyebek fűszerekkel, ízfokozókkal, adalékanyagokkal és vízzel vannak tele. Míg az eredeti érlelés CSAK SÓT jelent és füstölést.
És most jöjjön a lényeg, az árak:
Hunyadi téri piac | Újpesti piac | Flórián téri piac | Fehérvári úti piac | |
TOJÁS | 30 - 38 Ft | 32 - 44 Ft | 40 - 42 Ft | 35 - 40 Ft |
FÜSTÖLT TARJA | 2500-2700 Ft | 2400-2600 Ft | 1900-2400 Ft | 2300-2500 Ft |
PARASZT SONKA | 1700-2100 Ft | 1900-2100 Ft | 2200-2900 Ft | 1800-2200 Kg |
KÖTÖZÖTT SONKA | 1650-1850 Ft | 1990-2400 Ft | 1500-2800 Ft | 1950-3500 Ft |
ÚJHAGYMA | 150 Ft | 200-250 Ft | 98 - 200 Ft | 150-200 Ft |
RETEK | 50-180 Ft | 160-250 Ft | 140-180 Ft | 130-170 Ft |
KÍGYÓ UBORKA | 480-650 Ft | 490-750 Ft | 380-680 Ft | 80-170 Ft/db |
PARADICSOM | 280-520 Ft | 350-520 Ft | 580-880 Ft | 490-550 Ft |
KOKTÉL PARADICSOM | 780-980 Ft | 890-1200 Ft | 1 200 Ft | 1000-1200 Ft |
PAPRIKA | 580-980 Ft | 780Ft/kg vagy 80 Ft/db | 980-1200 Ft/kg vagy 140 Ft/db | 680-980 Ft/kg vagy 150 Ft/db |
A hangulatról:
A Hunyadi téri méreteit tekintve akkora, mint a Hold utcai, mégis sokkal jobban kihasznált, emberléptékű, a maga módján hangulatos, változatos kínálattal.
Az Újpesti piac monumentális a hosszú soraival, az elkülönülő termelői részével, és a külön részen található hentes/zöldséges részlegeivel. Sok az ember még ebben az időszakban is, rengeteg árú és pár különlegesség. Például az a szárnyas termékeket árusító hölgy, akinél szinte mindig lehet kakastaréjt és kakas herét kapni (be is vásároltam nála, erről részletesebben majd egy másik blogbejegyzésben). Vagy azt a hentes, aki óriási piros zománcozott edényekbe állította ki a kolbászait, sonkáit, és mindenkinek adott egy darab alma-sonka kombót kóstolónak. Jól csinálja! :)
Flórián téri piac olyan átlagos. Semmi hangulata, egyénisége nincs. Áraival nem kiemelkedő, ahogy a minőségével sem.
Fehérvári úti Vásárcsarnok egy nagy hodály, aminek a felső szintje a legizgalmasabb, annak ellenére, hogy kicsi és nem túl széles a kínálata. Finom a savanyúságot árusító rész (ez még nyári tapasztalat, kovászos uborkából). Az alsó részen vannak standok, ahol olcsóbban vannak termékek. De sajnos ez nem feledteti a hipermarket fílinget. Szóval nem ájulok el tőle.
Összességében a Hunyadi az a piac, ahol a legolcsóbban, de minőségében tudjuk beszerezni a vágyott alapanyagokat és a leghangulatosabban tölthetjük el a vásárlásra szánt időt. Főleg nyár közeledvén, amikor a külső termelői standokon csodás árukra lelhetünk.