Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Saksuka, a közel-kelet lecsója

2020. június 20. - Heni süt neked

A saksuka egy, az Észak-Afrikából bevándorló zsidók által Izraelben közkedveltté vált étel, ami természetesen máshol is meghonosult, és mára már nemzetközi szinten igencsak ismert és népszerű. Épp úgy, mint nálunk a lecsó. Egyszerűsége, telt aromái, ugyanakkor letisztult ízvilága tette ezt az ételt annyira közkedveltté. 

Ez a recept egy felturbózott verzió. Hiszen ebben az ételben az eredeti hagymás, fokhagymás, paradicsomos, fűszerpaprikás, tojásos gyönyör még kiegészül egy kis finomra darált marhahússal, csepp fahéjjal, valamint sült paprikával. 

saksuka.jpeg

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 fej (!) fokhagyma (friss)
  • 1 kg paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 20 dkg darált marhahús 
  • 3-4 db sült paprika
  • 4-6 tojás (ízlés szerint)
  • olíva olaj, só, bors, csipet fahéj, csipet római kömény, chili paprika
  • petrezselyem

Elkészítése:

Az olajon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, az előzőleg sütőben megsütött és a héjától megszabadított, ugyancsak felkockázott  lecsöpögtetett paprikát. Fűszerezzük. Összefőzzük olyan sűrűre, mintha lekvárt készítenénk. Majd hozzáadjuk a darált marhahúst. Ha összefőttek az ízek, akkor üssük bele a tojásokat és hagyjuk megsülni, de úgy, hogy a sárgája még folyós maradjon!

A végén megszórjuk aprított petrezselyemmel. Foszlós kenyérrel, bagettel, pitával vagy akár pirítóssal is kínálhatjuk, a lényeg, hogy tunkolásra alkalmas legyen.  Mert ezt az ételt MUSZÁJ tunkolni. Előtte, közben, utána...

A saksuka (némi előkészítés után) nagyon gyorsan elkészül. Ízes, fűszeres, szaftos, imádnivaló. Nálunk erőteljes addikciót okozott jó pár évvel ezelőtt, amikor először készítettem. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4015904100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása