Attól, hogy valami olcsó, még lehet fantasztikus. Ilyen például a kacsaszárny, amit a hentesnél potom árért, 450 Ft/kg lehet megvásárolni. Legalábbis nálunk :) (megjegyezném, hogy olcsóbb, mint a csirkeszárny). A lehető legkevesebb munkával, maximális eredményt lehet elérni vele, hiszen olyan isteni szaftos sültet kapunk, amibe mennyei érzés beleharapni úgy, hogy a hús enyhén fűszeres, omlós állaga és a bőr ropogós, roppanós csodája a szánkban keveredik. Szeretem, ha egy kis édes íz is vegyül a sósságba, így egy-két darab alma és hagyma pont ízbombává varázsolja a kacsaszárnyakat.
Hozzávalók:
- 6 db kacsaszárny (kb. 1 kg)
- 2 alma
- 2 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál friss rozmaring
- só, bors
Elkészítése:
A kacsaszárnyakat besózzuk, beborsózzuk, majd egy tepsibe rakjuk. Mellé dobjuk a negyedelt almákat, hagymákat és fokhagyma gerezdeket, valamint a rozmaringot. Felöntjük 2-3 dl vízzel, majd a sütőben 200 fokon sütjük 1,5-2 órát. Ennyi idő alatt a hús, ami meglepően sok a szárnyon, omlóssá, a bőre ropogóssá válik, a víz pedig sült kacsazsírrá és szafttá alakul csodálatos módon :) Így még nyerünk nem kevés sült zsírt,amit később bármikor felhasználhatunk kenyérre kenve újhagymával vagy kovászos uborkával. De főzni is isteni vele.
Elkészülte után a sült hagyma és alma krémessé párolódott, ami tökéletesen kiegészíti a sült, ropogós húsunkat. Köretként frissen szeletelt uborka csíkokat tálalok hozzá, amit egy kevés sóval, citromlével ízesítek. Pazar és méltó párja a kacsaszárnyaknak.
Jó étvágyat hozzá!