Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Kenyerem. Szeretem.

2020. március 19. - Heni süt neked

Most az az idő van, amikor ráérünk. Az önkéntes karantén ideje. Amikor van időnk olyan dolgokra, amikre máskor nem. Ilyen például a kenyérsütés. De valljuk be őszintén, hogy nem csak a technika (kimerítő dagasztás), de a rászánt idő is ijesztőnek tűnik legtöbbször. És habár most lenne is időnk, talán kedvünk is, mégse akarunk túl sok időt ezzel tölteni. 

De egy jófajta házikenyeret azért örömmel elfogyasztanánk, úgy langyosan, hogy a még a vékonyan megkent libazsír épp hogy megolvadjon rajta... 

Ez az az idő, amikor kimondottan örülünk egy finom, ropogós házikenyérnek, amit nem kell dagasztani, keleszteni csak összedobjuk az alapanyagokat, betesszük a sütőbe és már kész is.

Angolszász területeken ezt hívják szódás kenyérnek. Merthogy szódabikarbóna van benne. Illetve is. Mert azért sütőpor is. Az eredeti történet szerint Írországban a munkásoknak gyakran csomagolt az asszony almát, sajtot, szódás kenyeret és barna sört ebédre. Egy pék egyszer úgy gondolta, hogy mi lenne, ha az egészet egybe gyúrná, és elkészítené kenyérnek. Így jött létre a sajt,- és almakockákból, valamint barna sörből készített csoda kenyér. 

Újabban itthon is egyre nagyobb teret hódít a különböző ízesítéseivel. Nekem éve óta a kedvencem, Csak úgy magunknak, de vendégvárásra is tökéletes. Van úgy, hogy magában esszük és ha el is fogy, pikk-pakk bekeverek egy újabb adagot. Bármivel fel lehet turbózni, olyankor önálló, sós "falatka" - a vendég töri, tépi, és sörhöz, fröccshöz egyszerűen verhetetlen. Ha natúr készítem el, akkor "csak" kenyérként funkcionál. 

Ez a recept most Heni-féle. Mert ahogy említettem, variációkban határ a csillagos ég és a fantáziánk. :)

kenyerem_1.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (gm diétában: gm 35 dkg lisztkeverék+15 kukoricaliszt+útifűmaghéj)
  • 4 dl író/kefír vagy barna sör, de jó a világos is (a barna zamatosabb, teltebb ízű)
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 fej lilahagyma
  • 15 dkg aprószemű terpertő vagy kolbász darabkák - BÁRMI! :)
  • kevés friss rozmaring felvágva (opcionális)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a tepertőt egyben (minél morzsalékosabb, annál jobb, de ne daráljuk és ne aprítsuk!), a nagyobb darabokra vágott hagymát, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük kicsit össze, majd öntsük hozzá a folyékony alapanyagot. Keverjük össze, de NE dolgozzuk ki. Úgy, mint a muffinnál, csak párszor keverjük meg, hogy épp összeálljon. Formázzunk a kezünkkel egy cipót, vágjunk a tetejébe egy kereszt formát, szórjuk meg egy kicsit a tetejét liszttel. Van egy régi, jó serpenyőm, azt kiliszteztem a közepén és rátettem a cipót. A 200 fokos sütőben 45-60 percet sütöm. Akkor jó, mikor az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Olyan telt, kongó hangot. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni.

Jó tanács: ezt a cipót törni érdemes, nem vágni!

Bármivel el lehet készíteni: dióval, almával, sajttal, sonkával, fokhagymával, zöldfűszerekkel, bacon darabokkal, aszalt paradicsommal, olívabogyóval. Szóval tényleg bármivel.

Jó étvágyat hozzá, és egy pohár hideg sört (vagy fröccsöt) ! 

bigstock-beer-cold-craft-light-beer-in-202781995.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7415535808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.20. 18:52:21

Én ezt nem hívnám kenyérnek, bocs.

Attilajukkaja 2020.06.12. 13:20:26

Ez a blog behalt? Hallgattalak a rádióban és FB-n is nyomulsz.
Kár, hogy a nem facebookosokra már nem gondolsz! :o((((

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2020.06.12. 13:23:14

@Attilajukkaja: Szia! Teljesen igazad van... Nem is tudom megmagyarázni miért, de vhogy a karantén alatt leblokkoltam blog szinten.
De 5 év munkáját nem hagyom elveszni :) hamarosan újra nekiveselkedem, kitartás! :)
és köszi!!!!

Attilajukkaja 2020.06.12. 14:06:14

@Heni süt neked:
Nem tudom, mit köszönsz, de örülök, ha ide is írsz a jövőben.
Szeretem a receptjeidet, mert gyakran azonosulni tudok velük, az ízléseddel. Az elmúlt 3 hónapban is többször főztem az ötleteid alapján. A héten például a hagymás-sajtos-baconos kenyeredet készítettem el. :o)
süti beállítások módosítása