Szögezzük le: a legjobb sütik mindig egyszerűek. Így van ez a zabkekszekkel. Szinte bármilyen ízkombinációt ki lehet találni, a lényeg, hogy összedobod, porciózod, sütöd, ÉLVEZED! Ennyi. Semmi fakszni. Sőt, jól tárolható, hiszen egy fém- vagy üvegdobozban hetekig eláll, persze, ha marad... :) Ja, és ajándéknak is zseniális! Összegezve: jól jársz ezzel a sütivel!
HOZZÁVALÓK: az alap kb. 10 db kekszre elég - 25 dkg zabpehely (gm is lehet), 10 dkg liszt (gm is lehet), 15 dkg cukor (vagy édesítő), 15 dkg vaj/margarin, 1 dl tej (lm is lehet) - a narancsosnál 1 dl narancslé, 1 kis tk. sütőpor, 2 tojás, 1 kis tk. szódabikarbóna, egy csipet só. Innentől az ízesítés szabadon választott. Tapasztalataim szerint a csokis-chilis, a duplacsokis, a csokis-narancsos, a gyömbéres, a kardamomos, a fahéjas-mazsolás megy a legjobban. Bevállalósabbaknak a csokis-wasabis. Na, az tényleg üt! Pikáns, egyedi és írtó finom. Nem csíp, nyugi, csak épp megadja azt a különleges ízvilágot, amitől rendesen el lehet alélni...
Persze legalább ilyen jó a kardamomos, ami megidézi a kelet varázsát, de épp csak annyira, amennyire vágyunk a télből a nyárba. Ínyencek figyelmébe!
Az elkészítés még egyszerűbb, mint az összeállítás: először a száraz anyagokat összekeverjük, majd belekeverjük a nedveseket (vaj felolvasztva, tej /ha narancsos csokisat készítünk, akkor ezt kiváltja a narancs leve/, darabokra tört csoki). Összedolgozzuk, de ne vigyük túlzásba, épp csak annyira, hogy összeálljon. Én egy fagylaltos kanállal adagolom ki a sütőpapírral kibélelt tepsire a tésztát, így nagyjából egyforma nagyságúak lesznek a kekszek. Be a sütőbe, és 30 percig, 180 fokon sütjük. Utána érdemes kiszedni egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki.
Ennyi! Ugye, hogy nem ördögtől való egy süti elkészítése? Mondtam én...