Na, hát akkor készülődhetünk a hétvégére, ami ráadásul az előrejelzések szerint meghozza az évszaknak megfelelő időt, vagyis a hideget. Tény és való, hogy mindenki élvezte ezt őszi tavaszt, a húsz fokos napsütést, de valljuk be, ez azért nem normális. Szóval bármennyire is sajnáljuk, de helyére kerülnek a dolgok, és jön a hűsebb idő, csapadék, miegymás. És ezzel együtt a tartalmas, ínycsiklandó ételek sora.
Kezdjük is azonnal egy királlyal. A slow food, azaz a lassú főzés egyik koronás főjével, a marhapofával. Mennyei darab. Miután az állat egész életében használja ezt a részét, így az egész egy nagydarab izom, tele rostokkal és kollagénnel, ami a főzés során szépen kifő belőle és amitől aztán olyan puha lesz, omlós és remegős, mint azok a cupákok, amiket úgy szeretünk egy-egy köröm- vagy csülökpörköltnél.
Ez esetben azonban egy másfajta, izgalmas étel készült, mégpedig egy sörben sült verzió, ahol a marhapofa kiteljesedik, megadja kellő eleganciáját a maga egyszerűségében.
Hozzávalók (kb. 4 fő részére):
- 1 kg marhapofa
- 2 doboz 0,5 literes barna sör
- 2 szál sárgarépa
- 2-3 szál szárzeller
- 3 fej lilahagyma
- pár szem borókabogyó megtörve
- 2-3 babérlevél
- só, bors
- olaj
- 5 dkg vaj
- tálaláshoz kevés petrezselyem
Elkészítése:
A marhapofát tetszőleges nagyságúra daraboljuk, a legmegfelelőbb nagyobbakra vágni, mondjuk negyedelni. Ha szerencsénk van, akkor a hentesünk már lehártyázta a húst, de ha nem, az sem baj, hiszen a több órás főzés alatt ez mind beleolvad a szaftba. Először pirítsuk körbe a húsdarabokat kevés olajon, majd vegyük ki az edényből, és tegyük bele a zöldségeket, amiket szintén nagy darabokra vágtunk. Kicsit ezt is átpirítjuk, majd a fűszereket hozzáadva, együtt pirítjuk őket pár percig. Majd hozzáadjuk a sört, amivel az esetlegesen keletkező pörk anyagot feláztatjuk az edény aljáról. Visszahelyezzük a marhapofákat az edénybe, lefedjük, majd 4 órán át a sütőben főzzük, sütjük 160-170 fokon. Ha kész van, levesszük a fedőt és elkeverjük benne a vajat, amitől gyönyörű fényes és krémes állaga lesz a szaftnak. Az eredmény mennyei, magáért beszél. Köretként egy egyszerű krumplipürét tálaljunk, amihez igencsak passzol majd ez az isteni ízes hús és szaft. A legvégén egy kevés petrezselyemmel szórjuk meg a húst, ezzel színt és frissességet adunk a fogásnak.
Ne ijedjünk meg a 4 órás főzési időtől. Hiszen ezalatt bármit csinálhatunk: takaríthatunk, olvashatunk, játszhatunk a gyerekkel, vagy épp magunkkal foglalkozva szépítő kúrát tarthatunk. Bár egy jó film vagy akár kettő is belefér összekucorodva a kedvessel, de a barátokkal iszogatva is jól telik az idő.
Jó étvágyat!