Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A marhahúsok és a slowfood királya, a marhapofa

2015. november 19. - Heni süt neked

Na, hát akkor készülődhetünk a hétvégére, ami ráadásul az előrejelzések szerint meghozza az évszaknak megfelelő időt, vagyis a hideget. Tény és való, hogy mindenki élvezte ezt őszi tavaszt, a húsz fokos napsütést, de valljuk be, ez azért nem normális. Szóval bármennyire is sajnáljuk, de helyére kerülnek a dolgok, és jön a hűsebb idő, csapadék, miegymás. És ezzel együtt a tartalmas, ínycsiklandó ételek sora.

Kezdjük is azonnal egy királlyal. A slow food, azaz a lassú főzés egyik koronás főjével, a marhapofával. Mennyei darab. Miután az állat egész életében használja ezt a részét, így az egész egy nagydarab izom, tele rostokkal és kollagénnel, ami a főzés során szépen kifő belőle és amitől aztán olyan puha lesz, omlós és remegős, mint azok a cupákok, amiket úgy szeretünk egy-egy köröm- vagy csülökpörköltnél. 

Ez esetben azonban egy másfajta, izgalmas étel készült, mégpedig egy sörben sült verzió, ahol a marhapofa kiteljesedik, megadja kellő eleganciáját a maga egyszerűségében. 

marhapofa_sorben_sutve2.JPG

Hozzávalók (kb. 4 fő részére):

  • 1 kg marhapofa
  • 2 doboz 0,5 literes barna sör
  • 2 szál sárgarépa
  • 2-3 szál szárzeller
  • 3 fej lilahagyma
  • pár szem borókabogyó megtörve
  • 2-3 babérlevél
  • só, bors
  • olaj
  • 5 dkg vaj
  • tálaláshoz kevés petrezselyem

marhapofa_sorben_sutve.jpg

Elkészítése:

A marhapofát tetszőleges nagyságúra daraboljuk, a legmegfelelőbb nagyobbakra vágni, mondjuk negyedelni. Ha szerencsénk van, akkor a hentesünk már lehártyázta a húst, de ha nem, az sem baj, hiszen a több órás főzés alatt ez mind beleolvad a szaftba. Először pirítsuk körbe a húsdarabokat kevés olajon, majd vegyük ki az edényből, és tegyük bele a zöldségeket, amiket szintén nagy darabokra vágtunk. Kicsit ezt is átpirítjuk, majd a fűszereket hozzáadva, együtt pirítjuk őket pár percig. Majd hozzáadjuk a sört, amivel az esetlegesen keletkező pörk anyagot feláztatjuk az edény aljáról. Visszahelyezzük a marhapofákat az edénybe, lefedjük, majd 4 órán át a sütőben főzzük, sütjük 160-170 fokon. Ha kész van, levesszük a fedőt és elkeverjük benne a vajat, amitől gyönyörű fényes és krémes állaga lesz a szaftnak. Az eredmény mennyei, magáért beszél. Köretként egy egyszerű krumplipürét tálaljunk, amihez igencsak passzol majd ez az isteni ízes hús és szaft. A legvégén egy kevés petrezselyemmel szórjuk meg a húst, ezzel színt és frissességet adunk a fogásnak. 

Ne ijedjünk meg a 4 órás főzési időtől. Hiszen ezalatt bármit csinálhatunk: takaríthatunk, olvashatunk, játszhatunk a gyerekkel, vagy épp magunkkal foglalkozva szépítő kúrát tarthatunk. Bár egy jó film vagy akár kettő is belefér összekucorodva a kedvessel, de a barátokkal iszogatva is jól telik az idő.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr28091204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása