Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Zöldségragu gomba steakkel

2020. március 05. - Heni süt neked

Kezdjük el együtt ízlelgetni a következő szó párosítást: GOMBA STEAK! Ugyanis újfajta ételforma van születőben már egy ideje, ami nem csak a vegáknak és vegánoknak nagy kedvence, de minden gombát szerető egyed rajongásának tárgya is!

De hogy mitől steak a gomba? Jó, igaz. Van benne cseppnyi túlzás. De tényleg csak cseppnyi...

A vastagon szelt portobello gomba kellő fűszerezéssel és sütéssel (itt jön be a képbe a steak minősítés) egy magasabb polcra helyezi a gomba megítélését. 

Képzelj el egy olyan napot, amikor az zűrös és hosszú volt, és a nap végén úgy ennél valami finomat, de egyrészről nincs kedved sokat szöszmötölni a konyhában, másrészt pedig nem akarsz lefekvéshez közeli időben túl megterhelőt enni. Azonban vannak elvárásaid: kényeztető finomság legyen ám! 

Hát ez a zöldségragu gomba steakkel pont ilyen. Szeretni fogod. Higgy nekem! :)

img_0493.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 tálca steak gomba (#chefgomba) - kb. 25 dkg és szerencsére sok helyen kapható (Spar, Tesco, Aldi, Auchan, Metro)
  • csepp olaj
  • BBQ fűszerkeverék
  • só, bors

a zöldségraguhoz:

  • 1 db padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 1 bébi pok choi - opcionális
  • 1 doboz jó minőségű (aprított) paradicsom konzerv
  • Sriracha - vagy egy kis chilipor - opcionális
  • kevés olaj
  • só, bors
  • görög szénamag - opcionális, de nagyon jót tesz neki :)

Elkészítése:

Először készítsük el a ragut. Kevés olajon dinszteljük meg a felkarikázott pórét, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt. Pirítsuk össze őket. Ezt követően tegyük bele a paradicsom konzervet és a szintén kockára vágott cukkinit, valamint a pok choi fehér részét. Fűszerezzük kevés görög szénamaggal - ezt érdemes beszerezni egy ázsiai vegyesboltban, többször fogjuk használni, mint gondolnánk! -, egy kis chilivel (pl. a Sriracha a jolly joker ebben a műfajban). Hagyjuk pár percig, kb. 7-10 percig hogy összeérjenek az ízek, a paradicsom felesleges leve elpárologjon, hogy az ízletes szaft besűrűsödjön. Az első fázis kész is!

És most jöjjön a steak gomba: egy serpenyőt hevítsünk, majd helyezzük bele az olajjal elkevert fűszerkeverékkel bekent gomba szeleteket. NE SÓZZUK MEG! Ugyanis akkor hamar kiengedi a víztartalmát és nem tud megpirulni, csak párolódni fog. A mi célunk pedig, hogy ropogós kéreggel megsüljön. 

Szóval süssük mindkét oldalát pár percig, látni fogjuk, hogy mikor kezd megpirulni, mikor lesz aranybarna. Na akkor lesz kész!

Tálaláskor halmozzuk egy tányér közepére az elkészült ragut, amit még az utolsó percben a pok choi felaprított zöld leveleivel megszórunk, majd az ízes gomba steak szeleteket fektessük mellé. Ekkor sózzuk meg a kész gombákat!

Ezzel el is készült ez a könnyed vacsora, ami természetesen tökéletes ebéd is lehet bármikor!

Ha valaki tartalmasabb megoldásra vágyik, annak javaslom hozzá a kuszkuszt, főtt gerslit, kölest, bulgurt, de a főtt vagy akár sült burgonyát se felejtsük ki a sorból! :)

Jó étvágyat! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

#chefgomba

img_0495.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2215497878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2020.03.06. 09:53:09

Vargánya steaket már régóta készítek:
fokhagymás vajon sült gomba szeletek piritóson, friss petrezselyemzölddel szórva.
Perfect!
süti beállítások módosítása