Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Zöldséges tészta. Lazulásként.

2015. december 28. - Heni süt neked

Ha túléltük a nagy karácsonyi traktát, márpedig túl, akkor nem is vágyunk másra, mint egy könnyű, húsmentes, finomságos tésztára. Ezesetben egy laza, zöldséges pennére. Van benne minden: szárzeller, sárgarépa, paradicsom, fekete olajbogyó. Ízeiben könnyed és harmonikus, nem terheli meg a gyomrunkat, azonban kellő kielégítésünkre szolgál, ha ebédre megéhezünk. Megint. Mert az lehet, hogy elegünk van már a sok sültből, édességből, töltött és rakott dolgokból, a húst-hússal megoldásokból, de az éhség azért ott van ilyenkor is, közvetlen az ünnepek után. Az pedig nagy úr. Ki kell elégíteni. A kérdés csak az, hogy mivel. Erre ad majdhogy tökéletes választ ez az étel:

szarzelleres_teszta.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg penne tészta (gm, ha szükséges, vagy durum)
  • fél póréhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db szárzeller
  • kb. 10-15 db fekete olajbogyó
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 doboz darabolt paradicsom konzerv
  • olívaolaj
  • só, bors, chili, oregano, rozmaring, kakukkfű

Elkészítése:

Miközben a tésztát sós vízben al dentére főzzük, addig egy serpenyőben olajat melegítünk. Az egyforma nagyságú kockákra vágott zöldségeket beletesszük. Először a hagymát beleszórjuk, majd a répát, hogy puhuljon. Jöhet a fokhagyma, a zellert, legvégén a paradicsom. Fűszerezzük. A legvégén az olajbogyó jön. Én mindig a magos verziót használom. Finomabb. Nem nehéz a kimagozása, ha egy kés lapjával rányomunk, akkor kicsusszan a mag. Kissé aprítsuk fel, de maradjanak nagyobb darabok, úgy élvezetes, ha ráharapunk, és még felismerhető textúrájában is, nem csak ízében. Összekeverjük a tésztával és már kész is vagyunk ezzel az isteni, laza és nagyon gyorsan elkészíthető étellel.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr128205984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2015.12.29. 14:09:37

Egy még szelídebb, szolidabb zöldséges tészta, nekem ez a kedvencem (nincs semmilyen hagyma). Azonos mennyiségű fehér és sárgarépát vékony karikákra vágok (V vágó, vékonyabb állás). Megpárolom (olívaolaj, de, ha nem hát nem), só, bors, felöntöm egy kicsi vízzel, petrezselyem zöldje (jó a szárított is), és egy teáskanálnyi liszttel vagy keményítővel, és tejföllel behabarom. Ez a tejfölös, zöldséges mártás megy a tésztára. Legjobban a masni tésztán mutat, és ráadásul finom is.
Az olajbogyóval igazad van, amit kimagoztak előre, azt a mag helyénél már nem védi a bőr, felpuhul, azért nem az igazi.
süti beállítások módosítása