Ha túléltük a nagy karácsonyi traktát, márpedig túl, akkor nem is vágyunk másra, mint egy könnyű, húsmentes, finomságos tésztára. Ezesetben egy laza, zöldséges pennére. Van benne minden: szárzeller, sárgarépa, paradicsom, fekete olajbogyó. Ízeiben könnyed és harmonikus, nem terheli meg a gyomrunkat, azonban kellő kielégítésünkre szolgál, ha ebédre megéhezünk. Megint. Mert az lehet, hogy elegünk van már a sok sültből, édességből, töltött és rakott dolgokból, a húst-hússal megoldásokból, de az éhség azért ott van ilyenkor is, közvetlen az ünnepek után. Az pedig nagy úr. Ki kell elégíteni. A kérdés csak az, hogy mivel. Erre ad majdhogy tökéletes választ ez az étel:
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg penne tészta (gm, ha szükséges, vagy durum)
- fél póréhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 db szárzeller
- kb. 10-15 db fekete olajbogyó
- 3 szál sárgarépa
- 2 doboz darabolt paradicsom konzerv
- olívaolaj
- só, bors, chili, oregano, rozmaring, kakukkfű
Elkészítése:
Miközben a tésztát sós vízben al dentére főzzük, addig egy serpenyőben olajat melegítünk. Az egyforma nagyságú kockákra vágott zöldségeket beletesszük. Először a hagymát beleszórjuk, majd a répát, hogy puhuljon. Jöhet a fokhagyma, a zellert, legvégén a paradicsom. Fűszerezzük. A legvégén az olajbogyó jön. Én mindig a magos verziót használom. Finomabb. Nem nehéz a kimagozása, ha egy kés lapjával rányomunk, akkor kicsusszan a mag. Kissé aprítsuk fel, de maradjanak nagyobb darabok, úgy élvezetes, ha ráharapunk, és még felismerhető textúrájában is, nem csak ízében. Összekeverjük a tésztával és már kész is vagyunk ezzel az isteni, laza és nagyon gyorsan elkészíthető étellel.
Jó étvágyat!