Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Hús nélkül is finoman...

Sajtos-tejszínes rakott krumpli

2016. március 11. - Heni süt neked

 Könnyű ebéd, esetleg vacsora lehet ez az igazán finomságos rakott krumpli. Tény, hogy nem a megszokott ízeket hozza, de tojásból, kolbászból úgyis lesz elég Húsvétkor az asztalokon. Ez egy könnyített verzió, a nehéztüzérséget majd később vetjük be. Sajt, vaj, kevés tejszín és friss zöldfűszerek dobják fel a tavaszi rakott krumplit. Akik kedvelik a krémes, de tetejükön ropogós ételeket, azoknak nagyon fog tetszeni. Letisztult ízvilága egyszerűségében hordozza a tökéletes ízharmóniát. Selymes és lágy, de olykor ráharapunk egy kis roppanós darabra, mint egy meglepetésre. Bevallom én a szélét szeretem a legjobban, mert ott nem csak a teteje sül meg roppanósra, de az oldalai is barnára pirultan várják beteljesedésüket. Ízletes falattá válnak. Itt is érvényesül a mondás, miszerint a kevesebb, több! 

 vega_rakott_krumpli_1.jpg

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg ízesebb sajt (parmezán, gouda, cheddar)
  • 3 dl főzőtejszín 
  • (lehetőleg) friss kakukkfű
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. A megtisztított krumplikat szeleteljük fel vékonyra, akár uborka szeletelőn is elvégezhetjük ezt a műveletet. Ne izguljunk, hogy túl vékony lesz! Az eredmény egy krémes, nagyjából egységes állag lesz. Egy jénait vajazzunk ki, és fektessük le a krumpli 1/3-át. Reszeljünk (igen! reszeljük nagylyukú reszelőn) rá a hideg vajból egy keveset elszórva mindenhova. Szórjuk meg a fűszerekkel (só, bors, kakukkfű, szerecsendió), a lereszelt sajt felével. Majd a másik harmad krumpli kerül sorra, újból sajt (másik fele) és fűszerek. Itt vaj már nem kell, mert most helyette a főzőtejszínt öntjük rá. A tetejére fektessük az utolsó adag burgonyát, amit megszórunk egy kevés zöldfűszerrel, majd az utolsó adag vajat reszeljük a tetejére. Ettől lesz majd jó ropogós. Kevés só, bors kell még rá.  A fűszerekkel csak óvatosan, hiszen minden rétegre kerülnek, el ne sózzuk! A szerecsendió pedig kimondottan markáns fűszer,abból tényleg csak egy csipet kell mindig, jól szétszórva, magasról. Ha magasról szórunk bármit is,az mindig nagyobb felületen fed be, mintha közelről szórnánk. Tegyük sütőbe és 200 fokon süssük 25-30 percig jó ropogósra.

Ennyi az egész. Egyszerű, gyors és isteni :)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr848465024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dreamhotep 2016.03.13. 11:04:18

szia heni! elő se kell főzni a krumplit?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.03.13. 11:49:50

@dreamhotep: nem, nem kell. ha vékonyra szeled, akkor fél óra alatt a tejszínben, vajban bőven puhára fő/sül. :)
süti beállítások módosítása