Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Cukkinis gombapörkölt kuszkusszal

2020. július 17. - Heni süt neked

Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell hogy mondjam, hogy ez az étel alapvetően semmi extra. Semmi pucc, semmi flanc, semmi trendiség. Azonban a szavak, amik egyből beugranak vele kapcsolatban azok az üdeség, a báj, a kellem, a harmónia. Tudom, hogy ilyen jelzőket nem szoktunk ételek minősítésére használni, mégis hidd el, erre a finomságra ez mind igaz! 

Habkönnyű, laza nyári ebéd/vacsora tele zamattal, aromákkal, és egyszerűséggel. Hiszen nem más ez, mint egy jó kis gombapörkölt cukkinivel felturbózva, és a megszokott tészta/rizs/krumpli köret szentháromsága helyett pörgő, laza kuszkusszal tálalva. 

És ennyi!!! De kóstold csak meg, és azonnal igazat adsz nekem! Mert ez az étel valóban egy üde, bájos, kellemmel és harmóniával teli nyári finomság lehet az asztalodon. 

cukkinis_gombapo_rko_lt.jpg

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 30 dkg szeletelt laska gomba (#chefgomba)
  • 2 db zsenge (saláta) cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis db paradicsom
  • 1 csapott ek fűszerpaprika
  • 1 ek olaj
  • 0,5 dl víz
  • só, bors
  • (friss) majoránna
  • petrezselyem
  • chili paprika - opcionális
  • 2 dl kuszkusz - gm diétában köles vagy barnarizs
  • 4 dl forró víz

img_5106.JPG

Elkészítése:

Vágjuk hosszában félbe a cukkiniket, majd szeleteljük fel. A hagymát kockázzuk fel. Hevítsük fel az olajat egy edényben és tegyük bele a hagymát, majd dinszteljük le. Következik a cukkini, majd a szeletelt laskagomba. Adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát, egy chilit és egy pici kis paradicsomot, csak az ízéért! :) Fűszerezzük, majd öntsük fel egy kevéske vízzel. Tényleg elég egy fél decinyi, mert a gomba és a cukkini is levet ereszt. Ne feledjük! Minél kevesebb víz, annál sűrűbb, testesebb lesz a szaftunk. 

Fedjük le és pároljuk az egészet kb.10-15 percig. Amíg fő a pörkölt, készítsük el a kuszkuszt.

Mérjük ki egy pohárba a megadott mennyiséget, majd öntsük egy hőálló tálba. A dupla mennyiségű forró vízzel forrázzuk le, adjunk hozzá egy csipet sót, borsot, keverjük össze, majd fedjük le. Ne nyúljunk innentől hozzá, ne keverjük! Hagyjuk 5-10 percig teljesen bedagadni a vízbe a kuszkuszt. Ha letelt az idő, egy villával lazítsuk fel a szemeket. Ennyi idő alatt a cukkinis gombapörkölt is elkészül, a zöldségek megpuhulnak, de nem főnek szét! Utolsó körben adjunk hozzá apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzhelyről.

Elkészült az étel, tálalhatunk! Egy mélytányérba szedjünk a kuszkuszból, majd halmozzuk a tetejére a pörköltöt.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9160.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4015163340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása