Hát ez valami csoda. De tényleg. Egytálétel, ami pikk-pakk elkészül a sütőben, csak összeállítod és onnantól kezdve semmi dolgod nincs vele. Az ízei megidézik a nyár hangulatát, felelevenítik mediterrán kiruccanásainkat, és ide varázsolja nekünk teljes pompájában a délebbi országok gasztronómiai élményeit. Szinte érezzük a napsugarait magunkon, mikor ezt az ételt esszük. Akár esik, akár fúj, mi jólesően, cuppogva esszük ezt az isteni csodát. Hát akkor előre, élményekre fel! :)
Hozzávalók:
- 1 ek olívaolaj
- 6 db csirkecomb (ki mit szeret, ez most 5 felsőcomb, és 1 alsó)
- 1 nagy fej lilhagyma
- 1 db kápia paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kismaroknyi fekete olívabogyó (ha nem szereted, legyen zöld)
- pár db olajban eltett szárított paradicsom
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított oregánó
- kevés aprított petrezselyem
- 1 csésze hosszúszemű rizs
- 1 doboz aprított paradicsom konzerv
- 2 csésze alaplé vagy víz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy sütésálló mély serpenyőben (a nyele nem lehet műanyag, mert megolvad) vagy bármilyen tűzálló tálban hevítsünk olajat. Tegyük bele a csirkéket (először a bőrős felével), és közepes lángon süssük 3-4 percig. Fordítsuk meg ezután és addig süssük a másik oldalát is,amíg aranybarna nem lesz. Ezután tegyük hozzá a nagyobb darabokra vágott hagymát (mondjuk 8 részre vágva), a felkockázott kápiát, valamint a kés lapjával ellapított fokhagymagerezdeket. Kb. 3 percig pirítsuk össze, vigyázva, hogy a fokhagyma ne égjen meg! Vegyük ki a combokat. Tegyük a serpenyőbe az olívabogyókat, a felcsíkozott szárított paradicsomokat. Fűszerezzük az oregánóval, petrezselyemmel, bazsalikommal.
Öntsük bele a rizst, és keverjük át jól a szafttal. Kicsit át is piríthatjuk, így jobban beszívja majd az alaplevet. Tegyük vissza a csirkecombokat bőrével lefele a rizs tetejére, adjuk hozzá a konzerv paradicsomot, valamint a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű alaplevet. Hagyjuk felforrni, és mielőtt betennénk a sütőbe, fordítsuk bőrével felfelé a combokat.
Fedjük le a serpenyőt (ha nincs fedőnk hozzá, akkor alufóliával takarjuk le). 200 fokon süssük 40 percig (de ezt ellenőrizzük, hiszen minden sütő más és más), amíg a rizs meg nem puhul, a hús omlóssá nem válik.
Ezután vegyük le a fedőt (alufóliát) és további 10 percig süssük ropogósra a csirkét. Ha van grill program a sütőn, az nagy előnyt jelent. Ha nincs, akkor tegyük feljebb a cuccot (felső lángon), vagy villanysütőnél elég, ha csak magasabbra tesszük a serpenyőt és kicsit tovább, akár 15-20 percig is süssük.
Az eredmény magáért beszél. Ellenállhatatlan. Azonnal megkívánja az ember. És akarja. A beteljesedés az első falattal érkezik!
Jó étvágyat hozzá!