Szeretem a ribizli fanyarságát. Szeretem, ahogy a szemek szétpukkannak a számban, mint annak idején a Limo. Ez a süti egyszerre savanykás és finom édes, ropogós és omlós. Olyan, amit bármikor, bárhol szívesen elfogyasztok. Az összetétele és az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény csodás és magáért beszél. Csak nyáron lehet elkészíteni, így ez egy különleges időszak, amikor többször is elkészítem, hogy betárazzak az ízélményből a hidegebb őszi és téli napokra. Szívből ajánlom habzóborral elfogyasztani. Ez ünnepélyessé is avanzsálja ezt az amúgy nagyon egyszerű édességet.
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
- 30 dkg ribizli
- 1 ek. keményítő - paleonál magliszt
- 30 dkg liszt - gm diétában Schar lisztmix, paleonál mandula- vagy egyéb magliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg vaj + 2 dkg a kikenéshez - paleoban kókuszzsír
- 1 db tojás
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Vajazzunk ki egy közepes sütőformát. Egy keverőtálban keverjük össze a cukor 1/3-át a leszemezett ribizlit a keményítővel addig, amíg minden szemet bevon a cukros keverék. Egy másik tálba szórjuk bele a maradék cukrot, lisztet és sütőport. Keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd adjuk hozzá a hideg felkockázott vajat és a tojást. Ujjaink közt, gyors mozdulatokkal szétmorzsoljuk a vajat a liszttel, lehetőleg úgy, hogy az ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Ezért kell gyors, könnyed mozdulatokkal szétdörzsölni. Az eredmény egy laza, morzsás állag.
A lisztes anyag 2/3-át nyomkodjuk le a kivajazott sütőformába, majd szórjuk rá a ribizlit. A maradék morzsát öntsük a tetejére úgy, hogy az befedje a gyümölcsöt. Süssük 35-45 percig, amíg a ribizli bugyog a tészta alól és a teteje pedig szép aranybarna nem lesz.
Ennyi az egész. Egyszerű és nagyszerű. Pikánsan savanykás, nem gejl, hanem egy üde, nyári sütemény. Könnyed állag, kellemes aroma, csodás ízélmény.
Jó étvágyat hozzá!