- 6 db portobello gomba
- 60 dkg barna csiperke
- 3 vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1 tk. szárított rozmaring
- ½ tk. mustár por (vagy 1 tk. mustár)
- só, bors
- 1 üveg vörösbor
- 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
- 5 db babérlevél
- 4 ek. liszt - gm diétában kukoricakeményítő
- kevés olaj
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy vastagfalú vagy vas edényben dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Szórjuk meg a szárított fűszerekkel, a mustárral. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze. Adjuk hozzá a felszeletelt gyönyörű barna csiperkéket. 5 percig pirítsuk együtt őket. Ezután adjuk hozzá a vörösbort, a babérleveleket (soknak tűnhet, de kell ez az 5 levél) és a paradicsom konzervet. Fedjük le az edényt és hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon kb. 2-2,5 órán át, félóránként kevergetve. (IGEN! 2 óra. Gomba és ennyi főzési idő. Tudom furcsán hangzik, de a mennyei, telt ízeket ezzel érjük el.) A főzés második felében készítsük elő a portobello gombákat. Óvatosan törjük le a kalapjukat, szeleteljük fel (ne túl vékonyra!), majd 3 evőkanál liszttel keverjük össze, hogy mindenhol befedje a gombaszeleteket. Egy serpenyőben pirítsuk meg a szeleteket sózva, borsozva. Kb. 15-20 percig tartson ez a pirítás, amíg elveszti az összes nedvességtartalmát és ropogós nem lesz az állaguk. Amíg pirul, egy tálkába vegyünk ki a szószból és keverjünk benne habverővel 3 evőkanál lisztet (vagy keményítőt), majd öntsük vissza a többihez, forraljuk ki a lisztet. Most jött el az idő, hogy a ropogós portobello szeleteket beletegyük az alapmártásba. Az utolsó fél órában süssük az egész Bourguignon-t össze, lassú tűzön.
Tudom. Macerásnak tűnhet, de megéri. Higgyétek el. Mert ez a vega mennyország, maga :)
Tálaláskor szélesmetéttel, tagliatelle vagy papardelle tésztával kínáljuk, vagy ha gluténérzékenyek vagytok, akkor bármilyen gm tésztával.
Jó étvágyat hozzá!
A csodás, friss gombákért köszönet a BioFungi Kft.-nek!