Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Gomba Bourguignon

2017. április 08. - Heni süt neked
Ugye ismerősen hangzik, ha azt mondom Beouf Bourguignon? Bizony, Julia Child óta már többen tudjuk, hogy isteni vörösboros, igazi slow-food. Hát most bemutatom ennek vega (vegán) változatát, egy szintén csodálatos ételt GOMBÁBÓL! Higgyétek el, marhahús nélkül is elő lehet hívni azokat az ízeket, ami (megközelítőleg) olyan, mintha az eredeti, húsos verziót készítenénk el. Jó, persze, a marhahús, az marhahús. De portobello és barna csiperke gombából, isteni vörösborból és fűszerekből is válhat mély, telt ízvilág, ami erre a francia receptre annyira jellemző. A lényeg, hogy lassan, alacsony lángon főzzük és minőségi alapanyagokat használjunk. Megéri, mert az eredmény csodás.
gomba_bourguignon.jpg

Hozzávalók:
  • 6 db portobello gomba
  • 60 dkg barna csiperke
  • 3 vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • 1 tk. szárított rozmaring
  • ½ tk. mustár por (vagy 1 tk. mustár)
  • só, bors
  • 1 üveg vörösbor
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
  • 5 db babérlevél
  • 4 ek. liszt - gm diétában kukoricakeményítő
  • kevés olaj

img_2014.JPG

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy vastagfalú vagy vas edényben dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Szórjuk meg a szárított fűszerekkel, a mustárral. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze. Adjuk hozzá a felszeletelt gyönyörű barna csiperkéket. 5 percig pirítsuk együtt őket. Ezután adjuk hozzá a vörösbort, a babérleveleket (soknak tűnhet, de kell ez az 5 levél) és a paradicsom konzervet. Fedjük le az edényt és hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon kb. 2-2,5 órán át, félóránként kevergetve. (IGEN! 2 óra. Gomba és ennyi főzési idő. Tudom furcsán hangzik, de a mennyei, telt ízeket ezzel érjük el.) A főzés második felében készítsük elő a portobello gombákat. Óvatosan törjük le a kalapjukat, szeleteljük fel (ne túl vékonyra!), majd 3 evőkanál liszttel keverjük össze, hogy mindenhol befedje a gombaszeleteket. Egy serpenyőben pirítsuk meg a szeleteket sózva, borsozva. Kb. 15-20 percig tartson ez a pirítás, amíg elveszti az összes nedvességtartalmát és ropogós nem lesz az állaguk. Amíg pirul, egy tálkába vegyünk ki a szószból és keverjünk benne habverővel 3 evőkanál lisztet (vagy keményítőt), majd öntsük vissza a többihez, forraljuk ki a lisztet. Most jött el az idő, hogy a ropogós  portobello szeleteket beletegyük az alapmártásba. Az utolsó fél órában süssük az egész Bourguignon-t össze, lassú tűzön. 

Tudom. Macerásnak tűnhet, de megéri. Higgyétek el. Mert ez a vega mennyország, maga :)

Tálaláskor szélesmetéttel, tagliatelle vagy papardelle tésztával  kínáljuk, vagy ha gluténérzékenyek vagytok, akkor bármilyen gm tésztával.

Jó étvágyat hozzá!

A csodás, friss  gombákért köszönet a BioFungi Kft.-nek!

gomba_bourguignon2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4212270656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.04.09. 13:17:41

Hát, sztem a portobello és a barna csiperke ugyanaz a faj, méretbeli eltéréssel.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.04.09. 13:35:59

@nagypapi: a hír igaz. nem is állítottam mást. csak megkülönböztettem. hisz nevükben is mások. :)

Attilajukkaja 2017.04.09. 19:34:38

Kár, hogy portobellót olyan ritkán és olyan kevés helyen lehet kapni. :o(

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.04.09. 20:00:23

@Attilajukkaja: Az Auchanban és igényesebb SPAR-okban midig kapni a BioFungi termékeit, így a portobello gombát is.
süti beállítások módosítása