Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mézes-fokhagymás, pikáns csirke

2017. május 17. - Heni süt neked

Van, amikor már unjuk a csirkét. De van egy recept, amivel biztos, hogy fel tudjuk dobni ezt az alapanyagot is. Megfelelő minőségű hússal, az erre alkalmas rész kiválasztásával (pl. csirkecomb, ami mindig szaftosabb, ízletesebb, mint a mell), és persze izgalmas ízvilággal. Na, kérem szépen, ez pont egy ilyen recept. Felejtsük el egy pillanatra a megszokott pörkölt, grill csirke és egyéb bevált megoldásokat! Merjünk fűszerezni, ízesíteni! Válasszunk új fűszereket, kalandozzunk el az zamatok világában! Használjuk bátran a fantáziánk! Ez a recept kiváló minderre. Tessék kipróbálni, mert megéri!

mezes-fokhagymas_pikans_csirke2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 ek méz
  • 2 ek Sriracha (ázsiai chili szósz)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek rizsecet (almaecet is tökéletes)
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek limelé
  • 6 csirke felsőcomb (a legjobb kicsontozva)
  • 1 ek olaj
  • só, bors
  • újhagyma zöldje
  • szezámmag - opcionális
  • lime gerezdek - opcionális

mezes-fokhagymas_pikans_csirke1.jpg

Elkészítése:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a mézet, apróra vágott fokhagymát, ecetet, a chili- és szójaszószt. Ebbe a pácba tegyük a combokat, vonjuk be mindenhol a fűszeres szósszal, majd fedjük le egy folpackkal a tálat és hagyjuk pácolódni a húst min. 30 percig a hűtőben. Ez idő alatt pl. elkészíthetjük a kívánt köretet is akár. De ha van időnk, akár este előre elkészíthetjük az egészet, hogy a hűtőben éjszaka jól összeérjenek az ízek.

A következő fázis a sütés. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. A méz/mázmiatt szerencsés tapadásmentes vagy öntött vas serpenyőt használni! Süssük ki a combokat 2 lépcsőben (nekem a 3 db comb az ideális mennyiség egy sütésre). A combok mindkét oldalát süssük át alaposan, hogy ne maradjon rózsaszínű a közepe. Annyi előnye van a kicsontozott combnak, hogy így jobban kifekszik a hús, könnyebben átsül. (Kérjük meg nyugodtan a hentest, ki fogja csontozni!). A bőre legye ropogós, aranybarna. Vegyük ki a megsült húsokat egy tányérra és fólia alatt hagyjuk 5 percet pihenni.

Ezalatt a pác mártást tegyük vissza a serpenyőbe, forraljuk össze, majd a megpihent csirkecombokat tegyük vissza a szószba. Azon nyomban tálaljuk úgy, hogy megszórjuk a tetejét szezámmaggal és az újhagyma felvágott zöldjével. Sült vagy párolt zöldségekkel, rizzsel vagy tésztával is kínálhatjuk.

Egyszerű, de különleges ízvilág félóra alatt.

mezes-fokhagymas_pikans_csirke.jpg
 
Jó étvágyat!!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1312507043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása