Őszinte leszek. Ez az étel nem sokban különbözik attól, amikor összekeverjük a tésztát a mártással, megszórjuk sajttal és már kész is. De, azért mégis csak vannak meghatározó különbségek. Hiszen itt a mártáshoz nem darált húst használunk, hanem sütnivaló kolbászt.Ez azonban olyan pikáns, különleges, fűszeres ízt kölcsönöz neki, hogy teljesen feldobja a sugót (mártást). A tésztához ricottát, és a legvégén az összeállított spagettihez felvert tojást is adunk. És ami az igazi különlegesség, hogy ez egészet egy kapcsos tortaformába töltve sütjük meg. Szóval azért ez eléggé más! Nem is akármennyire :) Ez egy már-már tökéletes étel, a maga egyszerűségében. Látványos, ízletes. Csodás, ahogy az oldalán ropogósra sül a tészta, ahogy a tetején megpirul a sajt, és ahogy összesülnek a zamatok és a szánkban váltakoznak a puha, fűszeres, krémes tészta ízei, és a ropogósra sült szélek különlegessége.
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti - gm diétában gm spagetti
- 2 szál sütnivaló kolbász
- 3 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek paradicsompüré
- 1 dl a tészta főzővizéből
- 1 cs. újhagyma
- 1 cs. petrezselyem
- só, bors, bazsalikom
- 2 db ricotta sajt - lm diétában lm sajtkrém
- 3 db tojás
- 1 ek vaj - lm diétában margarin
- olaj a kikenéshez
- reszelni való sajt - lm diétában növényi sajt
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Először tegyük fel a tészta sós vizét. Ha forr, tegyük bele a spagettit. Főzzük kb. 8-10 percig, de vigyázzunk, ne főzzük szét! Ez idő alatt egy serpenyőbe tegyük bele a vajat, majd adjuk hozzá a kolbászt, miután kivettük a bélből, majd adjuk hozzá a szétnyomkodott fokhagymát. Ne feledjük, hogy a kolbász már kellően fűszeres!. Pirítsuk át, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát, a felkarikázott újhagymát, végül a paradicsompürét. Alacsony lángon főzzük tovább, hogy az ízek összefőjenek. Közben elkészül a tészta,amit egy nagyobb keverőtálba vegyünk ki, ne öblítsük le, elég ha főzővízből egyből áttesszük a tálba. Ha kevés víz is átkerül, semmi baj, sőt! Keverjük hozzá a ricottát, sózzuk, borsozzuk, majd jöhet a fűszeres, kolbászos mártás. Keverjük jól össze. Utána tegyük bele a felaprított petrezselymet, és a felvert tojásokat. Újból keverjük át alaposan, és tegyük a kiolajozott (a szélein is) kapcsos tortaformába. Szórjuk meg a tetejét a sajttal. Most tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 200 fokon 35-40 percig. Miután itt már minden meg van főve, a 40 perc csak arra kell, hogy jó ropogós legyen.
Vegyük ki a formából, hagyjuk kicsit hűlni, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Tálaláskor, mint a tortát úgy vágjuk fel. Én paradicsom salátával kínáltam, de ez teljesen ízlés dolga.
Jó étvágyat!