Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Csodás tejes pite

2018. február 19. - Heni süt neked

A tejes pite receptjét valószínűleg sok-sok ember ismeri, ha másként nem, hát a vidéki nagymama titkos favoritjaként. Szóval nem akarok én újat mondani, csak emlékeztetni szeretnélek titeket erre a nagyon egyszerű, minden alapanyagát otthon fellelhető, ízében igazán krémes, lágy, édes, selymes sütire. Ez az a finomság, amit a nap bármely szakában megkívánunk, mert annyira csábító. Amikor beleharapunk, akkor a szánkban szétolvad ez az enyhén vaníliás, habos csoda. Kár is tovább ecsetelni összes erényét, inkább készítsétek el! Nem okoz csalódást, azt garantálom :)

tejes_pite1.jpg

Hozzávalók 1 tepsinyi adaghoz: 

  • 8 tojás (szoba hőmérsékletű)
  • 20 dkg cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
  • 25 dkg vaj - lm diétában margarin
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg liszt - gm diétában pl. rizsliszt
  • 1 l langyos tej - lm diétában lm vagy magtej
  • porcukor
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgájukat keverjük ki a cukorral fehéredésig (kézi mixerrel a legegyszerűbb). Adjuk hozzá az olvasztott, langyos vajat és a vanília rúd kikapart magjait. Újból keverjük 1-2 percig, majd jöhet a liszt. Ezzel is keverjük ki alaposan. Apránként öntsük hozzá a langyos tejet, miközben folyamatosan keverjük. A tojás fehérjét verjük fel kemény habbá és adjuk hozzá óvatosan beleforgatva a tésztába. Öntsük az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és toljuk az előmelegített sütőbe, ahol 40-50 percig sütjük 170 fokon. Mivel minden sütő más, ezért figyeljük a sütinket, és amikor aranybarna lesz a teteje, akkor elvileg kész is. Egy tűpróbát azért megér még! :)
Hagyjuk kihűlni, ilyenkor összeesik kicsit, ez természetes, ne ijedjünk meg. Szeljük fel szép, méretes kockákra, és szórjuk meg a tetejüket porcukorral. 
Tálalhatjuk is. Ha szeretjük a gyümölcsöket, akkor egy-egy kocka tetejére tegyünk egy epret, áfonya szemet. És kész is! :)
Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9813677522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuts 2018.02.24. 10:39:26

Üdvözlöm!

Biztos, hogy az a tej 1 liter!? Nem csak 1dl?!

Köszönöettel:szuts

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.02.24. 10:41:06

@szuts: Biztos! :) ezért is tejes pite. A tej a liszttől besűrűsödve lesz remegősen krémes, hamos, mint egy egy puding, csak ez sült. :)

szuts 2018.02.25. 20:39:26

Szóval:

Tényleg egy könnyű, finom sütemény lett belőle.
Az alja tömörebb, a közepe pudingszerű, a teteje, mint a piskóta. A feleségemmel kóstoltunk belőle, mindkettőnknek "bejött".
A receptet mentettem. :)

Köszönöm a közzétételt! :)

Üdv:szuts

szuts 2018.02.25. 20:39:36

@Heni süt neked:

Köszönöm a gyors választ! :)
Közben kisült (nem tettem alá sütőpapírt, olyan hihetetlenül folyós volt, csak kikentem, liszteztem a tepsit), és valóban szépen megszilárdult.
Még nem vágtam fel...
Köszönöm még egyszer. :)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.02.25. 20:40:46

@szuts: én köszönöm, hogy használtad a receptemet. és sikerrel :)
süti beállítások módosítása