Most már alig 2 hét és máris itt van Húsvét. Amikor a családok ismét körbejárnak egymás közt, hogy végtelen délutánokon át végig egyék a kínálatot, ami valljuk be, nem egy könnyű menüsor. Sem a sonkás, tojásos része, sem a süteményes.
Épp ezért szerencsés, ha előtte kicsit felkészítjük a gyomrunkat. Pontosabban pihentetjük. Hogy legyen hova elférnie annak a sok finomságnak. Mert hát, valljuk be, nehezen lehet ellenállni, és ki akarna, egy ilyen fantasztikus ételsornak, ami ilyenkor mosolyogva felkínálkozik?
Álljon hát itt egy olyan recept, ami a könnyített hadosztályhoz tartozik, ami annak ellenére, hogy a megosztó brokkoliból készül, mégis lehengerlően finom, ellenállhatatlanul zamatos, mennyei étel.

Hozzávalók 2 főre:
- 1 db brokkoli (50 dkg)
- 3 dkg vaj - vagy margarin
- 2 ek liszt - vagy 1 ek keményítő
- 3 dl tej - vagy magtej
- szerecsendió, só, bors, provance-i fűszerkeverék
- chilis napraforgómag - vagy sima
- parmezán sajt
- kevés tejföl/joghurt - vagy lm tejföl/joghurt
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Főzzük meg sós vízben a brokkolit. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük szét, legyen ress, legyen mit harapni rajta! Mialatt fő, készítsük el a besamel mártást: a vajat megolvasztjuk egy kisebb fazékban, majd hozzáadjuk a lisztet, enyhe barnulásig pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, a fűszereket és hagyjuk besűrűsödni. Ekkorra megfő félpuhára a brokkoli, amit leszűrünk, és egy kiolajozott serpenyőbe lefektetjük. Ráöntjük a mártást, megszórjuk alaposan a reszelt parmezánnal, kevés tejföllel bepöttyözzük a tetejét, majd megszórjuk a chilis szotyival (Lidl a barátom).

Előre melegített sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt megsütjük.
Ezzel el is készül ez a nagyon finom, gyors és tulajdonképpen egyszerű étel, ami a provance-i fűszerezésnek, a parmezánnak és a chilis napraforgómagnak köszönhetően igazán különleges.
Jó étvágyat!
