Az, hogy beköszöntött a tavasz, vitathatatlan. Már csak azért is,mert a piacon megjelentek a primőr áruk. Még nem a teljes szortiment, de azért már van választék. Például az egyik legegyszerűbb zöldség, a sárgarépa. Ez az ilyenkor még oly zsenge, édes gyökér, nyersen elrágcsálva is csodás ízélmény, de lereszelve salátaként, vagy friss zöldséglevesbe is igazán kiváló. Ámde ez a mostani recept igazán különleges akár köretnek, vagy akár csak önmagában elfogyasztva is. Természetesen ismét egy nagyon egyszerűen elkészíthető ételről van szó. Talán ebben (is) van a tökéletessége.
Hozzávalók:
- 1 csomag zsenge új sárgarépa (zöldjével együtt)
- 1 fej lilahagyma
- balzsamecetkrém
- só, bors
- olívaolaj
- 1 db Clementine - mandarin, ami kicsit már-már narancs
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Mossuk meg alaposan a zöldséget (ne hámozzuk meg,hisz oly zsenge még), vágjuk le a szárát és tegyük félre. Ez lesz az ágya a sült répánknak. Sajnos mindig kidobjuk a sárgarépa zöldjét, pedig főleg az új répának a zöldje is friss, fogyasztható. Kitűnő saláta alapanyag, esetleg díszítő elem tálaláskor. Szóval ne pazaroljuk el!
Egy papírtörlővel töröljük szárazra a répákat, majd olívaolajjal kikent tűzálló tálba helyezzük bele. Forgassuk át az olajban őket, majd sózzuk,borsozzuk. Más fűszerre nincs szükségünk, egyrészt mert itt a répa zsenge, édes ízének kell dominálnia, másrészről mert a kevesebb tényleg több. Majd tegyük rá a felszeletelt lilahagyma karikákat, végül a balzsamecetkrémmel öntözzük meg (Aldiban kb. 400 Ft-ért lehet kapni, különböző ízesítésekben, pl. chilis, fehér, natúr). Öntsünk a tál aljára 1 - 1,5 dl vizet, hogy könnyebben tudjon párolódni, puhulni. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 25-30 percig, vagy amíg meg nem puhul/sül.
Tálaláskor használjuk fel a félretett zöldet. Vágjuk nagyobb, rusztikus darabokra, tegyük a tányérra, helyezzük rá a sült répákat. Közben egy clementine levét facsarjuk ki, adjuk hozzá a sütésből visszamaradt olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és öntsük az egész tetejére! És már el is készült a köretnek, önálló ételnek is pazar, mennyeien balzsamos, sült répánk. Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.