Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Balzsamos, zsenge sült répa

2018. április 16. - Heni süt neked

Az, hogy beköszöntött a tavasz, vitathatatlan. Már csak azért is,mert a piacon megjelentek a primőr áruk. Még nem a teljes szortiment, de azért már van választék. Például az egyik legegyszerűbb zöldség, a sárgarépa. Ez az ilyenkor még oly zsenge, édes gyökér, nyersen elrágcsálva is csodás ízélmény, de lereszelve salátaként, vagy friss zöldséglevesbe is igazán kiváló. Ámde ez a  mostani recept igazán különleges akár köretnek, vagy akár csak önmagában elfogyasztva is. Természetesen ismét egy nagyon egyszerűen elkészíthető ételről van szó. Talán ebben (is) van a tökéletessége.

img_4219.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag zsenge új sárgarépa (zöldjével együtt)
  • 1 fej lilahagyma
  • balzsamecetkrém
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 db Clementine - mandarin, ami kicsit már-már narancs

 

img_4206.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Mossuk meg alaposan a zöldséget (ne hámozzuk meg,hisz oly zsenge még), vágjuk le a szárát és tegyük félre. Ez lesz az ágya a sült répánknak. Sajnos mindig kidobjuk a sárgarépa zöldjét, pedig főleg az új répának a zöldje is friss, fogyasztható. Kitűnő saláta alapanyag, esetleg díszítő elem tálaláskor. Szóval ne pazaroljuk el!

Egy papírtörlővel töröljük szárazra a répákat, majd olívaolajjal kikent tűzálló tálba helyezzük bele. Forgassuk át az olajban őket, majd sózzuk,borsozzuk. Más fűszerre nincs szükségünk, egyrészt mert itt a répa zsenge, édes ízének kell dominálnia, másrészről mert a kevesebb tényleg több. Majd tegyük rá a felszeletelt lilahagyma karikákat, végül a balzsamecetkrémmel öntözzük meg (Aldiban kb. 400 Ft-ért lehet kapni, különböző ízesítésekben, pl. chilis, fehér, natúr). Öntsünk a tál aljára 1 - 1,5 dl vizet, hogy könnyebben tudjon párolódni, puhulni. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 25-30 percig, vagy amíg meg nem puhul/sül.

img_4215.jpg

Tálaláskor használjuk fel a félretett zöldet. Vágjuk nagyobb, rusztikus darabokra, tegyük a tányérra, helyezzük rá a sült répákat. Közben egy clementine levét facsarjuk ki, adjuk hozzá a sütésből visszamaradt olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és öntsük az egész tetejére! És már el is készült a köretnek, önálló ételnek is pazar, mennyeien balzsamos, sült répánk. Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_4216.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4513811766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása