Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Rakott zöldbab vörösboros raguval

2018. november 21. - Heni süt neked

Imádom az egyszerű, klasszikus ételeket kicsit felturbózni. Ez esetben egy rakott zöldbabbal történt mindez. A turbózás azt jelenti, hogy jófajta vörösborral készítettem a darált húsos ragut hozzá, és nem tejföllel, hanem görög joghurttal kentem le a tetejét. A vörösbor olyan harmonikusan passzol a zöldbabbal, hogy el sem képzeled. Tökéletesen kiegészítik egymás. Hiszen a bab semleges ízét szinte megbolondítja bor testes aromája, ami a húsos ragut emeli magasabb szintre!

Úgy érzem, hogy a rakott zöldbab is kezd a feledés homályába merülni, pedig generációk hosszú sora nőtt fel rajta. Egyszerű, mégis nagyszerű ízvilága, a rakottsága, a zöldbab ilyenfajta felhasználása igazán figyelemre méltó. Nem hiába van ilyen múltja és nagyon remélem, hogy jövője is.

Elkészítése sem egy ördöglakat, sőt, mondhatni pofonegyszerű. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki már kezdi elfelejteni, aki szeret egészségesen, mégis ízletesen táplálkozni. Aki szereti a rakott zöldbabot :)

img_6570.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg zöldbab
  • 30 dkg darált hús 
  • 2 dl vörösbor
  • kevés olaj
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • kakukkfű
  • 3 dl görög joghurt - lm diétában növényi joghurt
  • 5 dkg parmezán

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

Tegyük fel a zöldbabot sós vízben főni. Amíg megpuhul (vigyázzunk, hogy ne főzzük szét, kissé maradjon ress), addig készítsük el a ragut. Az olajon dinszteljük meg az apróra felkockázott hagymát, majd tegyük rá a darát húst.  Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel. Pirítsuk fehéredésig. Majd öntsük fel a borral és főzzük össze, amíg a hús elkészül, az alkohol pedig elpárolog. Ennyi idő alatt a zöldbab is megfő. 

Egy tűzálló tálat enyhén olajozzunk ki, majd tegyük le az alaposan lecsepegtetett babot. Erre jön a húsos ragu. Végül ismét egy réteg zöldbab. A tetejére öntsük rá a joghurtot, majd szórjuk meg a reszelt parmezánnal. 

Toljuk az előmelegített sütőbe, ahol grill fokozaton 15 percet süssük. Ezzel el is készültünk ezzel az isteni egytálétellel.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_6544.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8514285589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása