Ha az ember a mai világban úgy dönt, hogy pl. szilveszterre vendégül látja pár barátját, vagyis bulit rendez, ezzel bevállalja, hogy az étel-ital ellátmányt is biztosítja. Hiába a sok trendi, puccos ételféle, azért alapnak megmaradnak a szendvicsek. Csak az nem mindegy, hogy milyenek. Mert lehet unalmas, egysíkú, mint a 80-as évek házibulijában a vajas kenyér Piros Arannyal, főtt tojással és párizsival, de lehet izgalmas ízeket, aromákat vegyíteni egy-egy szelet bagetten. Én ezt választottam.
A legegyszerűbb, ha kencéket készítünk és ebből 1-2 falatos kis szendvicseket gyártunk. Vettem hát vajat, bagetteket, márványsajtot, tojást, túrót, némi sonkát, szalámit ezekkel alapozva meg a buli élvezetes kajálás részét. Hiszen a jó hangulatot, a buli sikerét nem csak a jó zene, a finom italok, de a jóízű szendvicsek is biztosítják.
Látványos és ízletes falatkákat tudunk így megalkotni nagyon egyszerűen, gyorsan. Az eredmény, a siker nem marad el.
Bevásárló lista 60 db mini szendvicshez:
- 4 db bagette - gm cipó/bagette
- 20 dkg vaj - lm diétába margarin
- 5 dkg márványsajt - lm camembert
- 10 dkg natúr sajtkrém - lm sajtkrém
- 5 db tojás
- 1 cs. újhagyma
- 10 dkg tehéntúró vagy juhtúró - lm túró
- majonéz, mustár –spájzból
- só, bors, köménymag – spájzból
- fűszerpaprika - spájzból
- 10 dkg sonka – ízlés szerinti
- 10 dkg (paprikás) szalámi – ízlés szerinti
- rukkola/madárbegy saláta
- koktél paradicsom
- hónapos retek
- olívaolaj
- balzsamecet krém
Elkészítés:
Először is készítsük el a krémeket!
Zsidótojás alias lengyel tojáspástétom:
főzzük keményre a tojásokat, majd sajtreszelőn nyomjuk át. Keverjük össze a szobahőmérsékletű vajjal (kb. 5 dkg), sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1-2 teáskanálnyi mustárt, valamint 2-3 szál újhagymát, zöldjével együtt. Keverjük át alaposan, habosra.
Márványsajtkrém:
15 mp-re tegyük be a sajtot a mikróba, hogy megolvadjon kenhető állagúra. Adjuk hozzá a sajtkrémet, egy kevés frissen őrölt borsot, keverjük át egyneművé és már kész is.
Körözött:
A szobahőmérsékletű vajat és a túrót keverjük át. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá köménymagot, mustárt, fűszerpaprikát, valamint a maradék (2-3 szál) újhagymát felaprítva, a zöldjével együtt. Keverjük át alaposan, habosra.
Ha elkészültünk a krémekkel, akkor jön el az ideje annak, hogy felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre a bagetteket. Kenjük meg a szeleteket a krémekkel. A sonka és a szalámi alá nyomjunk (ne túl sok) majonézt. Díszítésként rukkolát, madárbegy salátát, hónapos retket használtam, illetve paradicsom salsát. Ez abból áll, hogy a paradicsomot apró kockára vágom, csak a húsát használom, a magos részt kidobom, meglocsolom kevés olívaolajjal, és pár csepp balzsamkrémmel.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.