Eleve nem nagyon szoktam tortát sütni, ahogy már többször írtam, nem vagyok egy édesszájú típus. Azonban ha egy kedves ismerős megkér, hogy a lánya szülinapjára egy olyan tortát süssek, amiben nincs liszt, se cukor, se semmilyen tejtermék, de még gyümölcs se, na, az már kihívás!
Törtem a fejem elég sokat, beugrott egy vaníliás, aztán egy citromos verzió, de aztán kiütéssel győzött a kókusz! Jó döntés volt. Az eredmény egy kakaós piskóta alap, rajta roppanós csokiréteg, végül krémes, könnyű nagyon kókuszos habkrém.
A legnagyobb öröm az volt, amikor felhívtak az ünnepi ebéd után, és elmondták, hogy mennyire jól sikerült, mekkora örömöt okozott az ünnepeltnek. És a mentes torta még a gyerekeknek is ízlett, pedig azért nehéz átverni őket, hogy pl. selyem tofuból és vegán mascaponeból készült az isteni krém. No, meg sok-sok kókuszból :)
Hozzávalók egy 28 cm-es tortához:
a piskótához:
- 15 dkg kókuszliszt
- 10 db tojás
- eritrit - ízlés szerint
- 1 cs. sütőpor
- 3 ek kakaópor
- pár ek szójatej - ha szükséges
A csokoládékrémhez:
- 20 dkg cukormentes étcsoki (2 tábla)
- 5 ek kakaópor
- 15 dkg laktózmentes vaj
- eritrit - ízlés szerint
A kókuszkrémhez:
- 10 dkg selyemtofú (natúr tofukrém)
- 20 dkg vegán mascarpone
- 1 doboz kókuszkrém - csak a sűrű krém, kókuszvíz nem!
- 5 ek kókuszreszelék
- eritrit - ízlés szerint
A díszítéshez natúr kókusz chips
Elkészítése:
A piskóta elkészítési módja a klasszikus: szétválasztom a tojásokat. A fehérjét felverem habbá, a sárgáját kikeverem az eritrittel, majd a kettőt elegyítem. Óvatosan beleszitálom a kókuszliszt, sütőpor és kakaópor keverékét. Ez azért fontos, mert így még könnyedebb, lazább lesz a tészta. Egy 28 cm átmérőjű kapcsos tapadásmentes tortaformába öntöm és előmelegített sütőben 170 fokon 40-50 percig sütöm. A tűpróba itt is nyerő megoldás a tészta átsülésének ellenőrzésére!
Miközben sül a piskóta, elkészítjük a csokikrémet. Megolvasztjuk az összetört étcsoki és vaj keverékét. Nyugodtan használjuk a mikrót. Erre tökéletesen megfele! Ha elolvadtak, hozzáadjuk a kakaóport és habkeverővel csomómentre keverjük. Ha szükséges tehetünk bele eritritet is, ha édesebben szeretjük. Meleg helyen tartsuk, hogy ne dermedjen meg addig, amíg rá nem kenjük a tésztára.
Most jöhet a kókuszkrém. Egy kézimixerrel keverjük habosra az össszetevőket, édesítsük, adjuk hozzá a kókuszreszeléket.
Ha kisült a tészta, hagyjuk kihűlni, szedjük ki a formából. Ekkor kenjük rá a csokikrémet. Hideg helyen hagyjuk megdermedni ezt a réteget. Ettől lesz a torta közepén lévő krém igazából egy roppanós csokimáz. Ha megdermedt, halmozzuk rá a kókuszkrémet és az oldalát is kenjük be vele.
Díszítésnek szitált kakaóport és natúr kókuszchips-et használtam.
Krémes, különleges, és ráadásul egészséges torta lett az eredmény. Mennyei!
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.