Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Csokis-kókuszos torta (liszt,- cukor-, és tejmentesen)

2019. január 23. - Heni süt neked

Eleve nem nagyon szoktam tortát sütni, ahogy már többször írtam, nem vagyok egy édesszájú típus. Azonban ha egy kedves ismerős megkér, hogy a lánya szülinapjára egy olyan tortát süssek, amiben nincs liszt, se cukor, se semmilyen tejtermék, de még gyümölcs se, na, az már kihívás!

Törtem a fejem elég sokat, beugrott egy vaníliás, aztán egy citromos verzió, de aztán kiütéssel győzött a kókusz! Jó döntés volt. Az eredmény egy kakaós piskóta alap, rajta roppanós csokiréteg, végül krémes, könnyű nagyon kókuszos habkrém. 

A legnagyobb öröm az volt, amikor felhívtak az ünnepi ebéd után, és elmondták, hogy mennyire jól sikerült, mekkora örömöt okozott az ünnepeltnek. És a mentes torta még a gyerekeknek is ízlett, pedig azért nehéz átverni őket, hogy pl. selyem tofuból és vegán mascaponeból készült az isteni krém. No, meg sok-sok kókuszból :)

img_7370.jpg

Hozzávalók egy 28 cm-es tortához:

a piskótához:

  • 15 dkg kókuszliszt
  • 10 db tojás
  • eritrit - ízlés szerint
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 ek kakaópor
  • pár ek szójatej - ha szükséges

A csokoládékrémhez:

  • 20 dkg cukormentes étcsoki (2 tábla)
  • 5 ek kakaópor
  • 15 dkg laktózmentes vaj
  • eritrit - ízlés szerint

A kókuszkrémhez:

  • 10 dkg selyemtofú (natúr tofukrém)
  • 20 dkg vegán mascarpone
  • 1 doboz kókuszkrém - csak a sűrű krém, kókuszvíz nem!
  • 5 ek kókuszreszelék
  • eritrit - ízlés szerint

A díszítéshez natúr kókusz chips

img_7372.jpg

Elkészítése:

A piskóta elkészítési módja a klasszikus: szétválasztom a tojásokat. A fehérjét felverem habbá, a sárgáját kikeverem az eritrittel, majd a kettőt elegyítem. Óvatosan beleszitálom a kókuszliszt, sütőpor és kakaópor keverékét. Ez azért fontos, mert így még könnyedebb, lazább lesz a tészta. Egy 28 cm átmérőjű kapcsos tapadásmentes tortaformába öntöm és előmelegített sütőben 170 fokon 40-50 percig sütöm. A tűpróba itt is nyerő megoldás a tészta átsülésének ellenőrzésére!

Miközben sül a piskóta, elkészítjük a csokikrémet. Megolvasztjuk az összetört étcsoki és vaj keverékét. Nyugodtan használjuk a mikrót. Erre tökéletesen megfele! Ha elolvadtak, hozzáadjuk a kakaóport és habkeverővel csomómentre keverjük. Ha szükséges tehetünk bele eritritet is, ha édesebben szeretjük. Meleg helyen tartsuk, hogy ne dermedjen meg addig, amíg rá nem kenjük a tésztára. 

Most jöhet a kókuszkrém. Egy kézimixerrel keverjük habosra az össszetevőket, édesítsük, adjuk hozzá a kókuszreszeléket.

Ha kisült a tészta, hagyjuk kihűlni, szedjük ki a formából. Ekkor kenjük rá a csokikrémet. Hideg helyen hagyjuk megdermedni ezt a réteget. Ettől lesz a torta közepén lévő krém igazából egy roppanós csokimáz. Ha megdermedt, halmozzuk rá a kókuszkrémet és az oldalát is kenjük be vele. 

Díszítésnek szitált kakaóport és natúr kókuszchips-et használtam. 

Krémes, különleges, és ráadásul egészséges torta lett az eredmény. Mennyei!

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8014579514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása