Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Vörösboros tökragu gombával, paradicsommal, pirított darált hússal

2020. július 24. - Heni süt neked

Isteni zsenge tököt találtam a zöldségesnél, a #chefgomba-tól kaptam friss szeletelt laskagombát, akadt a hűtőben egy kevés vörösbor, paradicsom pedig mindig sok van itthon. Így teljesen magától adódott, hogy ebből az egészből valami nagyon pikáns, nagyon friss, nagyon nyári ragu fog összeállni. És így is lett. Ráadásul korábban kivettem a fagyasztóból egy kevés darált húst - gondoltam abból bármi lehet még ebédre -, tehát nagyon hamar összeállt a kép: vörösboros tökragu gombával, paradicsommal, pirított darált hússal lesz az ebéd, bármi is történjen! 

Őszinte leszek: PISZOK JÓL SIKERÜLT! Fantasztikus ízek, aromák, könnyedség, lazaság. Egy valódi nyári étel, amit olyan jó kenyérrel tunkolgatni, hogy még véletlenül se vesszen kárba egy csepp szaft se!

Így sikerült:

img_1582.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1 kg zsenge tök
  • 30 dkg szeletelt laskagomba (#chefgomba)
  • 1 fej hagyma
  • 50 dkg érett paradicsom
  • 2 dl vörösbor
  • kevés zsiradék/olaj
  • 50 dkg darált sertés/marha/pulykahús
  • tandoori fűszerkeverék - bármelyik ázsiai boltban kapható, érdemes beszerezni!
  • petrezselyem

img_5106.JPG

Elkészítése:

Kevés olajon megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát, sózzuk. Rádobjuk a szintén kockákra vágott (nem megpucolt!!!) zsenge tököt, majd a gombát és a paradicsomokat, fűszerezzük és végül felengedjük a vörösborral. Fedő alatt összefőzzük az egészet kb. 20-30 perc alatt, ennyi idő kell, hogy a fűszerek beérjenek, az alkohol elpárologjon és a csak a bor aromája maradjon az ételben, a zöldségek megpuhuljanak, de ne főjenek teljesen szét.

img_1583.jpg

Miközben fő ételünk, közben egy forró serpenyőben egy csepp olajon pirítsuk meg a darált húst. Pergőnek, sültnek kell lennie, mert ez az állag passzol majd nagyon a raguhoz majdhogynem krémes textúrájához.

Ha minden elkészült, akkor tálaláskor a ragu tetejére halmozzuk a sült húst, és szórjuk meg petrezselyemmel, ami nem színben passzol nagyon hozzá, de ízében is frissít még egyet rajta!

A legfinomabb kenyérrel tunkolgatva fogyasztani, de ha a kiadósságra törekszünk, akkor a legjobb, ha rizst/kölest/kuszkuszt/bulgurt kínálunk hozzá. 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_1585.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8716047868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása