Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Gyros saláta - maradék sült húsból

2019. május 11. - Heni süt neked

Biztos mindenkinél előfordult már, hogy az isteni, friss és ropogós sült húsból megmaradt valamennyi. Mert elszámoltuk magunkat, vagy mert a körettel együtt kevés is elég volt belőle. Sajnos a hideg, megmaradt hús már nem olyan ízletes, kivétel, ha a lesütött húst zsírjában tesszük el és később határozott szándékkal fogyasztjuk el kenyérre kenve, elégedett hümmögések közepette. Miközben egy nálunk vendégeskedő külföldi elborzasztva tátja a száját, mert nem képes felfogni, hogy a csodába lehet ZSÍRT  enni? Kicsit undorodva, de belekóstol a fokhagymás sült zsírba, nem kevés noszogatásunkra. És akkor kinyílik egy világ számára, megvilágosodik és az AHA élmény teljes átélésével tolja magába az egész szelet zsíroskenyeret, amin egy-két sült hús darabka pihent. Elfogyasztása után, üdvözült mosollyal orcáján dolgozza fel az imént átélt gasztroélményt :)

Na, de nagyon elkalandoztam. Térjünk vissza a megmaradt sült húshoz, amiből ínycsiklandó gyros salátánk készül!

img_8206.jpg

Hozzávalók:

  • maradék sült hús
  • vörös-, vagy lilahagyma
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • jégsaláta - nálam most római saláta
  • só, bors
  • chiliszósz - opcionális
  • jó minőségű, sűrű joghurt - lm diétában növényi joghurt

Elkészítése:

A hús lehet sertés, csirke, marha, bármi, zseniálisan újrahasznosítható, ha egy forró serpenyőben átforgatva életre keltjük a felcsíkozott húsdarabokat. Ezzel nagyjából kész is vagyunk a "főzés" részével, mert innentől csak zöldségeket pakolunk egy mély tálba: szeletelt paradicsomot, hagymát, uborkát, jégsalátát. Sózzuk, borsozzuk. Ráhalmozzuk a fűszeres sült hús csíkokat, majd egy kevés chiliszósszal összekevert sűrű joghurtot löttyintünk a tetejére. Pont, mint a gyrosnál. Csak itt két előnyünk van. Az egyik, hogy nem eszünk hozzá pitát, vagyis szénhidrátot (bár aki akar, természetesen fogyasszon mellé), a másik előny az újrahasznosítás. Az a jó érzés, hogy nem hagyunk veszendőbe menni semmit. Nálam alapvetés, hogy ételt nem dobok ki. Pazarlásnak tartom. Inkább lefagyasztom, újrahasznosítom, vagy csak elteszem másnapra, ahol kicsit feltupírozva kerül megújult formában az asztalra.

Ilyen egyszerű, finom, gazdaságos és egészséges ez a gyros saláta. Ami nem mellesleg vendégvárónak is kitűnő!

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_8209.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr514820422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.11. 18:10:15

Talán még egy kis feta sajt.
süti beállítások módosítása