Jó, ha néha hal is kerül az asztalra. És még jobb, ha nem csak ünnepekkor halászlé vagy rántott hal formájában. Például süssünk egy kis szürkeharcsa filét, pároljunk, készítsünk pörköktöt halból. Most az első verziót készítettem el, vagyis a halat sütöttem. Hogy még különlegesebbé tegyem, készítettem hozzá nektarinos salsát, ami teljesen feldobta, szinte új dimenziókba repítette a sült harcsát.
Üde, könnyű fogás, és nem mellesleg annyira ízletes, hogy amikor befejeztük az étkezést, csak az jár a fejünkben: mikor ehetjük meg a maradékot? :)
Próbáljátok ki, amíg van nektarin, igazán megéri! Nem fogtok csalódni a receptemben. :)
- harcsafilé szeletek (2 x 25 dkg)
- 2 db nektarin
- 1/2 fej lilahagyma
- 1 db jalapeno paprika
- 1 tk méz
- 2 ek fehér balzsamecet krém
- só, bors
- pár csepp olaj a sütéshez
Elkészítése:
A harcsafiléket sózzuk be. Hevítsünk fel pár csepp olajat egy serpenyőben, majd süssük meg a halat. Óvatosan fordítsuk meg (nehogy széttörjön) 4-5 perc után a másik oldalára, ahol további 3 perc után el is készül a harcsánk. A sütési idő mindig a halszelet vastagságától függ, ezt ne feledjük!
Most jöhet a nektarinos salsa. A salsa nem más, mint egy dél-amerikai dip, azaz mártogatós. Alapvetően a salsa paradicsomból készül, és ezt tekintjük alapnak, amit aztán millió féleképpen tudunk variálni. Mint ahogy ezt én is tettem, hiszen paradicsom helyett, a finisébe érkező nektarint használtam fel. Kockázzuk fel a barackot, a lilahagymát és végül a jalapenót. Keverjük össze az egészet, kicsit sózzuk le, borsozzuk, majd jöhet a balzsemecet krém vagy legalábbis lime/citromlé, no meg egy pár csepp méz. Ez az ecet-méz kombó teszi fel az i-re a pontot. Ez ad értelmet az egész salsának.
Ha elkészültünk mindennel, akkor már tálalhatunk is. Ha kímélő, könnyű ebédet szeretnénk, akkor a sült harcsához csak a nektarinos salsát kínáljuk. Ha tartalmasabb ételt szeretnénk, akkor kínáljunk hozzá párolt zödséget, esetleg rizst, kuszkuszt, bulgurt, vagy főtt/sült krumplit.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!