Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sült harcsafilé, barack salsával

2019. szeptember 08. - Heni süt neked

Jó, ha néha hal is kerül az asztalra. És még jobb, ha nem csak ünnepekkor halászlé vagy rántott hal formájában. Például süssünk egy kis szürkeharcsa filét, pároljunk, készítsünk pörköktöt halból. Most az első verziót készítettem el, vagyis a halat sütöttem. Hogy még különlegesebbé tegyem, készítettem hozzá nektarinos salsát, ami teljesen feldobta, szinte új dimenziókba repítette a sült harcsát. 

Üde, könnyű fogás, és nem mellesleg annyira ízletes, hogy amikor befejeztük az étkezést, csak az jár a fejünkben: mikor ehetjük meg a maradékot? :)

Próbáljátok ki, amíg van nektarin, igazán megéri! Nem fogtok csalódni a receptemben. :)

img_9019.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • harcsafilé szeletek (2 x 25 dkg)
  • 2 db nektarin
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 1 db jalapeno paprika
  • 1 tk méz
  • 2 ek fehér balzsamecet krém
  • só, bors
  • pár csepp olaj a sütéshez

img_9018.jpg

Elkészítése: 

A harcsafiléket sózzuk be. Hevítsünk fel pár csepp olajat egy serpenyőben, majd süssük meg a halat. Óvatosan fordítsuk meg (nehogy széttörjön)  4-5 perc után a másik oldalára, ahol további 3 perc után el is készül a harcsánk. A sütési idő mindig a halszelet vastagságától függ, ezt ne feledjük!

Most jöhet a nektarinos salsa. A salsa nem más, mint egy dél-amerikai dip, azaz mártogatós. Alapvetően a salsa paradicsomból készül, és ezt tekintjük alapnak, amit aztán millió féleképpen tudunk variálni. Mint ahogy ezt én is tettem, hiszen paradicsom helyett, a finisébe érkező nektarint használtam fel. Kockázzuk fel a barackot, a lilahagymát és végül a jalapenót. Keverjük össze az egészet, kicsit sózzuk le, borsozzuk, majd jöhet a balzsemecet krém vagy legalábbis lime/citromlé, no meg egy pár csepp méz. Ez az ecet-méz kombó teszi fel az i-re a pontot. Ez ad értelmet az egész salsának. 

Ha elkészültünk mindennel, akkor már tálalhatunk is. Ha kímélő, könnyű ebédet szeretnénk, akkor a sült harcsához csak a nektarinos salsát kínáljuk. Ha tartalmasabb ételt szeretnénk, akkor kínáljunk hozzá párolt zödséget, esetleg rizst, kuszkuszt, bulgurt, vagy főtt/sült krumplit. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5215022596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2019.09.09. 09:14:10

De mitől "mártogatós"? Nagy darab nektarint és hagymát látok, ebbe mártogatsz?
Vagy én nem értek valamit.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.09.09. 09:17:39

@kocsmagomba: igazad van. pontatlanul fogalmaztam. az eredeti paradicsomos salsa egy mártogatós. ez a verzió, nem annyira a szaftos verzió, inkább csak ízeiben, annak egy változata ez a nektarinos. de hidd el, tényleg finom, ha mártogatós, ha nem... :)

kocsmagomba 2019.09.09. 18:56:30

@Heni süt neked: persze, az ízekkel valószínűleg rendben van. Ismerek olyan embert, aki egyenesen irtózik a húsok gyümölccsel való körítésétől. Pedig sokak szeretik, legyen az vad, kacsa, egyéb szárnyas, marha, esetleg még disznó is. Én szeretem ezeket, de halat még sohasem párosítottam gyümölccsel. Így viszont el tudom képzelni, egy próbát megér alkalomadtán.

kocsmagomba 2019.09.09. 18:56:37

Lemaradt, hogy megpróbálnám ezeket az ízeket és alapanyagokat úgy elkészíteni, hogy a mártogatós valóban mártható legyen, de nyilván kicsit darabosan, és a halat csíkokra vágnám, még hirtelenebbül sütném, majd ezeket a sült halcsíkokat lehetne tunkolni a mártásba, amolyan streetfood vagy strandkaja jelleggel akár.
süti beállítások módosítása