Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fűszeres, paradicsomos zöldségek pennével

2020. június 29. - Heni süt neked

Húsmentes hétfő, én szeretlek! Szeretem a könnyedségét, a lazaságát, a gyorsan elkészíthető ételek sokszínűségét, a húsnélküli egytálétel teljességét, a kényelmességét, az "amit találok a spájzban/hűtőben az kerül bele" egyszerűségét. 

Mert ez az igazi egyedényes (one pot) étel is ilyen. Pazar ízharmóniákkal, pikk-pakk elkészíthetőségével. Az egészre szánt idő nem több mint 20 perc.

Üde, friss zamatok, pikáns fűszerek jellemzik. És persze egy cseppnyi csavart is rejtettem bele, ami nem ütközik ki azonnal, de az első falat után azért ott érzed, hogy hmmmm, van valami csodás aroma, ami habár teljesen passzol a többi fűszerhez, nem tolakodó, mégis markánsan leteszi névjegyét az étel össz ízében. És ez nem más, mint egy csipetnyi fahéj. Ami már már bűnösen passzol a paradicsomhoz, a chilihez és az ilyen típusú szószokhoz. 

De lássuk, miről is van szó:

img_0147.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg (durum) penne tészta - gm diétában gm tészta
  • 50 dkg érett paradicsom
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 marék zöldbab
  • 1-2 db apró rózsáira szedett brokkoli/karfiol
  • 2 szál sárgarépa
  • 2-3 szál halványító (angol/szár) zeller
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • só, bors
  • csipet fahéj
  • csipet chili pehely (opcionális)
  • 1 csipet cukor vagy édesítő
  • csipet őrölt római kömény, koriander, gyömbér vagy ami otthon van 
  • 5-6 dl viz

Elkészítése:

Hevítsünk olajat egy edényben (magasabb falú serpenyő tökéletes), adjuk hozzá az apróra felvágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot. Sózzuk. Fedő alatt főzzük alaposan szét, szinte pépessé. Aztán jöhetnek a zöldségek, majd a fűszerek. Pár perc alatt főzzük ressre a zöldségeket a paradicsomszószban, majd végül tegyük bele a tésztát, öntsük rá a vizet és szintén fedő alatt főzzük fogkeményre a pennét. Ne főzzük túl, nem az a cél, hogy az összes szaftot magába szívva szétfőjön! (Ha azonban mégis kevésnek tűnik a víz/szaft, nyugodtan adjunk hozzá még egy keveset. Mert ez az étel csak úgy izgalmas, ha jó szaftos!)

Legjobb és legegyszerűbb tálalási módja, ha az edény az asztalra tesszük, és onnan szedünk a tányérokba. Akár kenyeret, bagettet, pitát is kínálhatunk mellé, hogy az isteni szaftot legyen mivel a végén kitunkolni. Mert azt valóban vétek lenne veszni hagyni! :)

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_0148.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9615451068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása