Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ezt egyszerűen muszáj elkészíteni

2016. március 09. - Heni süt neked

Ez egy csoda. Carmelita szelet. Ez a neve. Ez amúgy egy varázsszó, mert amint kimondod, meg akarod sütni. Ha megsütötted, azonnal bele akarsz harapni. Ha beleharaptál, azt érzed még, még, még! És úgy érzed ebből soha nem elég. Mert ez egy csoda..

 

carmelita_szelet1.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 tk. vanília kivonat (ha nincs, akkor vaníliás cukor 5 tasak, ennyivel kevesebb barna cukor kell azonban)
  • 20 dkg apró szemű zabpehely
  • 20 dkg liszt (gm diétában rizsliszt)
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. só
  • 1 zacskó (kb. 35 szem) lengyel tejkaramella (kínai piacokon még kapni, de más is jó persze)
  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg étcsoki chips 
  • + 2 dkg vaj a kikenéshez

carmelita_szelet.jpg

 

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyjából 20 x 20cm-es tepsit béleljünk ki alufóliával, majd kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal (egy ecset nagy segítség ilyenkor). Az alufólia megkönnyíti majd a tepsi elmosását, mert nem fog leragadni pl. a karamell.

Olvasszuk meg a 15 dkg vajat, öntsük ki egy mély keverőtálba. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd adjuk hozzá a cukrot, vaníliát és keverjük addig amíg teljesen sima és selymes nem lesz. Ekkor tegyük hozzá a lisztet, zabpelyhet, sütőport, a csipet sót. Teljesen keverjük egyneművé. A tészta felét öntsük bele a tepsibe, simítsuk el el spatulával vagy egy kanál hátával. Ez egy morzsás állagú tészta, nem kell megijedni tőle! Süssük 10 percig.

Amíg sül elkészíthetjük a karamell szószt. Egy vastagfalú lábosba öntsük ki a habtejszínt, adjuk hozzá a tejkaramella darabokat és olvasszuk őket össze közepes hőfokon. Kevergessük folyamatosan, nehogy odakapjon. Tegyünk bele fél tk. sót, 10 perc elteltével vegyük ki a tepsit a sütőből és szórjuk meg a csoki chips-el. Óvatosan öntsük a karamellt a csoki darabok tetejére, majd morzsoljuk rá a maradék tésztát. Tegyük vissza a sütőbe az egészet újabb 15-20 percre (figyeljük, mert minden sütő másképp süt), amíg a szélei aranybarnák lesznek, a közepe pedig, mint a láva, úgy bugyog. Ekkor vegyük ki és hagyjuk kihűlni, pihentessük szobahőmérsékleten kb 4 órát vagy egy egész éjszakát.

Tudom, nehéz ellenállni neki, de amíg meleg, nem lehet rendesen szeletelni, de enni se nagyon, mert a forró karamell megégeti a kezünk és a szánk egyaránt. Hűtőben felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot, de akkor nemfog olyan szépen és buján folyni a karamell. A lényeg, hogy jól hűljön ki, hogy szeletelni és enni is élvezettel tudjuk. Sokáig eláll ez a süti, bár nem hiszem, hogy lenne ideje rá... :)

Jó bűnözést kívánok! Mert ez az, bűnös csábítás, aminek nem lehet nemet mondani!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr508453044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazimonguz 2016.03.11. 15:59:06

Édes süteménybe fél tk só a "tésztájába", de aztán a leírásban már csipet só.... ...az összemelegített habtejszínes karamellába is beugrik még egy csípés só.... a végén pedig a meleg sütit javaslod benyomni a hűtőbe!!!! .....hááát, ez elég gáz. Itt benéz az általános- és középsuli fizika óra, hogy ne beszéljek a zöldekről, meg a környezettudatos, energiaspórolós életvitelről, stb. Meg ez a tepsi bélelés alufóliával.... a fólia cafatokban ragad rá/bele a lágyan mutrás levet engedő ragacsba... jjááájjjjj..... nem egy kiforrott sütési technológia.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.03.11. 16:03:35

@igazimonguz: akkor sorban :)
só: biztos hallottál a sós karamell kifejezésről
hűtő: sehol nem írom, hogy forrón tedd be a hűtőbe, csak azt, hogy a hűtővel felgyorsítod a hűlési folyamatot. langyos - irány a hűtő
alufólia: nem, nem lóg cafatokban. a tepsi és az alufólia köszönik jól lesznek együtt. A süti és a KIVAJAZOTT alufólia dettó.
:)

Sárika2016 2016.03.29. 14:50:19

"Jó bűnözést kívánok! " Ez a mondat sajnos nem jókívánság, - mert bűn volt ezt a receptet szó szerinti leírás alapján elkészíteni, - kár volt a finom alapanyagokért, mint csokoládé, karamell, tejszín. Ugyanis a tészta : 15 dkg vajból 20 dkg cukorból, 20-20 dkg liszt + zabpehelyből elkészítve minősíthetetlenül rossz.

Talán, ha ezt megpróbálná 1x elkészíteni, és a szép selymes tésztát bemutatná: 1 fénykép erejéig, - ja és egy szelfit a saját "öröméről".

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.03.29. 14:54:50

@Sárika2016: ez egy morzsás állagú tészta, nem kell folynia. selymes a tészta nem lesz, de ezt nem is írtam. a vaj és cukor keveréke lesz selymes, krémes. ez az alaprecept, én így készítettem el. természetesen ízlés szerint lehet rajta módosítani. további sok sikert kívánok sütéseihez!
süti beállítások módosítása