Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mire figyeljünk nyaralásnál? Táplálkozási buktatók

2016. július 13. - Heni süt neked

A nyári hónapok legtöbbünk számára a pihenés időszakát jelenti. Ilyenkor nagyobb kihívásoknak vagyunk kitéve a kulináris élvezetek terén is. Hiszen ez a bográcsolás, grillezés időszaka, ahol ráadásul olyan finomságok, mint a lángos áll csatasorban, csábításra ösztönözve. A naponta többszöri (kisebb) étkezés, a mértékletesség elvének betartása azonban mindenki számára elérhetővé teszi - bűnözés nélkül - ezeknek az ételeknek az elfogyasztását. A cukor kerülése a nagy melegben különösen ajánlott, hiszen a gyümölcsökben található fruktóz (azaz gyümölcscukor) bőven elég a napi édesség igényünk kielégítésére. Na, jó. Azért a fagyi és a palacsinta kihagyhatatlan olykor... Mindenesetre nyári melegben nem árt, ha könnyített étkezésre váltunk, persze csupa isteni ízekkel teli finomságokkal.

mire-figyeljunk-nyaralasnal.jpg

(fotó: shutterstock)

Óvatosan az all inclusive ellátással!

Egyre több utazási iroda és szálloda hirdeti csomagajánlatait all inclusive ellátással együtt. Kétségtelenül vonzó, hogy annyit ehetünk, amennyi csak belénk fér, ám ez akár már egy-két nap után is megmutathatja hátulütőit. Hirtelen nagy terhelés a gyomornak, ha egyszerre sokat fogyasztunk a felkínált ételekből. Ilyenkor gyomorrontásra és az egész pihenést tönkretevő hasmenésre különösen nagy esélyünk van akkor, ha mindenfélét összeeszünk, és a helyi specialitásokat is válogatás nélkül tömjük magunkba. Ne feledjük, többek között azért is all inclusive a neve, mert egész nap a rendelkezésünkre állnak a különböző ételek és italok. Itt is figyeljünk a a folyamatos hidratálásra (víz ivás, napi 2-3 liter minimum, ebbe nem tartozik a tej, az alkohol és cukros levek elfogyasztása). Inkább kóstoljunk meg minden nap valami mást, és a hatalmas lakmározások helyett törekedjünk az újabb és újabb élmények átélésére. A nyaralás sokkal többről szól, mint pusztán a kimerítő és a nagy melegben nem túl szerencsés "kajakómáról". 

 Kevesebb szénhidrát, több fehérje!

Nem csak a hétköznapokra igaz az, hogy túl sok szénhidrátot veszünk magunkhoz, hanem bizony a nyaralás időszakára is. A cukrozott jégkásák ugyan kétségkívül népszerűek, de nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyulnak a melegben. A szénhidrátban és zsírban gazdag ételek helyett megéri a könnyedebb verziók mellett dönteni. Ha nincs is kifejezetten lazább, "lightosabb" menü, akkor is kiválthatóak a zsíros ételek például egy finom hallal és kovászos uborkával. Mert ugyan ki tudna ellenállni egy jó kis hekknek? És bar igaz, hogy minden nap nem ehetjük ezt, mindig elérhető egy finom, friss zöldsaláta, natúr sült húsok, egy finom halászlé, és egyéb kívánatos ételek. A tápláló, könnyed étkezés csak odafigyelést és az alapanyagok körültekintő megválasztását igényli. 

Probiotikumokkal az egészséges bélflóráért

 A probiotikumok remek döntésnek bizonyulnak nyaralás előtt vagy az alatt is. Nem csak antibiotikumos kúra mellé ajánlják a szakemberek, hanem gyakorlatilag bármikor, ha az egészséges emésztés és a komfortérzet fontos számunkra. A nyaralás során megkóstolt különlegességeket nem mindenkinek bírja a gyomra, s ilyenkor a hasmenés megelőzésére remek döntés a probiotikumokat tartalmazó készítmény. A poggyász összeállításakor ne feledkezzünk meg erről a hasznos apróságról sem, hiszen közérzetünk, és így a nyaralás sikere múlhat rajta.

Kellemes nyaralást!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr858880830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása