Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Steakem, steakem, te mindenem!

2016. szeptember 11. - Heni süt neked

Ahhoz, hogy valaki szeresse a félig átsült steaket, annak igencsak húsimádónak kell lennie. Én az vagyok. Bár ez is eléggé hektikus, pont úgy, mint én magam. Tavasszal szinte egyáltalán nem kívánom az állati termékeket, de aztán egyszer csak rám tör a vágy, hogy egy igazi húsételt készítsek el. Szóval a vágy fel-feltörő és erős. Ilyenkor aztán jöhet egy jó csülök sörben sütve, vagy akár egy vastagabb szelet pácolt hátszín. Igen, hátszín. A bélszín nagyon drága, és a hátszín, ha jól készítjük el, akkor van olyan finom, mint a marha oly nemes része. De  nézzük a sütési részét a dolognak. Korábban 3 fokozatban lehetett megrendelni a steaket, ma már azonban 5 fokozata van a sütésnek (extrém esetben 6) :

  • (blue) - a hús épphogy érinti a serpenyőt, kb. 1-1 perc sütés mindkét oldalon, belül még hideg
  • rare - a húst már pörkanyag veszi körbe, belül nyers, de már langyos
  • medium rare - pörkanyag jelen van, de még nyers a közepe, viszont már meleg  
  • medium - kellemes pörzsanyag, széles rózsaszín csík középen
  • medium well done - keskeny rózsaszín sáv középen, teljesen átsült, de még szaftos
  • well done - teljesen átsült, nedvességtartalmát kezdi már elveszíteni

Azt gondolom, hogy a médium egy olyan köztes átmenet a még majdnem nyers és a jól átsült között, amikor még megtartja hús ízét, és nedvességét egyaránt. A trükköt meg kell tanulni, és akkor mindig sikerülni fog az omlós és isteni pörkanyaggal bíró sültünk. A titok pedig ez: (pácoljunk - kihagyható), elősüssünk, sütőben süssünk, majd újból pirítsunk rá. Ha ezt betartjuk, akkor teljes lesz a siker!!!
steak3.jpg

Hozzávalók:

  • 2 vastag szelet hátszín (cca. 40 dkg)

a páchoz:

  • 3 ek. mustár
  • 1,5 olaj (olíva vagy sima napraforgó)
  • friss rozmaring ág

 Elkészítése:

A hússzeleteket enyhén sózzuk be, majd kenjük be alaposan mustárral. A rozmaring ágról szedjük le a leveleket és szórjuk a mustáros húsra. Helyezzük egy mélyebb tálba a szeleteket és öntsük fel annyi olajjal, amennyi ellepi. Fedjük le folpackkal és tegyük be a hűtőbe. Hagyjuk pihenni 1-2 napig. 

Ez a pácolás ki is hagyható, ha sietünk, bár igencsak hozzátesz a végeredményhez. 

És akkor most a sütésről. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Először is vegyük ki időben a húst a hűtőből, hogy az szobahőmérsekleten tudja megkezdeni pályafutását a serpenyőben. Ha már kellemesen átmelegedett, csöpögtessük le róla az olajat alaposan. Hevítsünk fel egy serpenyőt (zsiradék nélkül) igazán forróra, majd tegyük bele a hátszínszeleteket és süssük 3-3 percig mindkét oldalát. Ne szurkáljuk, mert kifolyik belőle az összes értékes lé, ne nyúljunk hozzá, hagyjuk csak sülni. Majd tegyük be a sütőbe 6-8 percre 200 fokon. Ezt követően újból tegyük fel a tűzre és pirítsuk át 2-2 percig a két oldalát. Hát ez a nagy titok! Így mindig omlós, de ropogós kérgű lesz a steakünk!

Zöld salátával tálalom, aminek az öntete a pác olajából készül, amihez mustárt, sót, borsot, és kevés balzsamecetet adtam.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6411689255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yobbágy Fery 2016.09.12. 14:59:54

"A hússzeleteket enyhén sózzuk be, majd kenjük be alaposan mustárral."

Jájj, miért kell már rögtön az elején elrontani?
süti beállítások módosítása