Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Hogyan dobjunk fel egy sima sült csirkecombot?

2018. június 22. - Heni süt neked

Van ugye a sült csirkecomb. Nem egy nagy kunszt. Sem elkészítésében, sem ízében. Mégis jól elkészítve tökéletes lehet. A ropogósra sült bőre, a szaftos húsa igazán csábító. Azonban nagyot lendít rajta, ha egy különleges, vadító fűszerkeverékkel dobjuk fel. Mindig van mit javítani egy amúgy már jól bevált ételen. Lehet mindig jobb. És ez így, valóban sokkal ízesebb. Hiszen átveszi a sok fűszer aromáját a hús, és egy olyat csavar rajta, hogy ketté áll a fülünk tőle. Pedig tényleg csak annyin múlik, hogy karakteres ízekkel adjunk nyomatékot az amúgy jóízű csirkecombnak. Persze ehhez az kell, hogy kapirgálós csirkét vegyünk (pl. piac), ne pedig azt az ízetlen semmit, amit a legtöbb helyen kapni. Tudom, olcsó. De őszintén, mit várunk egy olyan hústól, aminek kilóját adott esetben 390 forintért kínálják akciósan? Tényleg érdemes megvenni a drágább, de sokkal jobb  minőséget, mert olcsó húsnak valóban híg a leve...

Na, de nézzük mi az, amitől észbontóan finom lesz a sültünk. Én a felső részét szeretem, sokkal húsosabb. De hát ízlések és pofonok...

csirkecomb2.jpg

Hozzávalók:

  • 8 db felső csirkecomb
  • 2 ek a fűszerkeverékből - ha megmarad, egy jól zárható üvegben tegyük el a következő sütésig
  • nagy csípet só
  • 2 ek majonéz - vagy olaj
  • petrezselyem 

a fűszerkeverékhez: 

  • 2 ek füstölt pirospaprika - ha nincs, a sima is jó
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 ek vöröshagymapor
  • 1 ek őrölt feketebors
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 ek barna cukor

 csirkecomb1.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Először is keverjük össze a száraz fűszereket. 

Egy nagyobb zacskóban vagy keverőtálban mixeljük össze a fűszerkeveréket a sóval és a majonézzel/olajjal. A majonézzel pikánsabb lesz. Adjuk hozzá a csirkecombokat és alaposan rázzuk/keverjük össze, hogy mindenhol bevonja a massza a húst.  Kézzel rásegíthetünk, alaposan masszírozzuk bele az aromákat. Ha ezzel elkészültünk, hagyjuk egy félórát a hűtőben pihenni a combokat, hogy legyen ideje  átvenni a csodás fűszerek ízét. Ha kivettük a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre átmelegedni.

Tegyük a húsokat egy tűzálló tálba, fedjük le alufóliával és tegyük be az előmelegített sütőbe 45-55 percre. Az utolsó 5-10 percre vegyük le a fóliát, hogy ropogósra meg tudjon sülni a bőre.

A füstös paprika íz, a fokhagyma, hagyma aromája, a barna cukor, ahogy karamellizálódik a fűszerekkel mind, mind egy különleges ízvilágot ad ennek a szaftos, tökéletes csirkecombnak.

Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel. Isteni kovászos uborkával. Rizs, újkrumpli, kuszkusz  csodásan passzol hozzá.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

csirkecomb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7714054184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2018.06.23. 10:53:11

Fokhagyma, szójaszósz, gyömbér, metélőhagyma, oszt csű.

szepipiktor 2018.06.25. 09:38:04

Főzősblog - cenzúrával... Remek!
Alkalmazkodtál a NER-hez.

Andaxin 2022.05.15. 18:01:32

Nem rossz Rub, bár én kiegészíteném 1 evőkanál őrölt kávéval is.
Lehet még 1 csavar is benne. Amikor leveszitek a fóliát akkor lefényezni egy kis hamis Almavajjal: 4 liter 100%-os almalében elkeverünk 40 deka barna cukrot, beleteszünk 1 rúd fahéjat, és besűrítjük a negyedére kb. Üvegbe rakjuk, és sütéseknél használjuk az utolsó 10 percben.
süti beállítások módosítása