A paprika-paradicsom szezon finisében muszáj még egy ilyet, egyszerűen muszáj. Lecsós szelet. Megvan? Régen milyen kultusza volt ennek az ételnek, mára már alig készítjük ezt a húsos kis csodát. Pedig mennyire egyszerű, milyen zamatos, ahogy a sült hús íze egybeolvad a lecsó sűrű szaft tengerével. Harmonizálnak egymással kellően. Személy szerint rajongója vagyok, és bízom benne, hogy lelkesedésemben más is osztozik. Ugyan úgy, ahogy az elkészítésében is. A mostani verzióm tarjából készült, ami egy szaftosabb, talán picit zsírosabb húsféle, de pont ez adja meg azt a zamatot, amitől olyan tökéletes ez a sült.
Ez egy komplett étel, abszolút szénhidrát-, és gluténmentes, így azoknak is tökéletes megoldás, akik az alakjukra vigyáznak, vagy épp ételallergiájuk van. Mégis, ha valaki úgy érzi, hogy szeretne egy tartalmasabb változatot, akkor nyugodt lélekkel készítsen hozzá tarhonyát, rizst, akár sült burgonyát is. Így is, úgy is mennyei ételt kapunk.
Ez az én verzióm:
Hozzávalók 2 fő részére:
- 4 db ujjnyi vastag szelet tarja (kb. 40-50 dkg)
- 8 db paprika
- 3-4 db paradicsom - ízlés szerint
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj vagy egyéb zsiradék
- só, bors, csipet fűszerpaprika
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Sózzuk, borsozzuk be a hús mindkét oldalát (kicsit masszírozzuk is bele), majd egy serpenyőben kevés zsiradékon süssük elő 3-3 percig oldalanként. Ezután tegyük be a sütőbe, ahol süssük tovább 10 percig, ha lehet légkeveréssel. Félidőben fordítsuk meg a hússzeleteket. Kevésnek tűnhet a sütési idő, de szeletelve a hús sokkal hamarabb átsül.
Mindeközben készítsük el a lecsót, a mindenki saját maga által ismert módon. Zsiradékon hagyma lepirít, rá a felszeletelt paprika és felkockázott paradicsom, sózzuk, borsozzuk és 15 percig összesütjük, míg levet nem ereszt és meg nem puhul a zöldség. Víz hozzáadása TILOS!
Tálaláskor a lecsót, mint alapot tegyük a tányér közepére, majd helyezzük a sült húst a tetejére. Puha kenyérrel, tunkolgatva egyszerűen pazar!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!