Az a helyzet, hogy egy, de akár 2 generációnak is van egy rossz beidegződése az óvodából, általános iskolából és középiskolából, azok menzájáról. Miszerint a tök-, spenót-, sóska-, és egyéb főzelékek rémesek és udormányosak. Mert az tény és való, hogy ezekben megállt a kanál a sok rántástól, hiszen más nem is nagyon volt benne, mint lé és liszt, némi zöldség. De ha túllépünk ezen (az amúgy érthető rossz beidegződésen,zsigeri ellenálláson), akkor nagyon kellemes meglepetések érhetnek. Mert igenis lehet étvágygerjesztő, ínycsiklandó egy főzelék. Csak persze abba kell jófajta alapanyag, fűszerek, miegymás. Milyen jó is lenne, ha a mai gyerekeknek a főzelék, mint a madeleine süti hívná elő a kellemes emlékeket.
Mint pl. ez mennyei kurkumás-tejszínes tökfőzelék. Krémes, ízes, csuda finom. És pofonegyszerű.
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 1 cs. kapor - opcionális
- 1 ek kurkuma por
- 3 dl tejszín - lm diétában növényi tejszín
- 5 dl zöldség alaplé
- só, bors
- egy csipet cukor - opcionális
- 1 citrom reszel héja
- friss menta
- 1 ek vaj/margarin
- 2 ek liszt - gm diétában rizsliszt
Elkészítése:
A felolvasztott vajra tegyük a kinyomkodott, így a feleslegés létől megszabadított tököt. Fűszerezzük, tegyük bele a felaprított kaprot, majd szórjuk meg a liszttel. Kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Végül reszejük bele egy egész citrom héját.
Forraljuk ki. Ezzel el is készült, kb. 15 perc alatt ez a csodás, napsárga tökfőzelék, aminek az íze csodás, állaga krémes.
Tálaláskor szórjuk meg egy kevés aprírorr friss mentával, amitől olyan üde lesz, mint egy nyári zivatar egy kánikulai napon.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.