Te is szenvedsz attól, amikor meg kell pucolni a sütőtököt? Legyünk őszinték, baromi nehéz, kezelhetetlen történet. Ilyenkor két megoldás van: vagy rajtahagyjuk és úgy használjuk fel (ez sajnos nem minden esetben működik, pl. levesnél, sima köretnél nem annyira, míg a sütéshez teljesen rendben van) vagy felhasználjuk az alábbi megoldást. Egy villával megszurkáljuk a tököt, majd betesszük a mikróba 4 - 4,5 percre. Ennyi idő alatt a héja pont annyira puhul meg, hogy egy zöldséghámozóval könnyedén le tudjuk szedni a nem kívánatos tartozékot, miután hagytuk kihűlni kicsit.
És ha már sikeresen túljutottunk ezen a műveleten, akkor semmi nem állhat útjába egy finom sütőtökös süti elkészítésének.
Csokis sütőtök kenyér, avagy püspökkenyér frissítve:
- 1 és 3/4 csésze (220g) liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 3/4 tk só
- 2 tojás
- 3/4 csésez (150g) cukor
- 1/2 csésze (100g) barna cukor
- 1és1/2 csésze (340g) sült sütőtök püré
- 1/2 csésze (120ml) olaj
- 1/4 csésze (60ml) frissen facsart narancslé
- 2/3 csésze (120g) étcsoki pasztilla (persze az összetört táblás csoki is tökéletes!)
A száraz anyagokat összekeverjük egy keverőtálban, majd hozzáadjuk a pürét, az olajat, tojást, narancslevet, csokit. Óvatosan összekeverjük az egészet és egy sütőpapírral kibélelt formába öntjük. Kb. 60-65 percig sütjük 180 fokon. Tűpróbát azért megéri használni! Sütésre fel!