Várhatóan egy kisebb baráti társaság gyűlik össze nálam holnap. Gondolkozni kezdtem, hogy mi lenne a leggyorsabb megoldás arra, hogy jól lakjanak, finom legyen, de ne szendvicsek legyenek gulyáskrémmel. Ugyanakkor ne kelljen egész nap a konyhában főznöm. Mégis csak szombat lesz. Vagy mi a szösz....
Így jutottam arra az eredményre, hogy egy gusztusos sonka- és sajttálat dobok össze, amihez friss bagettet, és csíkokra vágott zöldségeket kínálok (szárzeller, kaliforniai paprika, kígyóuborka, répa, alma). Bármikor be lehet kapni egy-egy falatot, közben lehet finom borokat inni, beszélgetni. Jó lesz ez, érzem... :)
Hozzávalók 6-8 főre:
- 25 dkg prágai sonka
- 25 dkg serranói vagy bármilyen füstölt sonka
- 15 dkg brie sajt
- 15 dkg füstölt sajt
- 15 dkg márványsajt
- 15 dkg félkemény sajt
- 20 dkg olívabogyó (zöld és fekete vegyesen)
- 20 dkg gyöngyhagyma
- 20 dkg dióbél
- 20 dkg aszalt szilva
- 1 kis fürt szőlő
És most jön a legjobb rész! 5 perc alatt összeállítod és KÉSZ!
A hajszálvékonyra szeletelt sonkákat laza eleganciával ráhelyezed egy nagyobb méretű vágódeszkára. Megszórod az olívabogyókkal és a gyöngyhagymákkal. Ugyan ezt teszed a sajtokkal is, csak azokat kisebb darabokra tördeled, amitől rusztikus formát nyernek. És persze praktikus is, hiszen pont kis falatkákat nyerünk így. A szőlő, a dió és az aszalt szilva tökéletesen harmonizál a sajtokkal mind ízben, mind színekben.
Ha egy igazán pikáns ízt szeretnél kipróbálni, akkor egy csepp mézet csepegtess a brie sajtra és szórd meg egy csipetnyi őrölt kávéval. Igazán mennyei... hmmm.... :)
Már jöhetnek is a barátok, hogy csipegessünk, iszogassunk és traccsoljunk nagyokat. Hiszen ezek a találkozók erről szólnak. Együtt lenni, jól lenni együtt... :) Mert hát szombat lesz, vagy mi a szösz....